Initiativa fara precedent in fotbal. Cum vor fi protejati antrenorii - Interviu

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 15:54
2440 citiri
Initiativa fara precedent in fotbal. Cum vor fi protejati antrenorii - Interviu

Pentru prima data in Romania, antrenorii din fotbal s-au intalnit pentru a pune bazele unei asociatii care sa ii reprezinte in conflictele cu patronii de club sau comisiile afiliate la Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista.

Tehnicienii din toate esaloanele fotbalului romanesc vor fi reprezentati de Uniunea Nationala a Antrenorilor de Fotbal (UNAF), organizatie a carei baze au fost puse luni, in cadrul primei intalniri la care au participat 30 de antrenori.

Condusa de fostul director al scolii de antrenori a FRF, Mircea Radulescu, UNAF isi propune sa apere drepturile tuturor antrenorilor de fotbal de la toate nivelurile din Romania, inclusiv la copii si juniori.

"UNAF nu e numai sindicat, este o asociatie sindicala si profesionala. Aceasta organizatie a convocat o adunare generala luni, cu 30 de antrenori, de la toate nivelurile, care a ales conducerea in mod democratic. Scopul UNAF este sa devina un important partener de dialog social pentru FRF si LPF. Se doreste un parteneriat de sustinere, protectie si promovare a drepturilor antrenorilor, precum si imbunatatirea climatului si a imaginii fotbalului romanesc.

"Trebuie sa colaboram cu patronuii pentru interesul comun. Ne propunem sa ne implicam acolo unde apar conflicte antrenor-patron. printr-o abordare si negociere corecta, aceste conflicte pot fi stinse sau normalizate, insa exista si alte tipuri de conflicte pe care vrem sa le solutionam.", a declarat Radulescu pentru Ziare.com.

Fostul oficial al Federatiei Romane de Fotbal a oferit apoi si cateva exemple in acest sens.

"Daca un antrenor este demis de un club si considera ca este nedreptatit si isi cere drept financiare, se adreseaza unei comisii care judec acest conflict. Se prezinta cele doua parti, iar antrenorul poate sa fie asistat si sustinut pentru ca decizia sa fie corecta fata de acesta, daca dovezile ii dau dreptate bineinteles.

Vrem sa protejam antrenorii si fata de arbitrii care se grabesc sa-i trimita in tribuna. La initiativa lui Dan Apolzan ne vom intalni in 2012 cu un antrorii si cu arbitrii pentru a discuta deschis despre ce trebuie facut pentru ca in sezonul care urmeaza numarul antrenorilor trimisi in tribuna sa fie cat mai redus.", a explicat "Riciu".

Fostul selectioner sustine ca UNAF va oferi asistenta juridica tehnicienilor la semnarea cotractelor si va elimina munca la negru din sectorul de copii si juniori.

"Cand semneaza contracte cu echipele de club, unii antrenori nu au cunostintele necesare si nici nu pot sa anticipeze ce se intampla pe durata intelegerii. Atunci ei poate apela la UNAF pentru a primi asistenta sau recomandari cu privire la obiective, durata sau clauzele de reziliere. De cele mai multe ori, antrenorii sunt naivi si semneaza contracetele fara sa citeasca.

O alta problema o reprezinta antrenorii de copii si juniori care lucreaza fara contract, la negru. Accepta aceasta situatie din naivitate si comoditate. Noi vrem sa discutam pentru a le face un contract. Toti tehnicienii din tara, la orice nivel, sa aiba contract.", a mai spus seful sindicatului antrenorilor.

UNAF nu se va opri insa aici. Organismul condus de Mircea Radulescu vrea sa oblige cluburile sa schimbe un numar cat mai redus de antrenori pe durata unui intreg sezon, pentru a evita situatiile similare celei inregistrate la CS Mioveni, care a avut deja sase tehnicieni in actuala stagiune.

"Mioveni a ajuns la sase antrenori si este o situatia extremd e ingrijoratoare. O sa ne sfatuim cu Federatia si Liga sa vedem daca putem sa venim o lege prin care un antrenor nu poate sa semneze mai mult un contract la un anumit nivel intr-un sezon. E foarte dificil, dar cautam solutii. Una din ele ar fi sa limitam la trei numarul de antrenori care pot antrena un club pe durata unui sezon. Impreuna trebuie sa gasim solutii ca sa eliminam aceste carente care exist in colaborarea antrenorilor lor cu factorii mentionati mai devreme.", a incheiat presedintele UNAF.

Mircea Radulescu a condus Scoala Federala de Antrenori pana in septembrie 2011, data la care a fost nevoit sa paraseasca acest post din cauza limitei de varsta impusa de Federatia Romana de Fotbal.

Conducerea UNAF

Presedinte - Mircea Radulescu

Vicepresedinti - Dan Apolzan, Florin Halagian

Secretar - Nicolae Manea

Pot deveni membri ai Uniunii Nationale a Antrenorilor de Fotbal din Romania toti tehnicienii care au Licenta Pro.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Mircea Radulescu, #Uniunea Nationala Antrenori Fotbal, #UNAF, #antrenori fotbal Romania, #antrenori Liga 1 , #stiri Liga I
Comentarii
Poza Jabba the Hutt
Jabba the Hutt
rank 5
Numai tinere sperante in conducerea UNAF...