4 sfaturi pentru a găti eficient pe caniculă

Advertorial
Luni, 23 August 2021, ora 17:55
5733 citiri
4 sfaturi pentru a găti eficient pe caniculă
salate FOTO: Shutterstock

Atunci când este foarte cald, simți nevoia să mănânci preparate mai lejere și, de asemenea, să nu petreci ore întregi în bucătărie. Iată mai jos patru sfaturi care te vor ajuta să gătești mâncare gustoasă și sănătoasă, fără să stai prea mult pe lângă aragaz, într-o căldură sufocantă.

Limitează utilizarea aparatelor electrocasnice

De câteva săptămâni, România este afectată de valuri de caniculă, iar vara este departe de a se fi încheiat. Cu temperaturi care depășesc 38 de grade Celsius la umbră, pare să fie dificil de respirat, nemaivorbind de activități precum gătitul. Pentru a limita căldura, se recomandă scoaterea din priză a aparatelor electrocasnice care pot supraîncălzi atmosfera din bucătărie. Dacă este posibil, optează pentru mâncăruri reci, pentru a folosi cât mai puțin aragazul și cuptorul tradițional. Chiar și frigiderul poate contribui la încălzirea atmosferei. Deschiderea și închiderea acestuia în mod repetat fac ca aparatul să folosească mai multă energie pentru a răci mâncarea, el devenind o sursă de căldură. Încearcă să scoți toate ingredientele de care ai nevoie atunci când deschizi frigiderul. În schimb, un cuptor cu microunde mic poate fi util, pentru că poți găti rapid și sănătos aproape orice dorești, de la aperitive și omlete la feluri principale și deserturi.

Alege mese proaspete, ușoare, care se gătesc rapid

Pe caniculă, ideea unui fel de mâncare fierbinte și consistent ar putea să nu fie una îmbietoare. Există numeroase preparate pentru care nu ai nevoie de niciun aparat electrocasnic, de la aperitive la deserturi. Un tartar de somon cu avocado sau unul de vită, clasic, poate fi servit la aperitiv, urmat fiind de o supă rece, precum cea de castraveți și iaurt sau gazpacho de roșii cu gheață. Felul principal poate fi o salată pentru care nu ai de făcut decât să tai legumele preferate. Completează cu o sursă de proteine, precum un piept de pui copt, rece, pește, ouă fierte, leguminoase ca fasolea și năutul, și un sos. La desert poți servi o salată de fructe sau un cheesecake fără coacere. Vei mânca proaspăt și sănătos și nu trebuie să suporți căldura din bucătărie.

Alimentele care ajută la hidratare

În perioadele de caniculă, este posibil să îți pierzi pofta de mâncare și este important să îți hidratezi organismul și să îi oferi mineralele care sunt eliminate prin transpirație. Soluția o reprezintă fructele și legumele bogate în apă, precum pepenele verde și galben, citricele, roșiile, castraveții, ridichile, din care se pot face salate delicioase, gazpacho, desert fără coacere. Pentru o dietă sănătoasă, completează cu proteine slabe, ca peștele, ouăle și iaurtul natur. Apa este principala sursă de hidratare pentru corpul nostru. În mod normal, nutriționiștii recomandă un consum de 1,5 - 2 litri de apă pe zi. În perioadele de caniculă, consumul ar trebui să se ridice la 2,5 - 3 litri de apă pe zi.

Cum folosești cuptorul atunci când este foarte cald

Este posibil să folosești cuptorul atunci când afară este foarte cald, atât timp cât respecți câteva reguli pentru a nu încălzi prea mult atmosfera. Dacă este posibil, gătește la aragaz dimineața devreme sau noaptea târziu, astfel încât temperaturile să fie suportabile. De asemenea, alege să gătești inteligent: dacă trebuie să folosești aragazul pentru prânz și cină, gătește totul dintr-o dată, pentru a economisi timp și mai ales pentru a limita utilizarea aparatelor.

Sfaturile de mai sus te vor ajuta să te hrănești sănătos și echilibrat pe tot parcursul zilei, fără să fii nevoit să stai lângă aragaz sau cuptor prea mult timp, într-o căldură de nesuportat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de căldură - care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole - care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de...
Record de temperatură, de 34,2 grade Celsius, înregistrat în Mexic. A fost emisă o alertă meteo FOTO
Record de temperatură, de 34,2 grade Celsius, înregistrat în Mexic. A fost emisă o alertă meteo FOTO
Directorul Comisiei naţionale pentru gestionarea apei a anunțat că Mexicul a înregistrat un record de temperatură luni, 15 aprilie, când valorile din termometre au urcat până la 34,2 grade...
#salate, #gatit, #canicula , #stiri life style