Jucariile baronasilor dispar in insolventa

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 20 Octombrie 2016, ora 07:35
7632 citiri
Jucariile baronasilor dispar in insolventa

Inca o echipa din Liga 1 a ales calea insolventei pentru a amana un faliment ce pare inevitabil dupa ce a pierdut finantarea din partea statului, acest nou caz fiind o dovada in plus a vicierii fotbalului romanesc de catre baronasii locali care au vrut jucarii aducatore de notorietate.

Cazul Pandurii nu difera cu nimic de celelalte, desi, in cazul gorjenilor, nu primaria era cea care pompa bani in echipa, ci o companie de stat. Ani la rand Complexul Energetic Oltenia a dat milioane de euro unui club cu zero performante, asta in timp ce compania se chinuia sa supravietuiasca.

In momentul in care s-a oprit robinetul cu bani de la stat, au inceput problemele. Celelalte sporturi, finantate tot de catre CEO prin clubul Energia, au disparut pur si simplu, iar fotbalul pare ca isi da sfarsitul si el.

Liga 1 a fost populata in ultimii ani de tot felul de echipe artificiale, care au reusit sa castige duelurile sportive beneficiind de banii deloc putini de la stat. Asa a aparut salba de formatii comunale din Ilfov, iar provincia a preluat apoi moda si si-a promovat propriile echipe catre prima scena a fotbalului national.

In esenta, nu e nimic rau ca o echipa noua sa ajunga la un nivel de performanta care sa ii permita promovarea in Liga 1. Dimpotriva chiar, este foarte bine pentru competitie. Doar ca in cazurile de la noi atingerea acestui nivel de performanta s-a facut prin pacalirea sportului.

Am sa explic. Ascensiunea unei echipe de fotbal in Romania nu este o mare inginerie. Daca "baronasul local" - primarul, vicele, seful unui Consiliu Judetean, un om de afaceri cu o puternica influenta politica - decide ca vrea sa apara in presa, pompeaza bani in clubul local, formeaza un lot de jucatori bunicel si incepe aventura promovarilor. Daca este grabit, poate cumpara chiar un loc in Liga a doua si, dupa numai un an, isi vede creatia in prima divizie.

Prima problema este ca mandatul unui primar dureaza patru ani, iar daca cel care si-a facut jucaria numita echia de fotbal nu castiga din nou alegerile, bula se sparge. A doua problema este reprezentata de legislatie si de criteriile destul de stricte de finantare. De regula, in momentul in care autoritatile competente verifica vreun club care primeste bani de la bugetele locale, sunt descoperite si nereguli, moment in care, ati ghicit, bula se sparge.

Disparitia acestor echipe este la fel de spectaculoasa ca aparitia lor. Totul se intampla brusc, nu de putine ori asistand chiar la retrageri din competitie in timpul unui sezon.

Am putea spune ca e vorba de regulile jocului si ca rezista cei mai puternici, insa nu este asa. Finantarea cu bani de la buget reprezinta o concurenta pe care cluburile "curate", care se lupta sa atraga sponsori si spectatori, nu o pot contra. Iar aceste cluburi ajung sa dispara la randul lor pentru ca performanta le este blocata de echipele artificiale.

Singura solutie pe care o vad in momentul de fata este introducerea unor criterii extrem de stricte macar la nivelul primelor doua divizii. Iar pe aceasta lista de criterii interzicerea finantarii din bani publici sa fie complet interzisa. Abia atunci am putea spera la disparitia fenomenului insolventei din fotbalul romanesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#echipe Liga 1 insolventa, #fotbal romanesc insolventa, #Pandurii Liga 1 insolventa , #stiri Liga I