Cum sa petreci timp de calitate impreuna cu familia, indiferent de situatie

Advertorial
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 17:13
6389 citiri
Cum sa petreci timp de calitate impreuna cu familia, indiferent de situatie
Sursa foto: Shutterstock

Intr-o lume in continua schimbare, in care totul se schimba cu o viteza uluitoare, a fi competitiv a devenit ratiunea de a fi, pentru a-ti putea asigura stabilitatea financiara si un viitor mai bun. In acest context, in care totul pare o cursa contracronometru, timpul liber pe care il petreci alaturi de cei dragi devine cu atat mai pretios. Aceasta, pentru ca in familie iti recapeti energia pozitiva de care ai nevoie pentru a face fata tuturor provocarilor, indiferent ca sunt profesionale sau personale.

In continuare, descoperi cateva metode prin care poti petrece timp de calitate cu cei dragi, indiferent de situatie.

Construieste-ti strategii eficiente pentru orice situatie

O conditie de baza pentru a te putea relaxa in voie impreuna cu cei dragi oricand doresti este sa scapi de cat mai multe griji care constituie motiv de stres, iar una dintre ele este teama ca bugetul familiei sa nu fie afectat de vreun eveniment neprevazut. O strategie gandita din timp poate fi insa o solutie pentru a-ti asigura resursele necesare in cazul urgentelor, fara sa fie nevoie de imprumuturi sau de compromisuri in ceea ce priveste obiectivele pe termen mediu si lung pe care ti le-ai propus impreuna cei dragi. Din acest punct de vedere, cutremurele, alunecarile de teren ori inundatiile sunt dezastre naturale ale caror efecte pot fi gestionate eficient printr-o asigurare casa, obligatorie pentru toti proprietarii de locuinte. Dincolo de aceste situatii, exista si alte riscuri majore, cum ar fi furtunile, ploile torentiale, exploziile, avalansele, vandalismul, avariile electrice, pe care o polita de asigurare PAD nu le acopera. Prin urmare, este bine sa iei in calcul si o asigurare facultativa a locuintei, pentru un plus de siguranta. Daca optezi pentru incheierea unor astfel de asigurari online, le platesti usor si rapid, cu un card sau prin transfer bancar, si poti obtine oferte comparative. Totodata, beneficiezi de recomandarile unui consultant, astfel incat deciziile pe care le iei sa fie cele mai potrivite pentru nevoile tale si ale familiei tale.

Cum piata muncii este mereu in schimbare si nu stii niciodata cand poti ramane fara actualul loc de munca, fa-ti un plan B in aceasta privinta. Ia-ti colaborari si participa la cursuri de perfectionare si chiar reconversie profesionala, daca este nevoie. Astfel, te asiguri ca esti pregatit sa faci fata cerintelor angajatorului, in cazul in care fisa postului tau include atributii noi fata de momentul angajarii, sau sa te orientezi spre alte companii, chiar si din domenii in care nu ai mai activat pana acum. Un plan B este binevenit si in ceea ce priveste bugetul familiei per ansamblu, asa ca organizeaza-ti cheltuielile astfel incat sa ai pregatit un fond de rezerva nu doar pentru situatiile de urgenta, ci si pentru a te bucura de diverse oportunitati, de la vacante in locuri exotice pana la a pune pe picioare propriul business.

Transforma treburile casnice intr-un joc de echipa

Dincolo de a-ti construi strategii eficiente pentru ca tu si familia ta sa fiti pregatiti pentru orice va rezerva viitorul, pentru a putea petrece cat mai mult timp de calitate impreuna, este foarte important ca treburile casnice sa nu fie lasate pe umerii unui singur om. Daca se intampla asa, vor aparea nemultumiri si frustrari, iar atmosfera din casa nu va mai fi placuta. Asadar, implica-i pe cei dragi in pregatirea mancarurilor si a dulciurilor ori in curatenia si dezinfectarea casei si transforma toate aceste activitati intr-un joc de echipa. Astfel, fiecare membru al familiei va avea o responsabilitate si va sti sa aprecieze ordinea. Totodata, toti cei dragi vor constientiza faptul ca daca faceti totul impreuna, veti avea mai mult timp pentru activitatile care va fac placere.

Retine ca, mai ales atunci cand ai copii, este important ca acestia sa invete sa fie parte dintr-o echipa, chiar si atunci cand vine vorba de sarcini care nu le sunt pe plac. De pilda, niciunui copil nu-i place sa-si stranga patul dimineata, dar il poti stimula printr-o mica bataie cu perne in familie, inainte de operatiunea in sine, astfel incat sa aiba energia pozitiva pentru a face ceva ce nu-i place. In loc de masuri coercitive in ceea ce priveste mancarea, poti stabili niste reguli ca intr-un joc pentru mesele in familie, pe principiul cine face nazuri spala vasele sau cine lasa supa in farfurie da cu mopul.

Organizeaza-ti eficient sarcinile de serviciu

Una dintre problemele majore cand vine vorba de a petrece timp de calitate cu cei dragi este lipsa unui echilibru intre viata profesionala si cea personala. Esti atat de prins cu treburile de la serviciu, incat nu mai ai timp de tine si de cei dragi. Dincolo de a-ti alege un job cu program flexibil, de a lucra ca freelancer sau remote, incearca sa-ti organizezi eficient sarcinile de serviciu, astfel incat in timpul tau liber sa nu te mai ocupi tot de problemele legate de locul de munca. Prioritizeaza-ti task-urile pe care le ai de rezolvat intr-o zi si foloseste eficient programul de lucru, ca sa nu depasesti cele opt ore zilnice dedicate muncii.

Organismul are nevoie de relaxare pentru a-ti recapata energia, ca sa faci fata provocarilor de a doua zi. Prin urmare, lasa telefonul deoparte, opreste notificarile de la mailul de serviciu, inchide laptopul si acorda importanta celor dragi, de la organizarea unor activitati interesante in timpul liber pana la discutii constructive care sa detensioneze diverse situatii care pot sa apara.

Planifica activitati diverse in timpul liber

Studiile au demonstrat ca relatiile familiale sunt importante pentru ca te ajuta sa faci fata mai bine stresului, te incurajeaza sa adopti obiceiuri mai sanatoase, iti cresc increderea in tine si te ajuta, per total, sa ai o mai buna calitate a vietii. Prin urmare, planifica activitati diverse alaturi de cei dragi. De pilda, puteti face impreuna cele 30 de minute de miscare zilnice recomandate de medici si de specialistii in sanatate publica. O alta varianta ar fi sa va luati biciclete si sa faceti plimbari prin parcuri ori sa planificati trasee in afara localitatii.

Apoi, nu uita de hobby-urile pe care le puteti impartasi. Daca va place sa gatiti, de exemplu, puteti pregati conservele pentru iarna impreuna, sa faceti dulciuri care sa fie recompensa de weekend dupa efortul depus in timpul saptamanii. Sfarsitul de saptamana poate fi intotdeauna momentul potrivit pentru activitati placute, cum ar fi vizionarea filmelor si a serialelor preferate, planificarea unei vacante in locurile in care ati visat sa ajungeti impreuna, organizarea cinelor impreuna cu prietenii ori practicarea unor jocuri de societate.

Indiferent de situatiile care intervin in viata ta, familia este mediul in care iti regasesti energia pentru a face fata tuturor provocarilor, indiferent de natura lor. Uneori este dificil sa gasesti timpul liber de care ai nevoie si sa ai dispozitia necesara pentru a-l petrece alaturi de cei dragi. Totusi, cu putin efort si tinand cont de cateva metode eficiente, cum sunt si cele de mai sus, vei reusi sa petreci cat mai mult timp de calitate impreuna cu familia.

Românii continuă să-și bată femeile și copiii. Numărul faptelor de violenţă domestică a crescut cu 6,3%, în 2024
Românii continuă să-și bată femeile și copiii. Numărul faptelor de violenţă domestică a crescut cu 6,3%, în 2024
Numărul faptelor penale de violenţă domestică înregistrate la nivel naţional în primele două luni ale acestui an a crescut cu 6,3% faţă de perioada similară a anului 2023, ceea ce...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#timp de calitate, #timp cu familia, #familie, #timp liber , #stiri life style