10 greseli de spalat rufe pe care nu stiati ca le faceti

Advertorial
Joi, 15 Aprilie 2021, ora 17:45
8140 citiri
10 greseli de spalat rufe pe care nu stiati ca le faceti
haien FOTO: unsplash.com

Chiar daca va spalati hainele de ani de zile fara probleme, cel mai bun mod de a spala rufele este sa evitati aceste greseli obisnuite. Iata cum sa spalati rufele in mod corect:

Nu sortati doar albele si negrele

Potrivit expertilor, cu cat sortati mai mult rufele, cu atat hainele dvs. sunt mai proaspete. Separati hainele foarte murdare sau noroioase de piesele usor murdare si tesaturile grele sau abrazive, cum ar fi denimul, de cele mai delicate. Pentru denim, intoarceti-le pe dos, spalati-le in apa rece intr-un ciclu usor si uscati-le la o temperatura scazuta pentru a preveni decolorarea. Pentru a preveni rasucirea cearceafurilor, spalati fiecare set separat in loc de intreaga lenjerie simultan si includeti articole mai mici ca lenjeria de corp. Aceste articole ajuta la prevenirea rasucirii, deoarece au modele de invartire diferite.

Nu puneti detergent direct pe haine

Credeti sau nu, exista o modalitate corecta si gresita de a incarca masina de spalat. Expertii spun ca pentru cea mai buna distributie a detergentilor (si haine mai curate), puneti rufele mai intai, apoi adaugati apa si, in cele din urma, adaugati detergent. Asigurati-va ca utilizati si un detergent de rufe sigur si evitati cei daunatori. Cu toate acestea, daca utilizati inalbitor, adaugati mai intai apa, apoi haine si apoi detergent. Asigurati-va ca verificati etichetele de pe imbracaminte si ca respectati semnificatiile acelor simboluri misterioase pentru rufe.

Nu abuzati de uscator

Daca aveti timp sa va uscati rufele la aer, faceti-o. Nu numai ca economisiti energie daca nu rulati uscatorul, dar este si mai bland cu obiectele delicate si ajuta imbracamintea elastica, cum ar fi pantalonii de yoga sau unele rochii, sa-si pastreze forma. Ori de cate ori uscati rufele, nu supraincarcati uscatorul sau uscati tesaturile excesiv. Apoi, agatati-le imediat pentru a preveni cutele. De asemenea, aveti grija la acele lucruri pe care nu trebuie sa le puneti niciodata in uscator.

Nu amestecati sosetele cu hainele

V-ati saturat sa pierdeti o soseta de fiecare data cand spalati rufe? Incercati mai intai sa puneti sosete in masina de spalat, apoi adaugati orice altceva. Acest lucru le face sa fie mai putin susceptibile de a se atasa de alte articole de imbracaminte, ceea ce le face adesea sa dispara.

Nu lasati fermoarele desfacute

Fermoarele libere pot prinde haine delicate, precum si zgaria usile masinilor cu incarcare frontala. Asigurati-va ca sunt trase pana la capat, inainte de a porni masina. De asemenea, sutienele desfacute pot trage tesaturi sau pot deteriora tamburul. Investiti in saci de lenjerie sau apelati la o fata de perna veche ca solutie.

Nu lasati camasile cu nasturii inchisi

Da, fermoarele trebuie fixate, dar nasturii nu ar trebui. Spalarea unei camasi cu nasturii fixati poate deteriora nasturii si rupe butonii. Si nu uitati nici de butoanele mansetei si gulerului!

Nu uitati un test rapid de transfer a culorilor

Daca va ingrijoreaza noua camasa rosie prima data cand o spalati, faceti acest test usor pentru a afla daca se va transfera culoarea. Umeziti un loc discret, apoi stergeti-l cu o carpa alba pentru a vedea daca vopseaua sangereaza. Daca da, spalati singur articolul pana cand nu mai iese culoarea. De asemenea, puteti include o soseta alba veche in masina de spalat, pentru a verifica.

Nu sariti filtrul si furtunul atunci cand curatati scamele

Goliti filtrul de scame dupa fiecare ciclu, deoarece acumularea de scame poate infunda conducta si poate deveni un pericol de incendiu. De asemenea, este important sa curatati filtrul aproximativ o data pe an. Frecati cu o periuta de dinti inmuiata in detergent, apoi clatiti si uscati la aer. De asemenea, desprindeti furtunul din spatele uscatorului aproximativ o data pe an (veti sti ca este timpul cand dureaza mai mult de o ora pentru a usca o incarcatura), apoi incercati o perie lunga si impingeti scamele persistente.

Nu frecati petele

S-ar putea sa credeti ca cel mai bun mod de a trata o pata este sa o frecati viguros pata cu detergent. Dar acesta nu este cel mai bun mod de actiune si poate duce chiar la raspandirea petelor. In schimb, tamponati usor pata, de la exterior catre interior. Si, desigur, cu cat o tratati mai devreme, cu atat este mai probabil sa dispara. Daca aveti o pata pe camasa alba, unele alternative de inalbitor pot fi chiar mai bune pentru a va readuce stralucirea hainelor.

Nu spalati articolele care ar trebui curatate la uscat

Daca imbracamintea are o eticheta de "curatatorie uscata", procedati cu prudenta. Unele articole nu trebuie sa fie curatate la uscat; daca aveti de-a face cu fibre naturale, cum ar fi lenjerie si rochii elegante de matase, este probabil sigur sa le spalati manual si sa le lasati sa se usuce la aer. Dar pentru articole precum piele, piele intoarsa si "piese structurate" (cum ar fi sacouri si costume), probabil ca veti dori sa respectati eticheta respectiva.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#haine, #spalare haine, #haine casa , #stiri life style