"Ambaleaza-te" profesionist la interviul de angajare

Autor: Ana Ilie
Luni, 29 Iunie 2009, ora 12:26
6848 citiri
"Ambaleaza-te" profesionist la interviul de angajare

Prima slujba nu este niciodata usor de gasit - si aceasta sarcina devine tot mai complicata pe masura ce avansezi pe scara ierarhica.

Trebuie sa navighezi printre codurile (scrise si mai ales nescrise) ale companiilor, sa promovezi o imagine "nici prea-prea, nici foarte-foarte" si, in general, sa pari o profesionista desavarsita, fara a fi considerata insa plictisitoare sau "rece".

Cum faci sa arati profesional cand tu nu ai nicio experienta? Sau, si mai mult, cum faci sa pari omul potrivit pentru slujba potrivita, fara a fi luata drept superficiala sau neinteresanta?

Intr-un interviu de slujba, cunostintele pe care le posezi ar trebui sa fie cele mai importante, insa ele vin "ambalate" intr-un "pachet uman", tu adica, iar angajatorul trebuie sa stie de la prima privire ca te vei integra in mediul de munca, scrie Science Careers.

"Poate ca nu te vei mai imbraca la fel ca la interviu niciodata. Insa ai la dispozitie mai putin de 30 de secunde pentru a face o prima impresie. Oamenii chiar judeca o carte pe baza copertei", avertizeaza Evelinda Urman, de la echipa de consultanti Style Matters din Denver.

Atentie la detalii

Angajatorii au insuficiente informatii despre un candidat la interviu, asa ca se folosesc de ce au la indemana: cel care solicita o slujba este imbracat ingrijit, igienic si are un comportament placut? Angajatorii tind sa puna semnul de egalitate intre meticulozitatea in infatisare (haine care ti se potrivesc, pantofii curati) si meticulozitatea la locul de munca.

"Uniforma" pentru interviu

Cand te prezinti la un interviu de angajare, e bine sa faci o alegere "sigura" in ceea ce priveste vestimentatia: costum taior cu fusta (pana la genunchi sau mai lunga) sau pantalon pentru femei, costum inchis la culoare cu camasa si cravata pentru barbati.

Femeile pot imbraca pe sub jacheta o bluza cu guler sau cu decolteu in V, in care pot ramane daca descopera ca mediul este mai relaxat decat se asteptau.

Barbatii ar trebui sa investeasca intr-o pereche buna de pantofi, iar femeile ar trebui sa incalte pantofi inchisi la varf, confortabili daca slujba necesita deplasari frecvente si neaparat ciorapi.

Deoarece in unele medii costumul barbatesc sau costumul-taior sunt prea "sobre", candidatii pot opta pentru o tinuta ingrijita fara a renunta la jacheta - aceasta confera autoritate si echilibreaza porportiile corpului. O jacheta sport pentru barbati si un taior asortat la o fusta sau un pantalon separat sunt alegeri care nu vor parea deplasate nicaieri.

Perspectiva angajatorului

O serie de angajatori si-au amintit ce anume le-a facut o impresie proasta de-a lungul timpului, la interviuri: costum taior roz (nu e suficient de serios), o jacheta de blug (nu e suficient de sobra), sau o jacheta de piele rosie, cu imprimeu de sarpe (ciudata si distrage atentia).

Credeti ca barbatii nu pot comite greseli deoarece au mai putine alegeri? Ei bine, ce reactie ar trebui sa aiba un angajator cand vede un candidat imbracat intr-o jacheta verde-praz sau pantofi de lac albi?

Nu spune nimeni sa nu-ti arati personalitatea - o esarfa colorata adaugata unei tinute monocrome, o bluza cu imprimeu, bijuterii simple si clasice sau o cravata cu culori ceva mai vii pentru barbati, toate acestea arata incredere in sine.

In plus, tatuajele si piercing-urile (mai ales in zonele foarte vizibile, cum ar fi nasul, buza, spranceana) sunt de-a dreptul socante. Expertii sfatuiesc potentialii candidati sa acopere pe cat posibil tatuajele, mai ales cand sunt de mari dimensiuni si sa-si scoata cerceii.

Modifica "uniforma" in functie de mediu

"Uniforma" pomenita mai sus nu va fi considerata deplasata in nici un mediu, insa sunt si unele companii care au un cod vestimentar mai relaxat. Daca esti chiar atat de interesat in acesta, poti intreba in avans la deparatmentul de resurse umane daca sunt lucruri care te-ar putea ajuta sa te integrezi mai bine.

Daca, spre exemplu, esti intr-o perioada de proba la o companie unde se merge pe o tinuta mai lejera - pantalon si tricou polo, spre exemplu,- dar stii ca ai o intalnire in afara firmei cu un client, e bine sa-ti imbraci costumul. Poate nu e cazul sa-ti pui si cravata, insa un look profesional te va ajuta mai mult.

Pregateste-te pentru neprevazut

Chiar si cand iti planifici cu minutiozitate un interviu pentru o slujba, sunt lucruri care pot merge prost. Daca esti in deplasare intr-un alt oras, nu uita sa iei in bagaj o trusa de urgenta de cusut (nasturi sau tivuri), haine care se potrivesc mai multor tipuri de clima si o rola pentru curatat reverele.

O camasa in plus fata de numarul de zile petrecute in deplasare te scuteste de jena de a aparea la un interviu cu camasa patata de mancare.

Trucuri:

Poarta o jacheta si haine care iti vin bine. Pentru barbati, gulerul camasii trebuie sa nu fie nici prea mare (arata neglijent), nici prea stramt (va fi neconfortabil). Pantalonii trebuie sa fie la lungimea potrivita.

Scoateti toate etichetele si cusaturile provizorii de pe hainele noi.

Gandeste-te sa ai ceva potrivit pe sub jacheta, daca vei fi nevoit sa o dezbraci. Camasa sau bluza trebuie sa fie calcata si, in cazul femeilor, sa nu fie transparenta sau prea decoltata.

Verificati hainele la lumina normala si fluorescenta pentru a verifica daca se asorteaza.

Ganditi-va mereu la vreme. Fiti pregatit din punct de vedere vestimentar daca se anunta zapada, ploaie sau gheata.

Cand vine vorba de coafura, fiti conservatori. Femeile care au parul mai lung de umeri ar trebui sa-l stranga intr-o coada sau coc. Barbatii ar trebui sa o ia usor cu gelul de par.

Poseta, geanta de laptop si servieta trebuie sa arate ingrijit, fara zgarieturi. Daca nu aveti nevoie de una din acestea, nu o luati dupa voi.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#sfaturi interviu angajare, #trucuri prezentare interviu, #trucuri angajare imbracaminte , #trucuri