Nu e frumos, nu asa te-a invatat mama ta, insa realitatea e ca, uneori, te ajuta sa cunosti niste trucuri prin care stii sigur ca te poti face agreat sau chiar ii poti manipula pe cei din jurul tau, fara ca acestia sa banuiasca macar.
Listverse prezinta 10 dintre trucrurile psihologice testate atat in viata de zi cu zi, cat si in studii de specialitate, care te ajuta sa-i influentezi sau chiar sa-i manipulezi pe ceilalti.
Cere favoruri
Acest truc, numit si efectul Benjamin Franklin, are scopul de a atrage atentia si simpatia unor persoane pe care nu le putem aborda altfel. "Legenda" lui Benjamin Franklin spune ca acesta incerca sa se apropie de un barbat care parea ca nu il place. Franklin l-a rugat sa ii imprumute o carte, iar cand acesta a fost de acord, Franklin i-a multumit pentru favor. Ceva mai tarziu, acelasi barbat i-a devenit bun prieten.
Oamenii de stinta cred ca aceasta tehnica functioneaza pentru ca persoana care face respectiva favoare se simte magulita ca ai apelat la ea si, in acelasi timp, incepe sa creada ca intr-adevar meriti sa faca pentru tine acel gest.
Tinteste sus
Aceasta este o tehnica eficienta mai ales in domeniul profesional. Astfel, ori de cate ori vrei sa capeti un raspuns afirmativ, nu uita de urmatorul truc. Cere mult mai mult decat ti-ai dori de fapt, poate un lucru nerezonabil. Persoana din fata ta te va refuza. E momentul sa adopti o atitudine intelegatoare si sa renunti la o parte din pretentii. Persoana in cauza se va simti prost ca te-a refuzat anterior si va face tot posibilul sa te ajute de asta data.
E foarte important, insa, ca ambele cereri sa fie propuse de una si aceeasi persoana.
Adreseaza-te folosind numele sau titlurile
Ori de cate ori vei folosi in conversatie titlul sau numele unei persoane, aceasta te va percepe ca pe cineva apropiat si se va simti in largul ei. Dale Carnegie, autorul cartii "Cum sa castigi prieteni si sa influentezi persoane", spune ca numele este cel mai confortabil cuvant pe care il auzim. Tocmai de aceea, atunci cand e repetat de un interlocutor, tindem sa il simpatizam.
Foloseste aceasta tehnica atat in afaceri (unde e recomandat sa repeti titlurile), cat si in viata personala. Atunci cand repeti cuvinte de genul "iubita", "prieten", "amic", "sef", cei la care faci referire vor incepe sa se poarte ca atare.
Fa complimente
Complimentele plac oricui, atat timp cat sunt sincere. Pe de alta parte, exista categorii de oameni carora pur si simplu nu le plac complimentele, considerandu-le o forma de linguseala. Daca te intrebi cum sa-i delimitezi, afla ca exista un tipar dupa care te poti ghida. Astfel, daca vei complimenta pe cineva cu o incredere in sine ridicata, va percepe remarca ta ca pe una sincera si te va placea mai mult.
In schimb, daca adresezi un compliment unei persoane mai suspicioase din fire, neincrezatoare in fortele proprii, ar putea crede ca razi de ea.
Imita comportamente
Unii oameni, numiti "cameleonici", pot face asta in mod instinctiv. Imita comportamentele celor dintr-un grup, gesturile sau chiar tiparele de vorbire. Cu toate astea, imitarea poate fi si constienta. Este mult mai probabil ca aceia care imita sa fie mai placuti de cei pe care ii copiaza.
Aceasta atitudine le confirma celor implicati ca atitudinea lor este una remarcata, apreciata, ceea ce ii face mai fericiti si mai increzatori.
Foloseste-te de oboseala
Daca vrei sa nu te alegi cu un refuz categoric, cere un favor cuiva seara, atunci cand energia mentala scade considerabil. Cel mai probabil, respectiva persoana nu va dori sa dea un raspuns pe loc, insa, pe fondul oboselii, iti va promite ca te va ajuta cat de curand.
De cele mai multe ori, oamenii isi tin aceste promisiuni facute in situatii limita.
Fa o cerere ce nu poate fi refuzata
Iata un truc invers tehnicii "Tinteste sus". De asta data, incepi cu o cerere mica, rezonabila, la care oricine ar spune "da". Dupa ce prietenul, angajatul sau colegul s-a oferit sa te ajute, lasa sa treaca o zi, doua si pluseaza cu cateva sarcini ori cereri.
Psihologii cred ca aceasta tehnica functioneaza de fiecare data, cu conditia de a lasa un timp intre cele doua evenimente.
Nu critica
Oricat de mult ti-ar maguli orgoliul, nu-i mai critica pe cei din jur si nu-i corecta de fiecare data cand gresesc. Chiar daca tu crezi ca le faci un bine, ei te vor percepe negativ. Inainte de a intra intr-o discutie in contradictoriu, fii calm si incearca sa intelegi cum se simte cel din fata ta.
Apoi, pornind de la ideile pe care le aveti in comun, incepe sa iti construiesti argumentarea.
Parafrazeaza-i pe ceilalti pentru a le arata ca ii intelegi
Atunci cand redam bucati din ceea ce au spus ceilalti, e ca si cum le validam ideile si le transmitem ca ii intelegem. In urma unor studii, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca toti terapeutii care au folosit ascultarea reflectiva au avut o relatie mult mai buna cu pacientii lor. Acestia au fost mai deschisi in a-si arata emotiile si au avut mai mare incredere in specialist.
Parafrazarea nu face altceva decat sa le demonstreze celor din jur ca esti atent la parerile lor, esti empatic si intelegi exact ceea ce vor sa spuna.
Da din cap
Aceasta tehnica, alaturi de mimetism, ne determina sa fim mai intelegatori si mai predispusi catre sentimente pozitive. Atunci cand incepem sa dam din cap in cadrul unei conversatii, si interlocutorul nostru va face la fel, existand mai multe sanse de a fi de acord cu tot ceea ce avem de enuntat.
Asadar, foloseste trucul atat pentru a demonstra empatie, cat si pentru a-ti mari sansele de reusita in cadrul unei negocieri, de exemplu.