Detaliile procesului de licentiere la Liga 1. Ce patesc echipele in insolventa - Interviu

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 28 Martie 2013, ora 11:13
3603 citiri
Detaliile procesului de licentiere la Liga 1. Ce patesc echipele in insolventa - Interviu

Pentru ca mai sunt doar trei zile pana cand cluburile din Liga 1 isi pot depune dosarele pentru a primi licenta pentru sezonul urmator, am stat de vorba cu Viorel Duru, director al admnistratiei de licentiere din cadrul FRF, care ne-a dezvaluit o serie de detalii ale acestui proces.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Viorel Duru a explicat ce se intampla cu cluburile aflate in insolventa sau ce vor pati echipele care nu vor primi licenta pentru sezonul urmator.

De asemenea, directorul admnistratiei de licentiere ne-a spus si de ce aceasta institutie nu este interesata de datoriile echipelor catre propriii patroni.

Ce se intampla cu echipele aflate in insolventa? Vor avea ele un regim aparte in acest proces de licentiere sau vor fi evaluate ca toate celelalte?

Cluburile solicitante de licenta aflate in procedura de insolventa, conform Legii 85 din 2006, vor fi evaluate numai pentru acordarea licentei de Liga I. Licenta pentru competitiile UEFA va fi refuzata pentru faptul ca au intrat in insolventa.

Pentru a fi eliberata licenta de Liga I solicitantii de licenta trebuie sa dovedeasca, pana la data de 31 martie a anului in care incepe sezonul pentru care solicita

licenta, ca indeplinesc cerintele criteriului financiar din Regulamentul National de Licentiere a Cluburilor (RNLC) in ceea ce priveste achitarea datoriilor financiare restante.

De ce nu luati in calcul in acest proces datoriile cluburilor catre propriii finantatori/patroni? Nu vorbim tot despre datorii?

RNLC are, printre altele, ca obiectiv protejarea creditorilor din fotbal care asigura functionarea activitatii fotbalistice, conform art.2, lit e) din RNLC. Este vorba de cluburile de fotbal ca urmare a activitatilor de transfer a jucatorilor si de angajatii relevanti, conform art. 27 - 38 din RNLC, inclusiv taxele sociale si impozitul pe salariu ale angajatilor respectivi. Aceasta este cerinta minima pentru conformitatea cu Regulamentul UEFA privind licentierea cluburilor si de fair play financiar. FRF nu a extins controlul cluburilor asupra achitarii datoriilor inregistrate catre alte categorii de creditori si nici fata de obligatiile fiscale cum ar fi TVA, impozitul pe profit sau impozite pe proprietate.

Criteriile procesului de licentiere cum sunt instalatia de incalzire a gazonului si acoperirea tribunelor vor fi luate in considerare? Stadioanele vor fi inspectate?

Existenta instalatiei de incalzire a terenului este verificata de Comisia de omologarea a stadioanelor a LPF. Aceasta dotare va fi evaluata pe baza procesului verbal de omologare a stadionului pentru sezonul 2012/2013. Acoperirea tribunelor va fi evaluata anul viitor, deorece obligatia intra in vigoare pentru sezonul 2013/2014 si va fi verificata cu ocazia omologarii stadionului pentru sezonul respectiv, care se va desfasura in luna iulie a.c.

Ce se va intampla cu echipele care nu primesc licenta?

Neobtinerea licentei de participare in Liga I are ca si consecinta retrogradarea in Liga a 2-a. Precizez ca, pentru sezonul 2013-2014, nu este obligatorie detinerea licentei de participare in Liga a 2-a, conform Hotararii Comitetului Executiv al FRF din data de 11.03.2013.

Formatiile din Liga 1 trebuie sa depuna, pana pe 31 martie, dosarele de licentiere la FRF.

In cazul in care mai multe echipe nu vor primi licenta pentru sezonul urmator al primei divizii, Liga 1 ar putea avea in componenta 16 sau chiar 12 formatii, dupa cum a anuntat de mai multe ori presedintele LPF, Dumitru Dragomir.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#licenta cluburi Liga 1, #proces licentiere Liga 1, #viorel duru licenta liga 1 , #stiri Liga I