VIDEO Filme despre pandemie. Cum si-au imaginat regizorii confruntarea umanitatii cu o criza sanitara de proportii

Duminica, 13 Septembrie 2020, ora 22:51
5100 citiri
VIDEO Filme despre pandemie. Cum si-au imaginat regizorii confruntarea umanitatii cu o criza sanitara de proportii
Scena din Contagion (2011) FOTO: Hepta

Timp de cateva luni, pandemia ne-a tinut pe toti in case. Pentru unii timpul a trecut mai greu, pentru alti mai usor. Filmele au devenit pentru multi dintre noi un spatiu de refugiere sau o alternativa la plictiseala impusa de montonia spatiului casei devenit mult prea comun.

Desi in ultimele patru luni relaxarea restriictilor ne-a permis sa reluam o parte din activitatile obisnuite, numarul alarmant de cazuri COVID-19 inca ne limiteaza posibilitatile de petrecere a timpului liber. Cel mai probabil, filme vor mai fi pentru o perioada destul de lunga alternativa altor activitati, precum o iesire in club.

In acest context, Ziare.com va propune o lista de filme despre pandemie curatoriata de Film School Rejects, pentru a vedea cum si-au imaginat unii regizori confruntarea umanitatii cu o amenintare fatala.

Epidemia (Outbreak - 1995) - Filmul care a prezis realitatea

Outbreak este povestea unui oras mic din California care intra in carantina atunci cand locuitorii sai devin victime ale unui virus asemanator cu Ebola, care provine de la maimutele capucine din Zaire. Cea mai mare parte a povestii se concentreaza asupra personalului militar si medical care este insarcinat cu limitarea si tratarea persoaneor infectate. Filmul exploreaza, de asemenea, limitele pana la care merg unele organizatii pentru a impiedica raspandirea unei amenintari.

Coincidenta face ca, in acelasi an in care filmul a fost lansat, 1995, epidemia de Ebola a izbucnit cu adevarat in Zaire, ceea ce a facut ca filmul sa fie destul de inspaimantator pentru unii spectatori.

28 de zile mai tarziu (28 days later - 2002)

Un misterios virus devasteaza Marea Britanie si ii transforma pe cetateni in nebuni insetati de sange. O echipa de supravietuitori incearca sa faca fata consecintelor pandemiei si sa gaseasca adapost, dar nimeni nu este de incredere. In aceasta societate post-apocaliptica, soldatii incearca sa forteze femeile sa devina sclave sexuale si ii executa pe cei care nu se conformeaza. Uneori, omenirea devine chiar mai monstruoasa decat zombii. 28 de zile mai tarziu este o alegorie politica si o parabola umanista.

Purtatorii (Carriers - 2009)

Purtatorii este o reprezentare sumbra si realista a unei lumi preapocaliptice. Un grup de prieteni isi propun sa gaseasca o zona in care virusul sa nu poata ajunge si sa astepte declansarea epidemiei. Cu toate acestea, pe drum, ei se intalnesc cu un barbat care se afla alaturi de fiica sa deja infectata, care, ulterior, transmite boala unui membru al grupului.

Moartea Neagra (Black Death - 2010)

Ciuma bubonica din anul 1300 a fost cea mai grava pandemie din istorie, care a ucis pana la 200 de milioane de oameni, si a devenit inspiratia pentru acest film de aventura si groaza al regizorului englez Christopher Smith.

O banda de puritani pleaca in cautarea unui sat neatins de ciuma in care mortii sunt inviati prin magie neagra. Filmul neglijeaza intr-o oarecare masura ciuma pentru a se axa pe bataliile cu sabii, superstitii religioase si ocultism.

Pericol nevazut (Contagion - 2011)

Cotagion a fost unul dintre cele mai discutate filme ale anului 2020. Criza sanitara pe care o traim acum seamana destul de mult cu ceea ce a reusit sa ilustreze in urma cu noua ani regizorul Steven Soderbergh. Povestea este lipsita de senzationalism si reuseste sa se apropie de abordarea realista a unei lumi coplesite de pandemie.

Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Kremlinul se confruntă cu o problemă pe care și-a creat-o singur prin construirea unui model rigid și în același timp foarte fragil de putere unică în Cecenia. Starea de sănătate a lui...
#filme, #pandemie, #boala, #Covid 19, #regizori , #stiri life style