Cimitirul viitorului: A fost inventat mormantul digital, care interactioneaza cu vizitatorii

Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 13:30
6319 citiri
Cimitirul viitorului: A fost inventat mormantul digital, care interactioneaza cu vizitatorii

O companie din Slovenia a dorit sa aduca mormintele din cimitire in secolul al XXI-lea si a lansat o gama de pietre funerare "interactive", echipate cu ecrane de 48 de inchi care afiseaza fotografii, inregistrari video si alte continuturi digitale asociate persoanelor decedate, informeaza Reuters.

In cimitirul Pobrezje din Maribor, al doilea oras ca marime din Slovenia, a fost amplasat recent un prototip de "mormant digital", rezistent la intemperii si la vandali, care poate sa interactioneze cu vizitatorii.

La o prima vedere, prototipul pare un mormant obisnuit, insa daca o persoana sta in fata lui timp de cateva secunde, un set de senzori se activeaza, pornind un ecran interactiv care poate sa difuzeze orice tip de continut digital.

"Acest mormant face posibila adaugarea oricaror informatii langa numele si prenumele decedatului. Poti sa scrii un intreg roman, daca vrei. Poti sa pui fotografii sau un film, iar ele vor fi afisate pe ecran", a spus Saso Radovanovic, directorul companiei Bioenergija, care comercializeaza aceste pietre funerare.

"Piatra funerara are un senzor, asadar, daca nimeni nu este acolo, ecranul arata doar numele decedatului, data nasterii si a mortii. Astfel se economiseste energie si prelungeste durata de viata a ecranului si a pietrei funerare interactive", a adaugat antreprenorul sloven.

Prototipul a fost creat in colaborare cu Milan Zorman, profesor de stiinte computerizate la Universitatea Maribor, care a spus ca lucreaza in prezent la o aplicatie speciala pentru smartphone-uri, care va creste si mai mult gradul de interactivitate al acestor morminte moderne.

"Dorim sa difuzam si sunet, la casti, ce vor fi conectate la un telefon mobil, prin intermediul unei aplicatii. In acest fel, vizitatorii vor putea sa si auda sunetul inregistrarilor video difuzate pe ecran", a explicat profesorul Zorman, care a preferat varianta castilor, deoarece difuzarea sunetelor in boxe ar fi mult prea zgomotoasa pentru un cimitir.

Administratorii cimitirului Pobrezje spun ca acel prototip cu ecran de 48 de inchi reprezinta primul "mormant digital" din lume. Saso Radovanovic a anuntat ca a primit deja cateva comenzi pentru acest produs, care va fi comercializat cu pretul de 3.000 de euro.

Citeste si:
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu, a vorbit într-un interviu pentru ProfitTV despre creșterea AUR în sondaje și a declarat că...
Comentarii
DR.STRANGELOVE
rank 5
Asta pana vor descoperi rromii nostri