Cum poti stapani arta autodisciplinei

Advertorial
Joi, 06 Mai 2021, ora 18:34
6174 citiri
Cum poti stapani arta autodisciplinei
autodisciplina FOTO: pexels.com

Daca de-a lungul vietii ti-ai stabilit anumite obiective, dar nu ai reusit sa le atingi, atunci cu siguranta intelegi cat de importanta este disciplina si cat de usor este sa te abati de la calea pe care o presupune ea. Autodisciplina este capacitatea de a merge inainte, de a ramane motivat si de a actiona, indiferent de modul in care te simti, mai ales din punct de vedere emotional. Dai dovada de aceasta abilitate foarte importanta daca alegi cu buna intentie sa faci pasi spre obiectivul tau in pofida unor factori care iti distrag atentia sau a unor circumstante aparent nefavorabile. Lipsa de autodisciplina iti poate afecta orice aspect al vietii de la increderea in sine la traiectoria carierei sau relatiile personale. Cu toate acestea, daca esti pregatit pentru o schimbare, iti propunem cateva metode si tactici prin care iti va fi mai usor sa iti consolidezi disciplina si sa iti atingi toate obiectivele.

Renunta la orice iti poate distrage atentia

Daca in timpul tau liber, de exemplu, ti-ai propus sa lucrezi doua ore in plus facand un curs ce te poate ajuta sa te dezvolti profesional sau la lansarea propriei tale afaceri, si stii ca ai probleme de concentrare, elimina din jurul tau orice factor care ti-ar putea afecta concentrarea. Inchide telefonul, anunta-ti membrii familiei ca nu vrei sa fii deranjat si plonjeaza in munca pe care o ai de facut. De multe ori, chiar si atunci cand suntem pe deplin atenti la ceea ce facem, mesajele de pe telefon, notificarile sau conversatiile cu alti membri ai familiei ne pot scoate foarte usor din starea de concentrare si din ritmul de lucru si astfel ceva ce putea fi usor rezolvat in jumatate de ora se prelungeste nejustificat. Ca sa poti lucra cu atentie, fa tot posibilul sa nu fii intrerupt si distras de la ceea ce faci.

Monitorizeaza-ti progresul

Uneori, cand nu te simti motivat e greu sa te apuci de treaba sau sa lucrezi cu atentie. Ceea ce poate functiona foarte bine ca sa nu iti pierzi motivatia este monitorizarea progresului. Indiferent care este obiectivul tau, sa alergi 10 kilometri, sa scrii o carte sau sa iti perfectionezi franceza, o sa iti fie mai usor sa nu renunti daca esti mereu constient de cat de departe ai ajuns deja. In acest sens, un whiteboard magnetic iti poate fi de mare ajutor, pentru ca il poti folosi pentru a avea mereu la indemna o ilustrare a progresului pe care l-ai facut, dar si pasii care urmeaza in atingerea obiectivului tau. Utilizarea unui astfel de instrument nu numai ca iti ofera o imagine de ansamblu asupra muncii tale, dar consolideaza sentimentul unui progres constant.

Nu astepta pana ai chef sau inspiratie

Una dintre cele mai frecvente erori care te fac sa te abati de la disciplina pe care stii ca trebuie sa o urmezi ca sa iti atingi obiectivele este legata de dispozitia in care te afli. De asemenea, ar trebui sa stii ca creierul tau te saboteaza, in sensul in care el prefera situatiile familiare si mai putin munca grea generatoare de stres sau de alte tipuri de disconfort. Este modalitatea prin care creierul tau incearca sa te protejeze, dar si cea mai sigura cale spre esec. De exemplu, daca vrei sa fii un alergator care finalizeaza o cursa de 10 kilometri, cel mai probabil va trebui sa te antrenezi cel putin o data la doua zile. Daca astepti sa ai chef sa alergi s-ar putea sa treaca si doua saptamani pana sa ai dispozitia necesara. Disciplina inseamna, mai intai de orice, sa poti trece peste astfel de dispozitii. Cu siguranta nu ai chef sa mergi la serviciu in fiecare zi, dar o faci pentru ca exista o conditionare externa. Disciplina inseamna sa iti creezi o conditionare interna, adica faci ceva nu pentru ca altcineva te obliga, ci pentru ca ti-ai asumat o responsabilitate fata de tine insuti.

Recompenseaza-te din cand in cand

Atunci cand ai un obiectiv pe termen lung, ajuta sa iti oferi din cand in cand niste recompense pentru depasirea anumitor obstacole sau parcurgerea integrala a anumitor etape. Asta te va mentine motivat si iti va fi mai usor sa te tii de treaba. Este usor sa ne pierdem elanul, atunci cand recompensa este foarte departe, insa anumite stimulente ne pot face parcursul mai usor.

Oricare dintre aceste sfaturi vei decide ca functioneaza pentru tine, nu uita ca esecurile fac si ele parte din ecuatie. Depinde de tine daca e punctul final al povestii tale sau doar sfarsitul unui capitol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#autodisciplina, #dezvoltare personala , #stiri life style