Netflix, dat în judecată de o fostă campioană la șah din cauza serialului „The Queen’s Gambit”. Care este mărul discordiei VIDEO

Duminica, 19 Septembrie 2021, ora 23:26
3829 citiri
Netflix, dat în judecată de o fostă campioană la șah din cauza serialului „The Queen’s Gambit”. Care este mărul discordiei VIDEO
FOTO captură YouTube/ Netfix

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix și solicită plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul fenomen de pe platforma de streaming „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor, falsă şi sexistă.

Procesul de defăimare de 5 milioane de dolari a fost intentat în California, joi, de Nona Gaprindashvili, maestră de şah din Georgia care a devenit campioană în perioada Uniunii Sovietice.

Gaprindashvili, 80 de ani, susţine că personajul pricipal din serial - Elizabeth Harmon, interpretată de Anya Taylor-Joy - este o aproximare dură a ei, şi că replica care face referire la succesul din viaţa reală al lui Gaprindashvili este „în mod vădit falsă şi extrem de sexistă”.

Replica în cauză este spusă la finalul serialului, când un personaj contemplă cum Harmon tocmai a învins un maestru de şah de sex masculin la Moscova: „Elizabeth Harmon nu este deloc o jucătoare importantă după standardele lor. Singurul lucru neobişnuit la ea este de fapt sexul ei. Şi chiar şi asta nu este unic în Rusia. Există Nona Gaprindashvili, dar ea este campioana mondială feminină şi nu s-a confruntat niciodată cu bărbaţi. Cred că Laev se aştepta la o victorie uşoară şi nu la lupta în 27 de mişcări pe care tocmai a avut-o cu Beth Harmon”.

Potrivit documentelor de la proces, replica fictivă despre o persoană reală este demonstrabil falsă.

„Până în 1968, anul în care are loc acţiunea acestui episod, (Gaprindashvili) concurase împotriva a cel puţin 59 de jucători de şah bărbaţi (dintre care 28 simultan într-o singură partidă), incluzând cel puţin zece mari maeştri de atunci”, se arată în dosar.

Gaprindashvili este considerată pionieră a şahului, devenind prima femeie care a primit titlul de Mare Maestru din partea Federaţiei Internaţională de Şah în 1978, potrivit World of Chess Hall of Fame. Printre numeroasele sale premii, a câştigat de cinci ori Campionatul Mondial feminin şi de cinci ori Campionatul sovietic feminin de şah.

„Netflix are cel mai mare respect pentru doamna Gaprindashvili şi cariera sa ilustră, dar credem că această acuzaţie nu are suport şi ne vom apăra cu fermitate”, a precizat Netflix.

Miniseria, bazată pe romanul cu acelaşi titlu din 1983, spune povestea lui Beth, o fată în vârstă de 9 ani, trimise la orfelinat după ce mama ei a murit. Aici, ea descoperă şahul şi că are un talent extraordinar, dar devine şi dependentă de tranchilizante. Evoluţia ei este urmărită pe parcursul mai multor ani, până când reuşeşte să îşi înfrunte trecutul şi să facă ordine în priorităţi.

Citește și:
Cadou de Crăciun pentru fanii serialului ”Emily in Paris”. Când va fi lansat sezonul al treilea
Cadou de Crăciun pentru fanii serialului ”Emily in Paris”. Când va fi lansat sezonul al treilea
Sezonul trei al serialului "Emily in Paris", realizat şi creat de Darren Star, va fi lansat de Netflix din 21 decembrie. La un an după ce s-a mutat din Chicago la Paris, unde o aştepta slujba...
Motivul pentru care trupa rock americană Guns N' Roses a hotărât să dea în judecată un magazin online de arme
Motivul pentru care trupa rock americană Guns N' Roses a hotărât să dea în judecată un magazin online de arme
Formaţia rock americană Guns N' Roses a intentat proces unei societăţi care administrează un magazin online de arme cu numele Texas Guns and Roses, susţinând în instanţa federală că...