Secretele sampaniei, un tabu indeobste cunoscut

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 22:44
5495 citiri
Secretele sampaniei, un tabu indeobste cunoscut
foto: infoniac

Sampania este acea bautura a elitelor care nu lipseste de la nicio nunta cu pretentii, de la nicio masa simandicoasa si care pana recent nu lipsea nici de la momentele solemne, cand ministrii depun juramantul, iar ambasadorii scrisorile de acrediare.

In ultima vreme, pentru ca telespectatorii sa vada cat de bine se aplica austeritatea la palat, juramantul nu mai este insotit de sampanie ci, eventual, numai de apa plata.

Adevarata sampanie

In anul 1584, primarul Pierre Grosset, din Ay, o comuna aflata in provincia franceza Champagne, a etichetat cu numele provinciei excelentul vin pe care-l obtinea din podgoriile locale si pe care il oferea regelui Henric al IV-lea. Era un vin simplu, non-efervescent, dar bun la gust si excelent ca aroma, potrivit Infoniac.

Gustul si aroma au determinat familiile instarite pariziene sa cumpere vii in provincia Champagne si sa ofere vinurile familiilor regale din Paris si de la Londra.

Catre anul 1660, a aparut ideea fermentarii efervescente a vinului, cu care ocazie termenul "champagne" a devenit sinonim cu un vin care inteapa la limba si nu poate fi gustat decat in cele mai simandicoase saloane.

In secolul XIX, vinul de Champagne a devenit o afacere internationala, fiecare detaliu privind fabricatia, imbutelierea, astuparea cu dopuri si chiar etichetarea, constituind secret de fabricatie.

O lege din 22 iulie 1927 a delimitat zonele din care se pot recolta strugurii pentru adevarata sampanie, punand astfel bazele unuia din cele mai respectate branduri din lume.

Secretul de fabricatie

Astazi, fabricatia este un secret al lui Polichinelle. Ea consta in doua etape. Cea dintai este o fermentatie obisnuita, dupa procedeele cunoscute de pe vremea lui Noe, care se ocupa si el cu viticultura, inainte de potop.

Fermentarea are loc in butoaie si fiecare producator (posesor de licenta, bineinteles) isi are tipul lui de butoi, secretul lui privind esenta lemnoasa si tratarea interioara a butoiului. Cand e vorba de vin, butoiul poate fi hotarator.

Cea de a doua etapa a fermentarii are loc chiar in sticla, unde vinul este imbuteliat fara a fi inchis ermetic. La imbuteliere, se adauga in vin un sirop, compus din drojdie si zahar, intr-o proportie pe care fiecare producator si-o stabileste singur.

Intr-o sticla de 750 ml, la aceasta a doua fermentatie, apare in vin o cantitate de 10 g dioxid de carbon. Atunci, sticla se inchide etans cu un dop de pluta in forma de ciuperca, asigurat cu o protectie de sarma, intrucat fermentarea va mai continua, dezvoltand in interior o oarecare presiune.

Sticlele astfel imbuteliate sunt depozitate in pozitie orizontala in spatii subterane cu temperaturi constante, timp de cel putin un an, pentru procesul de imbatranire. Vinuri superioare se obtin dupa o imbatranire de trei ani sau chiar mai mult.

Dupa cum se vede, secretul nu mai este un secret, dar garantia pastrarii lui este asigurata de licentele internationale, a caror incalcare este grav pedepsita de lege.

Cum si cand bem sampania

Nici regii nu beau sampanie in fiecare zi si la toate mesele. Mai mult decat gustul si aroma specifica, ea poarta mesajul unui moment festiv, uneori unic in viata. Niciodata sampania nu se serveste in acelasi tip de pahare, din care se beau alte vinuri sau apa.

Pentru sampanie, sunt consacrate paharele cu cupa scurta si larga, sau cele cu cupa alungita si ingusta. Bunele maniere cer ca paharul sa fie apucat de picior si nu de cupa.

Apucandu-l de cupa, demostrezi ca nu cunosi conduita la masa selecta. Tinandu-l de picior amprenta degetului cald nu va ramane imprimata pe cupa rece.

O alta regula elementara de conduita cere ca bautorul sa nu-si dea satisfactie curiozitatii, cercetand aspectul lichidului. Se va face ca nu observa bulele gazoase, care se degaja cu efervescenta din sampanie.

Ar fi o mare greseala sa incerci sa le numeri. Cine este curios, poate afla din cele de fata ca le-a numarat deja expertul francez Gerard Liger-Belair, de la Universitatea din Rems (Champagne-Ardenne, Franta). El a stabilit ca, intr-un pahar cu sampanie, se afla nu mai putin decat doua milioane de bule, mai mari, mai mici sau chiar microscopice.

N-as incheia cele de fata, fara sa fac rememorez o anectoda care circula pe ascuns inainte de '89. Intrebarea era ce diferenta poate fi intre sampania bauta in capitalism si cea bauta in socialism. Raspunsul venea astfel: in capitalism, sampania o beau expoloatatorii, pe cand in socialism o beau toti oamenii muncii, prin reprezentantii lor legali.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....