5 solutii naturale pentru curatare

Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 08:00
129578 citiri
5 solutii naturale pentru curatare
Foto: Jen Gotch

Avem la dispozitie numeroase solutii performante pentru dezinfectat sau curatat diverse suprafete din casa. Totusi, unele dintre acestea pot contine agenti chimici daunatori pentru sanatatea noastra, mai ales daca ne confruntam cu afectiuni precum astmul sau alergii.

Tocmai de aceea, RealSimple ne propune sa folosim produse naturale, deci sigure, ce pot fi intrebuintate pentru scoaterea diverselor pete, curatarea obiectelor din casa sau dezinfectarea acestora. Unele dintre solutiile naturale pentru curatare sunt de-a dreptul neasteptate.

Uleiurile esentiale

Extrase din plante, unele dintre aceste uleiuri esentiale pot omori bacteriile sau chiar mucegaiul. In plus, fiind foarte concentrate, vor fi necesare doar doua, trei picaturi diluate in apa sau alte lichide.

Curatarea pieptenilor si a periilor: umple un recipient cu 1 1/2 cesti cu apa, 1/2 ceasca cu otet alb distilat si 20 de picaturi de ulei din arbore de ceai, lavanda si ulei de eucalipt. Tine inmuiat pieptanul in aceasta solutie timp de 20 de minute, dupa care clateste si lasa la uscat.

Podea scorojita: aplica 2-4 picaturi de ulei din arbore de ceai pe locurile respective, sterge excesul de ulei cu o carpa moale, dupa care freaca portiunile cu otet alb, distilat.

Suprafete cu guma de mestecat: uleiul de portocale este foarte eficient pentru a indeparta guma de mestecat de pe diverse suprafete. Aplica uleiul de portocale cu un tampon de vata si spala imediat portiunea.

Usile de la dus: usile din sticla de la dus pot fi curatate cu cateva picaturi de ulei de lamaie.

Dezinfectarea si curatarea toaletelor: adauga 2 lingurite de ulei de arbore de ceai si 2 cani de apa intr-o sticla cu pulverizator. Agita, dupa care aplica pe toata suprafata closetului. Lasa asa timp de 30 de minute, dupa care freaca si spala bine.

Geamuri: amesteca 50 ml de apa cu 10 picaturi de lavanda sau ulei de lamaie pentru a curata petele de pe geamuri.

Borax

Boraxul este suficient de alcalin pentru a indeparta mucegaiul sau ciupercile. Adaugata in detergentul pentru spalat rufe, aceasta substanta creste eficacitatea detergentului.

Diverse placi, blaturi, pereti: dizolva 1/2 ceasca de borax in 3.5 l de apa fierbinte, dupa care toarna solutia respectiva intr-o sticla cu pulverizator. Pulverizeaza solutia pe suprafetele dorite, dupa care sterge cu o carpa umeda si lasa sa se usuce.

Portelanuri, inclusiv cele pictate manual: inmoaie portelanul respectiv intr-un vas umplut cu apa calduta si 1/2 ceasca de borax, dupa care clateste bine.

Masina de spalat vase: presara borax in partea de jos a masinii de spalat, lasa asa peste noapte, dupa care sterge cu un burete umed si da drumul la masina de spalat pentru a clati suprafata.

Oale si cratite: sterge bine vasul cu un burete umed imbibat in borax, dupa care clateste foarte bine.

Toaleta: toarna borax in closet si lasa asa peste noapte. A doua zi, spala closetul foarte bine cu o perie speciala. Boraxul va indeparta pana si petele de rugina.

Otet

Campionul solutiilor naturale pentru curatire este, fara indoiala, otetul. Acesta poate sterge depozitele de minerale, mucegaiul, ajutand la dezvoltarea unui mediu fara igrasie sau bacterii precum E. coli sau Salmonella.

Filtrul de cafea: turnati parti egale de otet si apa in portiunea destinata apei, apoi porniti ciclul de preparare a cafelei. La jumatate, opriti si lasati solutia sa actioneze timp de o ora. Dupa acest interval, porniti din nou filtrul pentru a finaliza ciclul respectiv, apoi mai rulati cateva cicluri cu apa curata pentru a limpezi.

Masina de spalat vase: pentru a dezinfecta interiorul masinii, turnati 1/2 ceasca de otet in rezervor si dati drumul la un ciclu gol. O alta varianta ar mai fi sa asezati pe raftul de jos al masinii de spalat un bol mic, umplut cu otet, si sa executati un ciclu gol.

Canale de scurgere sau diverse conducte: cea mai buna si cea mai simpla varianta este sa torni otet pe ele, sa lasi asa timp de 30 de minute, dupa care sa clatesti cu apa rece.

Podele: adauga 1/2 ceasca de otet la o galeata de apa calduta si spala suprafata respectiva. Atentie, insa, aceasta solutie se foloseste pentru toate tipurile de podea, exceptandu-le pe cele din marmura si lemn.

Sticlarie: adauga 1 cana de otet intr-un recipient cu apa si clateste obiectele de sticlarie.

Ziduri mucegaite sau cu igrasie: imprastie otet pe zonele afectate si lasa 15 minute. La final, clateste si lasa sa se usuce bine.

Dusuri: pentru a combate depozitele de minerale, toarna otet intr-o punga de plastic si innoada manerele peste dusuri, securizand cu o banda. Lasa-le asa peste noapte, dupa care clateste cu apa dimineata.

Fierul de calcat: tot pentru depozitele de minerale, se umple fierul de calcat cu parti egale de otet si apa si se apasa butonul pentru abur. Se opreste, se lasa sa se raceasca, dupa care se goleste si se clateste.

Geamuri: realizeaza o solutie din 1/4 ceasca de otet, 2 cesti de apa si un jet de sapun lichid. Toate acestea se pun intr-o sticla cu pulverizator, se pulverizeaza pe ferestre, dupa care se sterge cu o foaie de ziar.

Pasta de dinti

Combinatia de abraziv usor, un tip de detergent si un agent antibacterial face din pasta de dinti solutia ideala pentru curatarea diverselor pete. Totusi, tine minte ca cele destinate controlului tartrului sau albire contin unele chimicale ce pot dauna obiectelor din argint fin.

Accesorii acrilice: pune un pic de pasta de dinti pe o periuta si freaca suprafata respectiva, dupa care indeparteaza urmele cu o carpa.

Diverse dispozitive din crom: pentru robinetele din bucatarie sau baie, de exemplu, sterge-le cu un pic de pasta de dinti, dupa care cu o carpa moale.

Linoleum uzat: semnele de uzura de pe linoleum pot fi indepartate cu pasta de dinti si o carpa uscata.

Clape de pian: sterge fiecare clapa a pianului cu un tampon de vata umeda imbibata si in putina pasta de dinti. Sterge apoi clapele cu o carpa curata.

Argintarie: pune pasta de dinti pe o carpa moale, sterge obiectele din argint, clateste-le apoi cu apa, dupa care usuca-le cu ajutorul unei carpe curate.

Fier de calcat cu aburi: depozitele de minerale de pe talpa fierului de calcat pot fi indepartate cu un pic de pasta de dinti. Sterge suprafata si foloseste o carpa curata pentru a indeparta eventualele urme.

Sare de masa

Textura granulata a sarii este potrivita pentru curatarea diverselor suprafetete. Tipul sarii nu conteaza, poti folosi atat sare de masa, cat si sare de mare.

Flori artificiale: pune florile intr-un saculet de hartie si toarna peste un pic de sare. Leaga punga si agita bine. Sarea va indeparta praful si murdaria acumulate.

Sticlarie: pentru a scoate pete rezistente de pe obiectele din sticla, adauga putina sare peste si freaca bine. Sarea nu va zgaria suprafetele respective.

Oale si tigai unsuroase: presara sare pe vas pentru ca aceasta va absorbi excesul de grasime. Indeparteaza sarea inainte de a spala ca de obicei.

Scurgeri in cuptor: pune sare pe suprafetele respective si, atunci cand cuptorul s-a racit, sterge cu un burete.

Cesti de ceai sau cani de cafea patate: presara sare pe exteriorul unei coji de lamaie si freaca suprafata afectata pana se curata.

Mese sau alte obiecte din lemn: acopera stropii de grasime cu sare, asteapta o ora si apoi indeparteaza sarea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#trucuri pentru curatare, #solutii naturale curatare, #indepartare pete sfaturi, #curatare suprafete sensibile , #trucuri