Filmul "Colectiv" a castigat premiul publicului LUX 2021, acordat de Parlamentul European

Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 14:59
1408 citiri
Filmul "Colectiv" a castigat premiul publicului LUX 2021, acordat de Parlamentul European
Filmul "Colectiv" a fost nominalizat si la premiile Oscar FOTO Facebook/ Alexander Nanau

Filmul "Colectiv", regizat de Alexander Nanau, a castigat Premiul Publicului LUX 2021, potrivit anuntului facut de presedintele Parlamentului European, David Sassoli, in sesiunea plenara a legislativului european de la Strasbourg.

Premiul este acordat de Parlamentul European si European Film Academy (EFA), in parteneriat cu Comisia Europeana si Europa Cinemas.

"Dupa perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescanda si presanta sa se reuneasca, nu doar in spatii de dezbatere, dar si in alte spatii precum cinematografele. Cultura si filmul sunt expresii ale vitalitatii noastre creative si economice, dar mai ales ale vitalitatii democratice a societatilor noastre." a spus David Sassoli la prezentarea trofeului in cadrul unei ceremonii care a avut loc intr-o formula hibrida.

La acceptarea premiului, Alexander Nanau a adus un omagiu victimelor si familiilor implicate in tragedia "Colectiv", precum si presei independente care a investigat acest caz. "Vrem sa luptam cu coruptia si vrem o presa libera in Europa. Societatile nu evolueaza daca nu avem cultura, educatie si presa independenta. Este datoria dumneavoastra sa sustineti cetatenii, sa reglementati investitiile in cultura si educatie si sa protejati jurnalismul", a adaugat regizorul.

Potrivit anuntului PE, documentarul poarta numele unui club din Bucuresti unde in 2015 un incendiu tragic a ucis 27 de tineri, iar alti 180 au fost raniti. Documentarul urmareste o echipa de jurnalisti care investigheaza motivul pentru care 37 dintre victimele arsurilor au murit in spitale, desi ranile nu erau atat de grave incat sa le puna viata in pericol. Ei dezvaluie nepotismul si coruptia care costa vieti omenesti, dar arata totodata ca oameni hotarati si curajosi pot rasturna sistemele corupte.

Comisia Europeana si reteaua Europa Cinemas sunt, de asemenea, parteneri in cadrul Premiului LUX.

Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul Road House, producție 2024, a smuls aprecieri încă de lansare, deși actorul Jake Gyllenhaal joacă un rol mai puțin obișnuit pentru el. Un fost luptător la categoria mijlocie în...
Cum arată la 57 de ani una dintre cele mai apreciate actrițe din anii 1990 FOTO
Cum arată la 57 de ani una dintre cele mai apreciate actrițe din anii 1990 FOTO
Născută în Hawaii, Tia Carrere, pe numele ei real Althea Rae Duhinio Janairo, a devenit celebra odată cu rolul Cassandra Wong din "Wayne's World" și "Wayne's World 2". Au urmat rolul Junno...
#colectiv, #Film, #premiu , #stiri life style