Despre ce provocari se poate vorbi in contextul creat de transportul vaccinului anti-COVID-19

Advertorial
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 18:20
3289 citiri
Despre ce provocari se poate vorbi in contextul creat de transportul vaccinului anti-COVID-19

COVID-19 a schimbat modul de viata al intregii planete si, in toata aceasta perioada, au fost dezbatute intens concepte carora li s-a atribuit o importanta covarsitoare, alta decat pana acum. Distantarea sociala si evitarea contactului strans sunt termeni in jurul carora s-au conturat reguli de viata.

Daca initial se considera ca un contact strans presupune ca o persoana sta la mai putin de 1.5 m de o alta persoana infectata cu coronavirus timp de 15 minute consecutiv, acum s-a ajuns la concluzia ca un contact strans presupune ca langa persoana infectata sa se petreaca 15 minute adunate pe parcursul a 24 de ore. Cert este ca acest virus capabil sa dea o lume intreaga peste cap, a luat pe nepregatite organizatiile sanitare, care au incercat sa adune cat mai multe informatii despre cum se manifesta si cum poate fi combatut.

Similar s-a procedat cu tratamentul, recomandarile de la OMS, CDC si NIH, schimbandu-se pe masura ce s-a putut constata cum reactioneaza organismul la medicamentele administrate si in functie de informatiile noi obtinute. In Romania, protocolul de tratament a fost stabilit prin Ordinul nr. 487/2020 din 23 martie 2020, modificat la 10 august. La modul general, tratamentul se utilizeaza in functie de forma de manifestare a bolii: simptomatologie usoara tratata acasa, necesitatea de spitalizare si forme complicate.

Cu toate incertitudinile, sperante ca totul va intra sub control exista

In lumea intreaga exista mai mult de 100 de companii care incearca sa obtina un vaccin care sa opreasca contactarea COVID-19. Desigur, nu este o misiune usoara, avand in vedere ca pentru a fi produs un vaccin este nevoie de cativa ani. Cum in contextul SARS-CoV-2 totul a fost diferit, vaccinurile au necesitat o dezvoltare rapida si, prin urmare, s-au grabit lucrurile. In acest moment, mai mult de 100 de companii din intreaga lume s-au angajat in aceasta cursa contra cronometru, unele reusind sa treaca de faza studiilor preclinice.

In urma cu cateva zile compania americana Pfizer si germanii de la BioNTech au depus cererea de avizare la FEDA, pentru vaccinul produs in comun. De asemenea, in Europa s-a prevazut o autorizare accelerata. Incepand cu decembrie 2020, va incepe distribuirea acestui vaccin care se va face in conditii speciale, potrivit producatorilor. De conditii speciale de transport va avea nevoie si vaccinul produs de Moderna. Vaccinul produs de Pfizer si BioNTech trebuie sa fie transportat la -70 de grade Celsius, iar cel produs de Moderna la - 20 de grade.

Transportul vaccinului necesita conditii speciale

Daca marile companii aeriene se pregatesc pentru transport vaccin anti-covid in intreaga lume, fiind vorba despre miliarde de doze, autoritatile locale din Romania, anunta prin medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonator al campaniei, ca strategia nationala de vaccinare este finalizata. Se poate spune ca procesul de imunizare este la un pas distanta. In tara vor ajunge vaccinurile imediat dupa ce se va primi aprobare de la Agentia Europeana a Medicamentelor, dat fiind faptul ca si Romania a aderat, alaturi de alte tari, la contractul unic incheiat de Comisia Europeana.

Fiecare cutie in care se transporta vaccinurile de la Pfizer va contine 4875 de doze si va putea fi reumpluta cu gheata carbonica. In mod evident, pe partea ce tine de logistica lucrurile nu vor fi simple. In ambalajul cu gheata carbonica in care este distribuit, serul se poate pastra doar 10 zile - este vorba despre un timp scurt, avand in vedere ca trebuie sa se vaccineze milioane de oameni. Inclusiv producatori de gheata carbonica vor putea ajuta in acest proces, dat fiind importanta pe care o are acest produs acum.

Din punctul de vedere al autoritatilor, lucrurile sunt clare. Vaccinul este gratuit, voluntar si nu este obligatoriu. Cu toate acestea, pentru a se pune stop epidemiei, raportat la populatie, nivelul de imunitate trebuie sa fie de 60-70%. Prioritar se vor vaccina cadrele medicale, ulterior angajatii de la asistenta sociala si, in final, populatia generala.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#vaccin, #transport vaccin, #gheata carbonica , #stiri life style