Cum poți îmbunătăți calitatea aerului din locuință dacă ești predispus la alergii

Advertorial
Joi, 23 Septembrie 2021, ora 17:45
4851 citiri
Cum poți îmbunătăți calitatea aerului din locuință dacă ești predispus la alergii
purificator aer FOTO: shutterstock.com

Atmosfera din interiorul locuințelor poate să fie uneori chiar mai poluată decât cea din exterior. În perioadele în care alergenii sunt prezenți (primăvara de la polen, vara de la ambrozie și pe tot parcursul anului de la praf și acarieni), persoanele care dezvoltă reacții la aceștia au o viață foarte grea, plină de manifestări extrem de neplăcute. În consecință, un control eficient al alergiilor și al astmului bronșic trebuie să înceapă de la condițiile din casă.

Dispozitive de curățare a aerului

Una dintre cele mai bune soluții prin care se poate îmbunătăți calitatea aerului din interior este utilizarea unui purificator de aer Philips, care are capacitatea de a filtra particule cu dimensiunea de până la 0.003 microni, astfel că poate curăța aerul cu o eficiență remarcabilă. Într-un timp foarte scurt sunt eliminați toți factorii cu potențial alergen din casă. Sistemul de filtrare este unul de eficiență foarte ridicată și utilizează trei filtre, fapt care face posibilă eliminarea a 99.93% dintre alergeni și oricare alte substanțe poluante din aer.

Aceste purificatoarele elimină gazele dăunătoare și particule de polen, dar și sporii de mucegai, acarienii, bacteriile și virusurile, și stimulează circulația aerului în interiorul locuinței. Un beneficiu suplimentar este acela că mențin un nivel optim de umiditate, dar și acela de a îndepărta mirosurile neplăcute și compușii organici volatili.

Performanțele pe care le au purificatoarele de acest tip se reflectă în volumul de aer pe care îl pot filtra într-un interval de o oră, care poate varia, în funcție de model și setările alese, de la 250 la 610 m³ sau, mai simplu spus, 20 m³ de aer perfect curat în cinci minute!

Aerisește la momentul potrivit

În zonele poluate, cum sunt marile orașe, dar și acolo unde în anumite perioade aerul este încărcat de alergeni, aerisirea locuințelor trebuie realizată în momentele ideale. Intervalele optime sunt dimineața, la primele ore ale zilei sau după ploaie.

Este total nerecomandat să aerisești atunci când temperaturile exterioare sunt ridicate, când există disconfort termic și atunci când bate vântul. În aceste situații nivelul factorilor alergeni din aer este foarte ridicat.

Îndepărtează periodic praful

Particulele de praf sunt un factor alergen puternic și sunt peste tot. O strategie bună înseamnă ca praful de pe suprafețe (mobilă, covoare, podele) să fie curățat periodic. Folosește doar aspiratoare cu filtre HEPA, pentru că, în caz contrar, nu faci decât să muți praful dintr-un loc în altul. Este indicat să folosești cârpe umede pentru a colecta praful și, după ce treaba este terminată, este obligatoriu să pui în funcțiune purificatorul de aer, pentru a curăța aerul de particulele care plutesc.

Merită spus că în locuințele unde se folosește constant un purificator de aer, practic nu mai există praf, astfel că acesta nu se va depune pe suprafețe.

Câteva sfaturi în plus

Sursele de noxe și alergeni sunt dintre cele mai diferite, iar unele sunt puțin cunoscute. Persoanele alergice trebuie să știe că toate produsele pentru curățare, de la detergentul de vase la cel de rufe și cel pentru suprafețe, sunt o sursă de vapori toxici și noxe, chiar dacă aroma lor este plăcută. Alternativa este utilizarea unor produse solide de curățare sau închiderea etanșă a recipientelor în care se află.

O sursă de factori poluatori sunt și covoarele și piesele de mobilier noi. Practic, acestea vor elibera în aerul din interior, timp de luni de zile, compuși organici volatili cu efect iritant și alergeni. Dacă ai lucruri noi din această categorie, un purificator de aer este soluția salvatoare.

Plantele sunt o binefacere pentru spațiul interior, dar numai dacă vei curăța periodic frunzele acestora de praf și le vei îndepărta pe cele moarte și dacă nu vei lăsa apa să băltească în farfuria de scurgere. Praful de pe frunze blochează capacitatea plantei de a îmbunătăți aerul, iar apa stătută este o sursă continuă de spori de mucegai.

Renunță complet la toate odorizantele pentru cameră indiferent dacă sunt lumânări parfumate, soluții chimice sau uleiuri esențiale naturale. Toate sunt o sursă constantă de factori toxici, cu efect alergen.

Un aer de calitate în interior, obținut cu ajutorul purificatoarelor, nu este un beneficiu doar pentru cei care au probleme alergice și astm, ci și pentru bebeluși și copii mici. În plus, neutralizează mirosurile, previne răspândirea virusurilor și a bacteriilor, garantează un somn mai bun și previne afecțiunile pulmonare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#calitate aer, #aer , #stiri life style