Gino Iorgulescu ia prima masura dupa ce a fost reales in functia de presedinte al LPF: "Am nevoie de 1,8 milioane de euro"

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 19:11
3874 citiri
Gino Iorgulescu ia prima masura dupa ce a fost reales in functia de presedinte al LPF: "Am nevoie de 1,8 milioane de euro"

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, reales, luni, in functie pentru un nou mandat de 5 ani, a declarat intr-o conferinta de presa ca arbitrajul video este necesar in Liga I, dar mentioneaza ca pentru implementarea acestuia este nevoie de 1,8 milioane de euro.

"Eu am in program arbitrajul video in Liga I. Dar este problema fondurilor. Sa vedem, e vorba despre aproximativ 1,8 milioane... sunt bani multi. Sa vedem de unde am putea sa ii gasim. Din ce am auzit, aceasta este suma. Dar o sa cerem oficial de la UEFA. La primul telefon pe care l-am dat la UEFA, ca avem si noi prieteni acolo, asa ni s-a spus, in jur de 1,8-2 milioane de euro. Din moment ce l-am pus in program, cred ca arbitrajul video este o masura necesara in Liga I. In plus, este si o directiva UEFA ca usor-usor arbitrajul video sa fie implementat. Banii de unde vin si cum vin, vom vedea", a spus el.

Intrebat daca ar accepta propunerea finantatorului FCSB, Gigi Becali, care s-a oferit sa acopere costurile pentru arbitrajul video din buzunarul sau, presedintele a raspuns: "Noi acceptam de la oricine sa vina cu bani, daca sunt cu dedicatie pentru arbitrajul video. Nu e nimic rau. Nu este un conflict de interese sa vina bani pentru asa ceva din partea unui club (n.r. - FCSB). Pentru toate cluburile ar fi un beneficiu, sa nu mai avem greseli de arbitraj. Eu incerc sa fac rost de bani pentru a implementa acest lucru, dar 1,8 milioane de euro sunt bani multi in vremurile astea. Daca cineva face o sponsorizare... noi incercam sa facem rost de bani. Poate ii luam din bucati de la cativa sponsori. Acum de la sponsorii actuali sunt sume mici care nu pot acoperi aceste costuri".

De asemenea, Iorgulescu a mentionat ca va face o propunere ca LPF sa aiba un membru in cadrul Comisiei Centrale a Arbitrilor. "Vrem sa avem in CCA un cuvant de spus, pentru ca suntem marginalizati si nu putem lua nicio hotarare. Sunt greseli mari de arbitraj, iar cei de la CCA nu i-au analizat prea bine pe acesti arbitri cu care ne-am trezit in teren in urmatoarea etapa. Vrem sa avem acolo un om care urmareasca delegarile arbitrilor si sa vada cum se analizeaza la CCA prestatia lor. Vrem sa avem un om acolo, chiar si fara drept de vot, dar ca observator sa vedem cum decurge activitatea la CCA", a adaugat el.

Presedintele a mentionat ca urmatorul contract privind drepturile TV din Liga I va fi cel putin la nivelul celui actual, mai exact 27,5 milioane de euro net pe sezon. "Am asigurari ca acest contract este la fel sau si mai mare daca cluburile sunt de acord sa vanda la comun si drepturile de publicitate. Eu atunci m-am hotarat sa candidez din nou cand am fost asigurat ca mai pot face acest contract pe inca trei ani sau cinci. Grila dupa care se impart banii o stabilesc cluburile. Daca se schimba se poate doar cu noul contract. Intr-adevar, ar trebui inclus in grila si ratingul TV, deci mai sunt elemente care pot fi introduse pentru a fi cat mai corecta"

Intrebat daca acest lucru inseamna ca Dinamo si FCSB vor castiga mai multi bani din drepturile TV, Iorgulescu a raspuns: "Da, dar e vorba despre vot in Adunarea Generala a LPF si pentru a schimba grila e nevoie de jumatate plus 1. Vom vedea la vremea respectiva".

In noul mandat, Gino Iorgulescu va incerca sa protejeze brandurile echipelor de fotbal prin trecerea acestora in proprietatea autoritatilor locale, asa cum se intampla in Italia. "Ne preocupa de mult timp treaba asta privind protectia brandurilor din fotbal si am facut un text de lege pe care il vom inainta Guvernului. Prin acest lucru, brandurile ar putea apartine municipalitatilor, asa cum este in Italia. In momentul in care vine cineva sa preia o echipa, i se preda brandul de catre municipalitate pentru a finanta. Iar atunci cand pleaca, brandul revine la municipalitate. Si atunci brandul este protejat", a afirmat Iorgulescu, adaugand ca o astfel de lege exista in prezent si in Franta.

Aflat la ultimul mandat, Iorgulescu sustine ca va incerca sa atraga la LPF fosti fotbalisti care peste 5 ani sa poata prelua conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal. ''Nu pot sa spun acum cine poate sa fie presedinte la LPF peste cinci ani. Dar ne gandim si noi sa atragem cativa fosti fotbalisti care au veleitati de conducatori si care au mai lucrat pe la cluburi pe care sa incercam sa ii pregatim. In cinci ani cred ca vom gasi unul care sa poata prelua conducerea Liga Profesionista de Fotbal", a mentionat el.

Prezent la conferinta de presa, vicepresedintele LPF, Robert Pongracz, a mentionat ca dreptul de veto al Ligii in cadrul Comitetului Executiv al Federatiei Romane de Fotbal in ceea ce priveste hotararile care privesc strict Liga I exista inclusiv la UEFA. "Exista si in alte tari acest drept de veto. Si la UEFA exista. De exemplu, daca cei din Comitetul Executiv al UEFA iau decizii privind Champions League pentru asta trebuie sa fie de acord si cluburile din Champions League", a adaugat Pongracz.

Secretarul general al LPF, Justin Stefan, a declarat la randul sau ca ligile profesioniste de fotbal din Spania, Germania si Anglia au reprezentanti in comisiile arbitrilor din aceste tari. "Au fost voci care au spus ca nu se poate ca LPF sa aiba un membru in CCA pentru ca UEFA nu permite. Dar iata ca sunt campionate unde se intampla asa ceva. In Spania, Germania si Anglia, dar daca cineva considera ca aceste campionate nu sunt modele de urmat cred ca nu avem nicio sansa sa crestem in materie de arbitraj pe viitor", a spus el.

De asemenea, Stefan a precizat ca e posibil ca LPF sa implementeze in viitor un control al costurilor la nivelul cluburilor din Liga I: "Am discutat cu Liga Profesionista din Spania si acolo exista un control al costurilor provenite din activitatea sportiva, adica salariile jucatorilor si al personalului tehnic. Noi suntem pregatiti cu un document in acest sens, iar printr-o decizie a Adunarii Generale a LPF am putea ca pe viitor sa implementam un control al costurilor si la nivelul Ligii I".

Fostul fotbalist Gino Iorgulescu a fost reales, luni, in cadrul Adunarii Generale a LPF, in functia de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, cu 13 voturi fata de 1 primit de contracandidatul sau, presedintele ACS Poli Timisoara, Sorin Dragoi.

In varsta de 61 de ani, Iorgulescu se va afla la conducerea LPF pana in anul 2022, avand in vedere ca statutul Ligii a fost modificat astfel incat mandatul presedintelui s-a marit la cinci ani. In acelasi timp, acesta va fi ultimul mandat al lui Iorgulescu, deoarece o persoana nu va putea avea mai mult de doua mandate.

La sedinta Adunarii Generale de luni au avut drept de vot reprezentantii celor 14 cluburi din Liga I. Au fost alegerile cu cel mai mic numar de votanti din istoria Ligii Profesioniste de Fotbal, deoarece o data cu scaderea numarului de echipe din Liga I la 14 s-a micsorat automat si numarul cluburilor din cadrul LPF.

Gino Iorgulescu (61 de ani) a fost ales pentru prima oara presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) la 14 noiembrie 2013, cu 11 voturi, fata de cele 7 primite de contracandidatul sau de atunci, Dumitru Dragomir.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...