Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sunt cartile de dezvoltare personala potrivite pentru adolescenti?

Advertorial
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 19:07
13734 citiri
Sunt cartile de dezvoltare personala potrivite pentru adolescenti?

Adolescentii din ziua de azi trebuie sa faca fata unor valuri tot mai mari de presiuni si asteptari din partea scolii, societatii, si chiar a parintilor. Specialistii chiar avertizeaza ca nivelul de stres este similar cu cel al adultilor. Vestea buna este ca o parte din rezolvare si vindecare este la indemana tuturor: cartile de dezvoltare personala.

Aceste carti pot ghida adolescentii in perioada tensionata prin care trecem, dar si dincolo de aceasta, daca se va mentine ritmul alert si conectarea excesiva la tehnologie. Chiar si parintii pot invata cateva tehnici pe care sa le puna in practica pentru gestionarea stresului si a conflictelor.

Intrucat intreaga lume - inclusiv educatia si industria editoriala - se lupta sa gaseasca modul cel mai bun de a ajuta adolescentii in lupta cu problemele de sanatate mintala, chiar si profesorii fac adesea tot posibilul pentru a ajuta elevii sa gaseasca carti cu care se pot identifica si in care se pot regasi - carti care sa le ofere speranta in situatiile concrete din viata lor.

In librariile online exista zeci de carti de dezvoltare personala care ii pot asista pe adolescenti in perioadele cu stima de sine scazuta. Acestea sunt concepute pentru a ajuta tinerii sa aleaga sa devina oameni mai buni si sa se pregateasca pentru maturitate.

Este mai usor pentru un parinte sa-si lase copilul in fata ecranelor (laptop, tableta, telefon mobil) decat sa-si bata capul si sa gaseasca solutii pentru a-l determina sa citeasca o carte - chiar si o carte electronica!

Asadar, cum faci sa-l determini pe adolescent sa citeasca o carte de dezvoltare personala? Una dintre metodele ce dau roade (aproape) de fiecare este urmatoarea: Intreaba-l daca vrea sa fie bogat cand va fi adult? In tara noastra, raspunsul este aproape evident - pozitiv de fiecare data, indiferent de furtuna hormonala sau starea mentala prin care trece adolescentul. Acum urmeaza pasul esential: el va vrea sa stie de ce il/ o intrebi!

Vei spune ca ai vazut o carte de dezvoltare pentru adolescenti care iti antreneaza mintea sa gandesti pozitiv si sa te imbogatesti. Asta ii va starni interesul, caci nu va invata de la tine sau de la profesori ci de la cineva specializat pe subiectul care il/ o intereseaza. Miza cea mare este propria viata, ce poate fi traita mai usor si mai frumos daca incepe dezvoltarea personala de la varsta adolescentei.

Poate ca unii adolescenti nu sunt motivati de bani, insa cu siguranta ceva ii sacaie si ii motiveaza sa caute raspunsuri. Vrea sa-si invinga timiditatea? Exista o carte si pe aceasta tema. Il sperie copiii care il agreseaza verbal sau fizic din orice motiv? Se considera respingator din anumite puncte de vedere? Are probleme cu felul in care arata corpul sau? Lista de probleme este nesfarsita si cu siguranta una dintre ele va atinge o coarda sensibila in adolescent - acesta este punctul de plecare pentru a construi o viata mai pozitiva, din alta perspectiva decat cea mostenita.

Prima mea recomandare din sectorul Carti pentru Dezvoltare Personala are un titlu ce va atrage, cu siguranta, curiozitatea adolescentilor: "Gandeste ca un calugar - antreneaza-ti mintea pentru a-ti gasi linistea si scopul in viata de zi cu zi". Autorul Jay Shetty se conecteaza cu cititorul prin felul deschis si sincer in care vorbeste despre calatoria sa de autocunoastere prin durere, bucurii, vulnerabilitati si iubire.

Cu totii ne-am trezit cu vietile ravasite si navigand teritorii necunoscute. Aceasta carte, prin cuvintele si pasii practici pe care autorul ii explica clar, il va ajuta pe adolescent sa proceseze intr-un mod pozitiv si constructiv fiecare moment si fiecare zi. Jay Shetty a avut acces la intelepciunea straveche in perioada in care a trait ca un calugar si traduce aceasta intelepciune in termeni moderni si practici, cu exemple ce pot fi foarte usor digerate si puse in practica.

A doua recomandare este dedicata in special adolescentelor: Schimba conversatia, de Dana Caspersen. Autoarea este experta in rezolvarea conflictelor si isi foloseste experienta pentru a oferi exemple din viata reala, sfaturi la obiect si exercitii usor de implementat ce vor demonstra moduri transformative de iesire din tiparele abuzive. Chiar si in situatiile dificile putem crea un dialog constructiv care sa genereze solutii pe termen lung pentru conflicte. Cartea este foarte bine primita de cititori si intr-un format cu grafica deosebita. Aceasta carte o va invata de tanara adolescenta ca nu poate schimba felul in care oamenii reactioneaza intr-un conflict, insa poate controla si schimba felul in care actioneaza ea insasi. Si astfel conversatia se schimba datorita constientizarii optiunilor reale.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#lifestyle, #carti dezvoltare personala, #adolescenti , #stiri life style