Liga I, exemplu negativ la UEFA

Miercuri, 04 August 2010, ora 11:49
1573 citiri
Liga I, exemplu negativ la UEFA

Un studiu finaciar recent al UEFA privind competitiile europene de prima divizie plaseaza Liga I la capitolul exemplelor negative.

Forul continental a folosit ca reper sezonul 2008-2009, dosarele pentru stagiunea trecuta nefiind inca centralizate, in care Liga I este codasa la capitolele licenta, desfasurare a ligii nationale, spectatori sau venituri.

Analiza intinsa pe 84 de pagini, menita sa ia "temperatura" fotbalului european inaintea implementarii sistemului "Financial Fair Play", a scos din nou la iveala neregulile din fotbalul romanesc.

La capitolul licente, s-a constatat din nou ignorarea aproape completa de catre FRF a normelor de licentiere pentru cluburile participante in cupele europene, fapt semnalat de UEFA si in vara anului 2009, atunci cand CFR Cluj, Dinamo, Timisoara, Rapid, Steaua si Urziceni au picat cu brio la raportul forului european.

Federatia Romana de Fotbal a scapat insa cu o amenda de numai 35.000 de euro, cu amendamentul ca suma se va duba in cazul recidivei.

In ceea ce priveste raportul financiar, Liga I a bifat numai buline negre: situatii financiare incomplete, informatii incomplete pentru bilant, angajamente financiare neachitate din activitati de transfer sau catre angajati si asigurari, auditor necalificat, etcetera.

Numarul de echipe din prima liga

Alaturi de Romania, doar Germania, Turcia si Olanda mai au o prima liga cu 18 echipe, dar Liga I, potrivit UEFA, nu intra in tiparele de performanta din punct de vedere financiar si comercial.

Mai mult, Romania este singura tara europeana care a adoptat un sistem cu 18 echipe in prima liga si patru locuri retrogradabile.

Spectatori

In privinta numarului de spectatori, Romania ocupa locul 20 intre cele 53 de federatii europene, cu un total estimat la 1.849.464, sub Norvegia, Polonia, Austria sau Belgia, dar in fata Cehiei, Croatiei sau Bulgariei.

Media de spectatori in Liga I pentru sezonul 2008-2009 este de 6.044, in timp ce media europeana este de 9.000 de spectatori. Topul este condus de Germania, podiumul fiind completat de Anglia si Spania, toate trei avand o medie de peste 28.000.

Transferuri

Cu numai 6% din profiturile totale ale Ligii I, Romania inregistreaza profituri minime din transferuri si rivalizeaza cu Scotia si Belarus, fiind depasite clar de Croatia sau Bulgaria, cu 53%, respectiv 40%.

Potrivit studiului UEFA, valoarea contabila a tuturor jucatorilor din Liga I este de 45 de milioane de euro.

Proprietatea asupra stadioanelor

In marea de cifre negative, Romania sta totusi bine la un capitol, cel al campionatelor in care echipele din prima liga nu sunt proprietare ale stadioanelor pe care evolueaza.

Singura formatie din Liga I care detine arena proprie este Astra Ploiesti, patronata de omul de afaceri Ion Nicolae. In Germania si Italia nu exista niciun club care sa detina stadionul pe care evolueaza.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Liga I UEFA, #Liga I exemplu negativ, #raport UEFA Liga I , #stiri Liga I