Cum pastram alimentele proaspete mai mult timp (Galerie foto) - Partea I

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 18:46
20551 citiri
Cum pastram alimentele proaspete mai mult timp (Galerie foto) - Partea I
Foto: Big Picture

Se pare ca buncii nostri pastrau unele alimente mai bine decat stim noi sa o facem astazi. Pepenii rezistau in beciuri, strugurii atarnati in poduri erau tocmai buni de mancat de Craciun, iar merele si perele isi pastrau prospetimea tinute in rumegus.

Se descurcau numai cu traditia, fara frigiderele si fara congelatoarele, care au aparut abia in secolul trecut.

Din pacate, traditia nu-ti este de mare folos cand stai la bloc. Nici o vila nu-ti rezolva problema asa cum o rezolvau casele bastranesti, cu podurle lor, strabatute de cosurile de fum, in care isi faceau stagiul carnatii.

Cand stai la bloc, folosesti frigiderul, camara si balconul, plus ideile ingenioase, daca ai informatii despre ele, noteaza Big Picture.

Fireste, niciun aliment nu ramane nealterat timp indelungat, dar putem lua masuri pentru ca prospetimea lui sa se pastreze cateva zile in plus, cateva saptamani sau uneori chiar o luna, dupa caz.

O conditie sine qua non: daca vrei sa pastrezi un aliment, el trebuie sa fie din capul locului poaspat. Nimic nu intinereste prin pastrare.

Ceapa de iarna nu trebuie pastrata gramada: umezeala o face sa se altereze sau sa incolteasca. Se pastreaza insa perfect in ciorapi de dama (in cazul capatanilor mici, de copil), innodata dupa fiecare capatana si atarnata intr-un loc aerisit.

Ceapa verde ramane proaspata, daca a fost congelata, in recipiente de plastic. Singura conditie este ca, dupa spalare, sa fie bine zvantata, intrucat daca prezinta picaturi la suprafata, acestea se transforma in cristale de gheata.

Se pastreaza la temperatura camerei: avocado, portocale, banane, lamai, usturoi, kiwi, pepeni galbeni, nectarine, pere, piersici, prune, ananas, cartofi.

Se pun la frigider: mere, fasole, fructe de padure, broccoli, varza, morcovi, conopida, telina, cirese, porumb, castraveti, vinete, ghimbir, struguri, ardei iute, verdeturi, ciuperci, dovlecei.

Verdeturile se pastreaza facute buchet, invelite si puse in frigider, dupa ce au fost tinute o vreme in apa, cum se pastreaza forile.

Intr-un astfel de dispozitiv, avand la baza un mic rezervor cu apa, iar in partea superioara o protectie din plastic, verdeturile rezista chiar si trei saptamani.

Pentru a pastra zmeura trei saptamani sau chiar mai mult, iar capsunele doua saptamani incheiate, trebuie trecute printr-o solutie de otet cu apa in proportie de 1/10. Fructele se zvanta si se introduc uscate in frigider.

Mai sunt si alte idei. Pentru ele insa am pregatit partea a doua a acestui material.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#pastrare prospetime alimente sfaturi, #depozitare legume fructe, #prelungire prospetime fructe legume , #trucuri