Jocurile de culise din Liga 1. Cine si cum profita?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 28 Februarie 2011, ora 09:24
2491 citiri
Jocurile de culise din Liga 1. Cine si cum profita?
Gigi Becali si Marin Condescu

Liga 1 s-a reluat in 2011 odata cu etapa a XIX-a. Primul meci a insemnat si primul scandal de proportii din acest an, Otelul detasandu-se in clasament in urma unei victorii la masa verde cu Pandurii.

Imediat au venit si reactiile, Marian Iancu, Adrian Porumboiu, Cristi Borcea - oarecum direct vizati, dar si Mitica Dragomir de la LPF acuzand un aranjament intre galateni si gorjeni pentru ca trupa lui Dorinel sa-si ia avant catre primul titlu din istorie.

Totul a plecat de la un caz atat de intortocheat incat nici cei care il cunosc bine nu il pot explica complet. Totul a inceput in anul 2008, atunci cand cei de la Pandurii au acceptat o clauza contractuala conform careia urmau sa plateasca despagubiri in valoare de un milion de euro celor de la Dinamo daca jucatorul Ilie Iordache devenea liber de contract din vina gorjenilor.

Iordache a fost pana la urma declarat liber de contract, insa nu de vreo comisie autonoma, ci de Comitetul Executiv al FRF, organism care nu are atributii in acest sens. Imediat, cei de la Dinamo au cerut banii, in mai bine de doi judecandu-se cu Pandurii pe la mai toate comisiile fotbalului romanesc.

Gorjenii au platit jumatate din despagubiri pana acum, fiind amenintati cu neprogramarea in campionat, insa au si contestat decizia din cazul Iordache la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la (Lausanne). La inceputul returului acestei editii de campionat, Marin Condescu, strans din nou cu usa pentru achitarea restului de bani catre Dinamo, club aflat la randul sau intr-o situatie extrem de delicata din punct de vedere financiar, a refuzat sa mai plateasca.

Deznodamantul a fost neprogramarea Pandurilor in etapa XIX, decizie sinonima cu infrangerea la scor de neprezentare 0-3.

Se implica si Gigi Becali

Cum formatia lui Condescu nu este dispusa plateasca datoria catre Dinamo, este evident ca Pandurii vor pierde si urmatoarea disputa tot la masa verde, beneficiara, de aceasta data, fiind... Dinamo!

Pe fir a intrat insa si patronul Stelei, Gigi Becali, care este dispus sa ii ajute pe gorjeni in dauna echipei "finului" Cristi Borcea. Astfel, latifundiarul va vira jumatate de milion de euro in contul Pandurilor iar acestia vor plati la randul lor datoria dinamovictilot, urmand a fi programati in campionat.

Stelistul nu face insa un act de caritate, banii dati celor din Targu Jiu fiind in fapt indemnizatia de transfer a tanarului matei, cumparat de Steaua in iarna insa lasat la Pandurii pana la finalul sezonului.

Daca pana acum cazul era complicat, din acest punct se poate intampla orice. In cazul in care Pandurii castiga procesul de la TAS, Condescu intentioneaza sa solicite despagubiri de milioane de euro. Pentru a evita acest lucru, la LPF si FRF se lucreaza la "fortarea" regulamentelor pentru ca intalnirea dintre Otelul si Pandurii, decisa la masa verde, sa fie reprogramata si sa se joace inaintea finalului de sezon.

Cine profita?

Pana acum, singurii beneficiari par a fi cei de la Otelul, care si-au adaugat 3 puncte in clasament si isi mentin avantajul in fruntea Ligii 1. Si Pandurii ar putea profita in urma acestei situatii, dar numai in cazul in care vor avea castig de cauza la TAS.

Daca tribunalul le va da dreptate, gorjenii ar putea obtine despagubiri chiar si de 4-5 milioane de euro, suma uriasa, insa pe deplin justificata in cazul in care la FRF sau LPF s-a judecat stramb iar echipa a pierdut un meci nejustificat.

Deocamdata, cazul este departe de finalizare si nu este exclus ca aceasta sa fie una neasteptata si spectaculoasa, cunoscute fiind "prieteniile" din Liga 1.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#jocuri culise Liga 1, #Pandurii Otelul masa verde, #scandal Liga 1, #interese Liga 1, #caz Ilie Iordache , #clasament