Cum să menţii o stare bună de sănătare în sezonul rece

Advertorial
Marti, 19 Octombrie 2021, ora 18:43
3999 citiri
Cum să menţii o stare bună de sănătare în sezonul rece
iarna FOTO: pexels.com

Odată cu răcirea vremii, majoritatea oamenilor au tendinţa de a renunţa la unele din bunele obiceiuri pe care s-au străduit să le implementeze în timpul verii: dietă sănătoasă, mişcare, timp petrecut în aer liber. Este adevărat că vremea poate fi descurajantă, însă există metode foarte simple de a te menţine sănătos şi în formă şi în timpul anotimpurilor mai reci. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-ţi întăreşti sistemul imunitar, să ai o dietă corectă şi să rămâi dinamic în fiecare zi.

Fă mişcare!

Sportul este foarte important pentru un stil de viaţă sănătos, iar printre numeroasele sale beneficii se numără şi întărirea sistemului imunitar. Aşadar, nu renunţa la activitatea fizică în timpul sezonului rece. Pe lângă faptul că poţi merge la sală, trebuie să ştii că poţi continua să faci mişcare şi în aer liber. Dacă eşti îmbrăcat adecvat, poţi ieşi să alergi sau să faci power walking, indiferent de temperaturi, atât timp cât sunt pozitive. De asemenea, poţi practica sporturi de iarnă sau poţi să începi să iei lecţii de schi sau patinaj. Găseşte o cazare Poiana Brasov şi profită de pârtie şi de patinoar. Pe lângă faptul că faci mişcare, o să te distrezi din plin şi o să te întorci mai relaxat şi mai binedispus.

O dietă echilibrată

Schimbarea de sezon nu este un motiv și pentru o schimbare de dietă. Toamna este bogată în fructe şi legume, dar chiar şi iarna găseşti în supermarketuri şi în pieţe o varietate mare de astfel de produse. Ca să îţi întăreşti sistemul imunitar, dar şi pentru a te simţi energic şi plin de vitalitate, consumă cel puţin cinci porţii de fructe şi legume, cereale integrale, peşte şi carne de bună calitate de curcan sau vită. Citricele şi ardeiul gras roșu conţin vitamina C, migdalele și nucile sunt bogate în vitamina E, ouăle și cerealele integrale au seleniu, iar ceaiul verde conţine antioxidanți care scad riscul de boli de inimă. Mizează, de asemenea, pe supe cu multe legume de sezon şi încearcă să ţii sub control consumul de zahăr şi produsele procesate.

Sănătatea mintală

Stresul de la locul de muncă, situaţia economică şi socială generală, problemele personale şi lipsa timpului liber ne pot afecta starea de spirit. Mai mult decât atât, zilele scurte şi întunecate ne pot agrava episoadele de depresie sau de letargie. Sănătatea mintală trebuie să fie un aspect care te preocupă cel puţin la fel de mult ca sănătatea fizică. Aşadar, nu uita să-ţi aloci pauzele de care ai nevoie, mai ales dacă ai un loc de muncă solicitat, ţine legătura cu cei dragi, citeşte, meditează, evaluează din când în când relaţia cu tine însuţi şi petrece timp la exterior, mai ales în zilele cu soare. Toate aceste lucruri te pot ajuta să te reechilibrezi în perioadele mai dificile. Cu toate acestea, dacă nu reuşeşti să navighezi printre aceste stări care pot fi uneori dificil de interpretat, nu ezita să apelezi la ajutorul unui specialist. Nu este nicio ruşine să ai grijă de sănătatea ta mintală!

Regulile de aur

Ca să te bucuri de o sănătate bună inclusiv în sezonul rece, nu uita regulile de bază: aeriseşte-ţi locuinţa în fiecare zi, indiferent cât de frig este afară, spală-te cât mai des pe mâini, fă-ţi vaccinul antigripal şi vorbeşte cu medicul de familie privind suplimentele alimentare de care ai nevoie. Chiar dacă par simpliste, aceste reguli te vor ajuta să previi îmbolnăviri specifice, cum ar fi gripa sezonieră. De asemenea, nu uita să te hidratezi corespunzător, chiar dacă nu-ţi este sete. Poţi încerca, de exemplu, să bei mai multe ceaiuri. Un organism bine hidratat este mai puternic. Somnul este şi el foarte important pentru refacerea organismului, inclusiv a sistemului imunitar, aşa că asigură-te că dormi cel puţin şapte-opt ore pe noapte.

Nu este foarte greu să îţi menţii, chiar şi în sezonul rece, un stil de viaţă sănătos. Ţine cont de sfaturile de mai sus, pentru a te bucura de o sănătate cât mai bună şi de o excelentă vitalitate!

Adevărul sinistru din spatele puilor galbeni vânduți drept "mai sănătoși": "Unii sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut"
Adevărul sinistru din spatele puilor galbeni vânduți drept "mai sănătoși": "Unii sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut"
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară...
Adevărul despre sănătatea Regelui Charles. Nepotul său a spus care e starea acestuia după operație
Adevărul despre sănătatea Regelui Charles. Nepotul său a spus care e starea acestuia după operație
Regele Charles al Marii Britanii este "frustrat" de ritmul în care se recuperează după ce a fost diagnosticat cu cancer, a declarat duminică nepotul său, Peter Phillips, primul membru al...
#sezon rece, #stare de sanatate, #sanatate , #stiri life style