Amatorii care ingroapa fotbalul romanesc

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 12:59
3257 citiri
Amatorii care ingroapa fotbalul romanesc

Unul dintre cei mai vocali si imprevizibili antrenori din Liga 1, Marius Sumudica, a infruntat direct si fara niciun fel de menajament o problema acuta a fotbalului romanesc - amatorismul oamenilor ajunsi cumva in functii de conducere.

Sumudica a reactionat dupa ce echipa sa, lider detasat in campionat si calificata in fazele superioare ale Cupei Ligii si Cupei Romaniei, risca sa fie depunctata din cauza unei datorii de cateva zeci de mii de euro, din cate se spune, catre o firma de impresariat. Tehnicianul le-a cerut pe un ton imperativ celor din conducerea clubului sa faca rost de bani in cel mai scurt timp sau sa se apuce de meserii pe care se stapanesc.

N-am fost niciodata fanul lui Sumudica, fiind si greu sa admiri un antrenor care isi da pantalonii jos la conferinta de presa sau care se injura "parte in parte" cu fanii din peluze. Dar pozitiile publice adoptate de el in ultimele saptamani trebuie admirate, iar semnalele de alarma nu trebuie ignorate. Mai ales ca este cam singurul tehnician care are curajul de a ataca frontal aceste probleme majore.

Conducatorii din fotbalul romanesc reprezinta o specie aparte. In marea lor majoritate, ei nu sunt conducatori, ci scandalagii de profesie. Incepand cu celebrul Mihai "Meme" Stoica si ajungand pana la sefii de cluburi din zilele noastre, conducatorii sunt acei oameni care iau "apararea" echipei, de obicei improscand cu noroi adversarii sau arbitrii. Sau si adversarii si arbitrii.

Abilitatea lor de a conduce se rezuma doar la a cheltui, de multe ori discutabil, banii pe care clubul ii primeste de la patron, sub forma de imprumut desigur, sau de la autoritatile locale.

Ori Marius Sumudica are foarte mare dreptate atunci cand le cere sefilor de la Astra sa produca bani pentru club si sa rezolve de urgenta problemele financiare.

Si cum poate produce bani un conducator? In cazul unuia profesionist, nu certaret invitat permament pe la diverse emisiuni ca sa exprime opinii, banii se produc, in primul rand, prin atragerea sponsorilor.

In momentul de fata, Astra are un singur sponsor, o firma a patronului Ioan Niculae. Astfel, chiar si termenul de sponsor e o exagerare, fiind practic una dintre metodele omului de afaceri de a finanta formatia de la malul Dunarii. Am putea spune ca liderul la zi Ligii 1, campionat unde drepturile TV s-au vandut cu 27 de milioane de euro pe sezon, nu atrage interes. Ca nu exista companii dispuse sa-si asocieze imaginea cu cel mai bun club din cel mai popular sport din Romania.

Dar avem si un contraexemplu in Dinamo, echipa care n-a mai castigat un trofeu de ani buni, dar care reuseste cumva sa isi umple tricourile de branduri, primind in schimb sume frumoase an de an. Iar situatia de la Dinamo nu este recenta, si in perioada macinata de scandaluri Borcea - Badea avand o multime de sponsori.

Prin urmare, se poate. Sigur, Dinamo nu se imbogateste din banii primiti de la sponsori, nu ajunge sa-l cumpere pe Messi de la Barcelona, insa isi asigura o buna parte din buget din acesti bani. Iar daca Ionut Negoita se trezeste intr-o zi cu fata la perete si decide ca nu mai vrea sa imprumute clubul, acesta nu va intra imediat in colaps, cum s-a intamplat la Astra, ci va avea o marja de lucru.

O alta componenta importanta a producerii de bani la un club de fotbal este marketingul. Strans legat de imaginea echipei respective, dar mai ales de abilitatea conducatorilor de a exploata acest segment. In Romania, singurul care a reusit sa duca marketingul la un nivel oarecum profesionist a fost Bobby Durbac la Steaua, insa Gigi Becali l-a indepartat rapid din club pentru ca, ce surpriza, magazinele Stelei nu aveau incasari mari in pauzele competitionale.

Astra risca depunctarea, Sumudica a cedat: Rusinea fotbalului romanesc, suntem cretini, tampiti!

Lipsa de profesionalism a conducatorilor din fotbalul romanesc trebuie plasata insa in responsabilitatea patronilor. Fie ca este vorba de oameni de afaceri care detin pachetul majoritar de actiuni sau de edili locali care dicteaza prin prisma finantarii de la bugetele primariilor, fiecare echipa din Liga 1 are o persoana cu putere absoluta de decizie. Iar acea persoana prefera sa inconjoare de oameni foarte vizibili in presa, care au reusit sa isi creeze cumva imaginea de cunoscatori ai fenomenului.

Instalati pe functii de conduceri si aproband tot ce zice "sefu'", acesti asa-zisi conducatori submineaza din interior, fara sa-si propuna asa ceva, intreg fenomenul fotbalistic din Romania prin lipsa lor de profesionalism. Totul sub privirea bland-aprobatoare a celor din Federatia Romana de Fotbal.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#sumudica astra conducere, #conducatori fotbal romanesc, #patroni echipe liga 1 , #stiri Liga I