10 sfaturi pentru a fi cat mai organizat

Duminica, 08 August 2010, ora 07:19
11439 citiri
10 sfaturi pentru a fi cat mai organizat
Foto: Downtownny

Daca deseori pierzi timp pretios cautand cheile sau telefonul, daca stai mai mult la serviciu pentru ca nu termini ce ai de facut, daca intarzii la aproape orice intalnire sau angajament, ar fi bine sa incepi sa iei in considerare faptul ca trebuie sa te straduiesti sa fii mai organizat, pentru a avea mai multa lejeritate in ceea ce faci si, prin urmare, pentru a reduce agitatia si stresul.

Multor oameni li se pare destul de dificil sa se organizeze, insa nimic nu este imposibil.

Incearca sa aplici sfaturile de mai jos, structurate de excelle.monster, pentru a avea cat mai mult succes in aceasta privinta.

1. Triaza

Fa ordine in lucrurile pe care le ai, atat la serviciu cat si acasa, si imparte-le in trei categorii: lucruri ce trebuiesc pastrate, lucruri de aruncat si lucruri de donat. Scapand de cele pe care nu le folosesti vei avea mai multa ordine in jur si, deci, vei castiga mai mult timp pe care il pierdeai cautand. In plus, faci si o fapta buna donand.

2. Fa-ti liste cu ce ai de facut

Nimeni nu poate tine minte absolut tot ce trebuie sa faca intr-o zi, mai ales daca sunt multe sarcini. Prin urmare, nu ezita sa iti faci liste cu ce ai de facut, preferabil in ordinea prioritatii. Scriind pe hartie iti poti da seama mai lesne daca pot fi cuplate unele activitati, pentru a economisi timp. Totodata, este esential sa nu faci o prioritate din email.

3. Da si altora din sarcinile tale

Unele lucruri pot fi facute si de alti membri ai familiei, chiar si de cei mici. Invata-ti copilul sa isi adune singur jucariile in loc sa le strangi tu mereu, spre exemplu, iar, pe masura ce creste, obisnuieste-l cu mai multe responsabilitati. In acest fel vei avea un copil ordonat si care nu se fereste de orice sarcina stiind ca o pot face parintii in locul lui si vei castiga si tu timp pretios.

4. Structureaza un calendar al familiei

O data la o saptamana sau o luna intocmeste un calendar impreuna cu partenerul pentru a sti cat mai clar cine si ce trebuie sa faca, de regula, in fiecare zi.

5. Nu lasa sa se adune multe sarcini

Daca faci putina curatenie in fiecare zi si putina ordine, nu vei ajunge sa simti ca s-au adunat foarte multe lucruri de facut. Spre exemplu, in timp ce ai la cuptor un anume fel de mancare, fa curatenie cat timp se coace. In acest fel vei elimina timpi morti si vei fi mai putin agitat.

6. Pune lucrurile cat mai la indemana

Tine lucrurile cat mai aproape de locul in care ai nevoie de ele (cheile de la masina agatate undeva langa usa de la intrare, pantofii tot mai aproape de usa de la intrare, servetelele pentru pachetul copiilor langa masa, etc).

7. Ia-ti un pix si un carnetel aproape de pat

Acest sfat este util pentru datile in care iti vine in minte ceva inainte de culcare. Dupa ce il scrii pe hartie poti stai linistit ca a doua zi te vei ocupa de ce trebuie, insa, daca nu il notezi, vei fi preocupat toata noaptea sa nu uiti.

8. Pregateste-te din timp

Fa orice poti de seara pentru a scuti timp dimineata, mai ales daca te trezesti greu (alege si calca hainele cu care te vei imbraca a doua zi spre exemplu). Fa-ti bagajul cu o zi inainte sa pleci intr-o excursie si intocmeste o lista cu ce trebuie sa iei ca sa nu uiti ceva, mai ales daca ai copii.

9. Profita cat mai mult de Internet

Indeplineste cat mai multe sarcini folosindu-te de acesta (plateste facturi online, fa cumparaturi online, etc).

10. Anticipeaza

Daca stii ca intr-o anumita seara vei ajunge tarziu acasa cumpara mancare gata preparata ca sa nu mai pierzi timp la miezul noptii gatind.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#sfaturi organizare, #trucuri organizare, #evita intarzieri , #trucuri