Ce este si cum se combate transpiratia excesiva pe fond de stres

Advertorial
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 10:32
15171 citiri
Ce este si cum se combate transpiratia excesiva pe fond de stres
Sursa foto: pexels.com

In secolul 21, stresul ne acapareaza pe zi ce trece mai mult si, uneori, efectele sale nedorite isi fac simtita prezenta. Unul dintre acestea este transpiratia excesiva, ce poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii, afectand activitatile zilnice dar si munca si interactiunile sociale. In continuare, vom afla cum apare transpiratia excesiva in contextul unei situatii stresante si care sunt modalitatile prin care o putem combate.

Stresul si transpiratia

Transpiratia este un proces esential pentru supravietuire, avand rolul de a mentine temperatura corpului intr-un interval bine definit, compatibil cu viata. Pe suprafata corpului uman exista aproximativ 2-4 milioane de glande sudoripare, distribuite in diferite regiuni anatomice precum picioare, palme, frunte, obraji, axila sau zona genitala.

Glandele sudoripare se impart in doua categorii:

Glandele ecrine sunt raspandite pe intreg corpul si secreta un lichid limpede, inodor, ce contine preponderent apa, substante anorganice si organice. Transpiratia ecrina are rolul de a scadea temperatura corporala.

Glandele apocrine se afla in zona axilara si genitala si secreta un lichid vascos, opalescent bogat in lipide si proteine. In momentul in care acesta intra in contact cu bacteriile aflate pe piele, capata un miros specific, neplacut.

Atunci cand te afli intr-o situatie stresanta, pe care corpul tau o percepe ca pe o amenintare, se declanseaza secretia de adrenalina, cortizol si alti hormoni ai stresului cu scopul de a pregati organismul de lupta. Eliberarea acestor substante conduce la cresterea ritmului cardiac, tensionarea muschilor, cresterea temperaturii corporale si activarea consecutiva a glandelor sudoripare.

Cum gestionam transpiratia cauzata de stres?

Eliminarea completa a stresului din viata noastra este aproape imposibila, insa, exista cateva solutii care pot minimiza efectele neplacute ale acestuia, in special in ceea ce priveste transpiratia in exces.

Urmeaza regulile de igiena elementara

Spalarea zilnica a corpului indeparteaza transpiratia si praful acumulate de-a lungul zilei, dar si o parte dintre bacteriile aflate pe piele, in mod normal. Uscarea corespunzatoare a pielii dupa spalare este un pas esential, pentru ca mediul umed favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a fungilor care contribuie la aparitia mirosului neplacut al transpiratiei.

Foloseste produse antiperspirante

Produsele antiperspirante au rolul de a reduce cantitatea de transpiratie prin blocarea eliberarii acesteia din canalele sudorale. Antiperspirantele sunt disponibile intr-o varietate de forme (solutii, spray-uri, stickuri, creme, pudre) destinate utilizarii la nivelul axilei, mainilor sau picioarelor. Aplicarea lor se face pe pielea curata, stearsa si intacta. Se evita utilizarea antiperspirantelor dupa proceduri de depilare/epilare sau in cazul in care pielea este iritata sau prezinta leziuni.

Indeparteaza pilozitatea

Pilozitatea din zona axiala si genitala favorizeaza mirosul neplacut prin mentinerea la acel nivel a secretiei sudorale, a substantelor uleioase si a bacteriilor. In plus, indepartarea pilozitatii poate reduce cantitativ transpiratia, usurand suplimentar aplicarea si actiunea antiperspirantelor.

Poarta absorbante pentru transpiratie

Absorbantele pentru transpiratie sunt plasturi autoadezivi, confectionati din hartie absorbanta, de unica folosinta. Acestia se lipesc pe interiorul hainelor in zona axilara cu scopul de a absorbi umiditatea axiala prevenind aparitia urmelor de transpiratie si/sau deodorant pe haine.

Evita factorii favorizanti

Suplimentar stresului, exista o serie de factori care conduc la aparitia transpiratiei excesive, iar evitarea lor poate fi de ajutor in combaterea efectelor neplacute ale acesteia. Incearca sa eviti zonele aglomerate, provocarile emotionale, alimentele picante si alcoolul.

Poarta imbracaminte si incaltaminte adecvata

Materialele din care sunt confectionate imbracamintea si incaltamintea pot influenta cantitatea de transpiratie pe care o produce corpul nostru. Evita imbracaminte stramta, confectionata din materiale sintetice, si opteaza pentru piese vestimentare lejere. In ceea ce priveste incaltamintea, alege-o pe cea confectionata din piele si foloseste sosete din bumbac sau lana. Pentru a diminua transpiratia la nivelul picioarelor, poti folosi branturi si pudre absorbante.

Gestioneaza situatiile stresante

Incearca sa identifici situatiile stresante aparute in cursul activitatilor cotidiene. Acorda-ti timp in fiecare zi pentru activitati relaxante, care iti fac placere. Invata tehnici de respiratie care te pot ajuta sa reduci rapid nivelul de stres in situatii tensionate.

Stresul este, inevitabil, prezent in viata noastra cotidiana. Situatiile stresante favorizeaza transpiratia excesiva, insa acum ai la indemana cateva metode prin care o poti combate diminuand astfel efectele neplacute.

Surse informative:

Nawrocki S, Cha J. The etiology, diagnosis and management of hyperhidrosis: A comprehensive review. Journal of American Academy of Dermatology. 2019; 81 (3):669-680.

Lenefsky M, Rice ZP. Hyperhidrosis and its impact on those living with it. American Journal of Managed Care. 2018;24 (23 Suppl):S491-S495.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#transpiratie excesiva stres , #stiri life style