Sfaturi pentru a lua decizii mai bune

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:01
4550 citiri
Sfaturi pentru a lua decizii mai bune
Foto: businessinsider

Dupa cum releva un studiu realizat cu ajutorul a un milion de oameni, majoritatea considera ca cea mai mare slabiciune este legata de autocontrol. Vointa, care are un rol important in luarea deciziilor, este insa ca un muschi, putand fi intarita prin exercitii.

"Ai doar o cantitate limitata de vointa cand incepi ziua, astfel ca ar trebui sa o conservi, si sa incerci sa o pastrezi pentru situatii de urgenta", spune John Tierney care, impreuna cu psihologul social Roy Baumeister, a scris cartea "Willpower: The Greatest Human Strength" ("Vointa: Cea mai mare forta umana"), bestseller peste ocean.

Potrivit Business Insider, iata cateva dintre cele mai bune sfaturi legate de luarea deciziilor si intarirea vointei, precum si cateva aspecte si statistici privitoare la aceste lucruri.

In opinia lui Baumeister, cei care iau cele mai bune decizii sunt cei care stiu cand sa nu aiba incredere in ei, capacitatea de a lua hotarari bune nefiind constanta, ci fluctuand, in functie de diversi factori.

1. Ia cele mai importante decizii dimineata

Momentul cel mai prielnic pentru luarea hotararilor importante este dimineata, deoarece pe masura ce trece ziua rezervele tale de energie scad.

2. Deciziile mici se aduna si te obosesc

Luarea unei decizii importante este obositoare si chiar epuizanta uneori, fapt cunoscut, insa, mai putin stiut este ca si deciziile mici iti fura din energie deoarece se aduna, iar capacitatea unui om de a hotari este relativ limitata. Acest lucru explica de ce, uneori, cumparaturile de nimicuri sunt obositoare, in special atunci cand ai multe oferte si stai sa cantaresti mici avantaje si dezavantaje, nestiind de la inceput ce sa alegi.

Totodata, un experiment a aratat ca cei care au plecat la cumparaturi si au luat cele mai multe decizii in magazin s-au dat batuti cel mai repede la un test de matematica la care au fost supusi ulterior. In plus, cercetatorii au descoperit ca dupa ce subiectii au luat numeroase decizii la cumparaturi au fost mai tentati sa cedeze dorintei de a lua si ceva dulce.

3. Faci compromisuri mai usor cand esti obosit

La sfarsitul zilei, atunci cand sunt mai obositi si fizic si mintal, oamenii au tendinta de a face mai des compromisuri, cum ar fi sa nu mai faca exercitii fizice, sa manance mai mult decat este necesar sau sa bea mai mult alcool decat este recomandat. Fii constient de acest lucru si straduieste-te sa eviti astfel de compromisuri.

In plus, creierul are nevoie de glucoza pentru a lua decizii bune, astfel ca, daca trebuie sa iei o hotarare spre seara, cand esti istovit, macar mananca ceva.

4. Oamenii petrec 3-4 ore pe zi rezistand dorintelor

Oamenii au dorinte de diverse tipuri pe parcursul unei zile si lupta cu ele cam 3-4 ore pe zi. In acest scop este folosita aceeasi energie mintala care este utilizata si pentru a lua decizii complexe.

5. Dezvoltarea unor rutine este indicata pentru conservarea energiei

Desi plictiseste, rutina are un rol pozitiv prin faptul ca ajuta la reducerea stresului si la conservarea energiei, ducand la evitarea unor momente neasteptate si solicitante. Iar in rutina poate fi inclus si un stil de viata sanatos - sa dormi zilnic 7-8 ore, sa mananci sanatos si echilibrat in fiecare zi, sa faci exercitii periodic.

Conform unor studii, persoanele cu cel mai bun autocontrol isi structureaza vietile in asa fel incat sa isi conserve energia, iar un truc pe care il adopta in acest sens este sa evite anumite tentatii.

6. Anticiparea atenueaza stresul

Este de asemenea important sa anticipezi cat mai mult, pentru a fi cat mai putin stresat - sa iti acorzi suficient timp pentru terminarea unui proiect, spre exemplu, sau sa duci masina la reparat cand da semne ca are probleme si nu doar in momentul in care se strica si devine inutilizabila. Iar daca esti mai putin stresat ai sanse mai mari sa iei decizii mai bune.

7. Femeile ajuta grupurile sa ia decizii mai bune

Un studiu care a evaluat 192 de grupuri a scos la iveala faptul ca cele care includeau si femei au avut cele mai mari scoruri la inteligenta de grup.

8. Sfaturile altora pot ajuta

Uneori, sfaturile unor persoane apropiate te pot ajuta sa iei o decizie, dar nu este bine nici sa ceri prea multe pareri deoarece pot fi opinii prea diferite, care complica si mai mult luarea unei decizii.

9. Subconstientul joaca un rol-cheie

Pentru ca atentia constienta este limitata, oamenii ar trebui sa incerce sa isi ajute si subconstientul, care este de asemenea important in luarea deciziilor. Spre exemplu, daca trebuie sa hotarasti ceva este bine sa lasi mai mult timp sa treca, pentru ca subconstientul sa lucreze sau macar sa faci o alta activitate un timp, pentru a abate atentia constienta de la subiect si a lasa loc subconstientului sa analizeze.

10. Din cand in cand este bine si sa faci alegeri "gresite"

Daca trebuie sa rezisti frecvent unei dorinte ar putea fi de ajutor si sa cedezi din cand in cand (evident, in cazul in care dorinta nu este una nociva sau inumana). Spre exemplu, daca vrei sa slabesti sau sa te mentii si trebuie sa te abtii de la numeroase feluri de mancare favorite, poti sa te si infrupti din ele uneori. Acest lucru te va revigora si te va face sa ai mai multa vointa pentru a continua, deoarece nu te vei mai simti frustrat ca trebuie sa le eviti tot timpul.

11. Din cand in cand este bine si sa amani o decizie sau sa ii lasi pe altii sa o ia

Daca te simti epuizat si se poate sa amani o decizie este bine sa faci acest lucru sau sa ii lasi pe altii sa decida in locul tau. Nu amana insa prea multe deoarece se vor aduna la un moment dat prea multe si te vor stresa si mai tare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#sfaturi luat decizii, #sfaturidecizii, #sfaturi hotarari bune, #sfaturi luat decizii bune , #stiri life style