De la cititori: Sa dam chip miturilor

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 19:31
2039 citiri
De la cititori: Sa dam chip miturilor
Foto: Arhiva

Omenirea s-a hranit dintotdeauna cu visuri si legende, populand vidul cu bogatia imaginatiei. Din cele mai vechi timpuri, exista marturii despre creaturi fabuloase care populeaza teritorii necunoscute.

Argonautii au plecat in cautarea lanii de aur, in timp ce zeii se luptau intre ei pentru hegemonie, precum muritorii. Acestea erau sabloane, prototipuri ale unor posibile idealuri, iar umanitatea s-a hranit si continua sa se hraneasca cu mituri, asa cum nu a incetat niciodata sa caute potiunea tineretii fara batranete si a vietii fara de moarte.

Colosseumul a oferit "painea si circul", dandu-i multimii drogul mult ravnit. Luptele gladiatorilor sunt acum inlocuite de fotbal sau de coride, in timp ce constructia stadioanelor moderne ia amploare, inspirata din arhitectura arenei antice, al carei model sfideaza timpul, aproape ca piramidele Egiptului.

Fie ca se numesc Spartacus sau Zidane, Hera sau Angelina Jolie, oamenii au avut intotdeauna nevoie de eroi si de modele care sa le hraneasca visele si sa le proiecteze idealurile neimplinite.

Acum, Hollywood-ul detine meseria cheie, in timp ce paparazzi urmaresc celebritatile, devenind tot mai des mesageri ai mortii.

Ce se ascunde in spatele splendidelor fotografii, ale chipurilor angelice sau senzuale, ale corpurilor perfecte si vietilor de vis ale idolilor nostri?

Cand vreunul dintre ei moare, suntem socati sa descoperim ca sunt si ei muritori ca noi, ca aratau ca noi, fara machiaj, ca aveau aceleasi probleme ca si noi, aceleasi anxietati sau depresii, aceleasi probleme care le tulbura visurile si sperantele unui viitor idealizat.

Dar imaginea si "produsul" lor sunt mai bine vandute dupa ce mor. E ca si cum diavolul asteapta dupa colt sa mai cada o stea, pentru a-i creste pretul la sume fabuloase.

Vanzarea de imagini este cea mai buna ocupatie a lumii moderne. In timp ce admiram falsul, originalul sufera si moare in spatele mastii stralucitoare, incercand sa isi dea seama cand exact i-a fost negociata viata reala. Dar este prea tarziu acum si el trebuie sa straluceasca in continuare, pana la ultima scanteie.

Falsitatea este cancerul societatii noastre. Noi suntem cei care investim cu atata stralucire existentele fragile ale acestor oameni, pana cand reusim sa-i distrugem, vanandu-le necontenit chipurile frumoase.

Oare cum s-ar putea ei simti vazandu-si propria imagine pe peretii zgarie-norilor, sau facand reclama la cine stie ce marca stupida? Si-au imaginat vreodata fanii cum arata cu adevarat un blocaj de identitate in adancul sufletului idolului lor?

Traim intr-o lume comerciala, unde toate si toti au un pret si o eticheta atasata.

Acum, cand se apropie Craciunul, cati Mosi Craciuni vor fi pe strazile planetei?

Copiem, multiplicam si amplificam miturile noastre, pana cand le dezbracam de adevaratul lor inteles. Copii prosti ai lui Dumnezeu, ne tot jucam in nisip, creand si distrugand propriile noastre simboluri si nu reusim sa invatam nimic.

Craciunul a devenit o festivitate de vanzari si chilipiruri. Ce poate crede un copil inocent despre tot acest paradis de mucava cu beculete colorate, sticla si metal stralucitor, in timp ce priveste fermecatoarele jocuri de apa ale fantanilor din Mall-uri?

Pruncul Isus, ieslea, Maria, totul este imortalizat in figurine de plastic, ca cele ale soldateilor si indienilor ce populeaza o copilarie confuza. In aceasta goana dupa chilipiruri si ieftinatate, nasterea copilului sfant si steaua care a calauzit magii se pierd printre barbile de vata ale Mos Craciunilor de carton.

Mai stim oare cand a murit, cand s-a nascut si de ce? Dar mai ales de cate infinite ori trebuie sa il mai ucidem si in cate nenumarate feluri? A propovaduit el vreodata pentru o biserica detinatoare de averi fabuloase, cu preotii sai invesmantati in aur, sau cu procesiuni grotesti nesfarsite? Chiar si credinta a capatat demult o nuanta hollywoodiana.

Se scrie des in limba engleza "Merry X'mas?" Ce inseamna acest "X" ? O voita conspiratie a tacerii, a uitarii si a lipsei de identitate prin puterea malefica a unei abrevieri aparent inofensive?

Vom uita cu totii curand de X, Y si Z. Si daca, in anul 2999, toata lumea va imbraca costumul lui Mos Craciun, uitand de ce trebuie sa faca asta? Poate doar pentru a celebra vreun soi de carnaval invechit, mostenit de la stramosii unui trecut indepartat.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#mituri omenire, #ideal omenire, #eroi generatia tanara, #model comportamental , #tendinte
Comentarii
Poza dianatudor
dianatudor
rank 5
"Ce se ascunde in spatele splendidelor fotografii, ale chipurilor angelice sau senzuale, ale corpurilor perfecte si vietilor de vis ale idolilor nostri? "