Persoanele supraponderale se revolta: fara discriminare si regimuri de slabire

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 14:56
4972 citiri
Persoanele supraponderale se revolta: fara discriminare si regimuri de slabire

Obosite de discriminarea la care sunt supuse, persoanele supraponderale se alatura tot mai frecvent asociatiilor care le apara drepturile.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu se teme sa vorbeasca despre o epidemie a obezilor. Circa 1,4 miliarde de oameni sunt supraponderali si obezi in intreaga lume. Riscurile pentru sanatate sunt mari, informeaza Le matin.

In ciuda acestui lucru, tot mai multe dintre aceste persoane sustin ca se simt foarte bine in pielea lor, doresc sa fie acceptate de societate cu toate kilogramele in plus, fara discriminare.

Atacati si insultati

Recent, in Noua Zeelanda, a avut loc o conferinta internationala care a avut ca tema integrarea persoanelor "cu greutate" in societate. Cat Pause, o americanca care cantareste 130 kg, participanta la conferinta, a declarat ca scopul sau este ca expresia "a fi gras" sa nu mai fie folosita drept o insulta, iar societatea sa invete sa priveasca ca pe o normalitate persoanele supraponderale, asa cum se incearca si in cazul homosexualilor.

Potrivit participantilor la conferinta, grasii sunt in mod constant tinta atacurilor si insultelor celorlati. "Rar trece o zi fara sa primesc cateva cuvinte de batjocura pe strada", a marturisit Kath Read, o australianca. Aceasta este nelinistita de faptul ca, in timp ce exista legi impotriva discriminarii sexuale si rasiale, persoanele supraponderale sunt marginalizate, fapt accentuat de campaniile anti-obezitate din intreaga lume.

Este nevoie de acceptare

"Cand ies pe strada, merg cu fruntea sus", marturiseste americanca Cat Pause. "Dupa o adolescenta penibila, am invatat sa ma accept asa cum sunt. La fel ar trebui sa ma accepte si scocietatea. Insa oamenii, cand vad un corp ca al meu, considera ca sunt bolnava, ca nu fac sport si ca mananc nesanatos. Ceea ce nu este adevarat".

"Unii oameni sunt mai grasi decat altii. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa fie judecati sau fortati tot timpul sa tina cure de slabire", considera tanara americanca, care a vorbit la conferinta in numele persoanelor obeze din SUA.

Organizatii de aparare a drepturilor

Dupa modelul organizatiilor din America, care apara dreptul persoanelor obeze de a fi integrate corect in societate, au aparut si in Europa astfel de asociatii. "Allegro Fortissimo" din Franta, "Dicke e.V." din Germania sunt astfel de exemple. La cererea acestor asociatii, au inceput sa se intensifice in mass-media campaniile care le ajuta pe persoanele supraponderale sa-si regaseasca increderea si stima de sine.

Sexy si cu rotunjimi - este posibil

Acceptarea manechinelor cu rotunjimi, organizarea de concursuri de Miss pentru femeile plinute, toate acestea reprezinta moduri de a atrage atentia societatii ca "sexy" si cu "rotunjimi" nu sunt doua notiuni incompatibile.

Severine Meier, Miss Ronde Elvetia 2011, care cantareste 115 kg la 1,64 m, a declarat: "Am rotunjimi si sunt mandra de ele. Eticheta de 'grasa' m-a ranit toata copilaria. Astazi am reusit sa ma accept asa cum sunt".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#drepturi persoane supraponderale, #asociatii aparare drepturi obezi, #drepturi grasi, #discriminare grasi , #stiri life style