Panica in Liga 1: un scenariu apocaliptic loveste fotbalul romanesc

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 07:19
14122 citiri
Panica in Liga 1: un scenariu apocaliptic loveste fotbalul romanesc
Foto: LPF

Lumea fotbalului este lovita, in ultimele zile, de o informatie care a starnit panica printre conducatorii cluburilor. Mai multe cluburi vor da faliment in cazul in care ceea ce este momentan un simplu zvon se va adeveri.

Tot mai multe voci din lumea fotbalului au adus in discutie, in ultimele zile, situatia drepturilor de televizare, dupa ce au aparut informatii potrivit carora Intel Sky Broadcast (ISB) nu ar fi tocmai multumita de termenii contractuali.

ISB plateste 27,5 milioane de euro pe sezon pentru drepturile de televizare, insa in primul an va avea, potrivit unor surse din piata media, pierderi estimate la cel putin 7 milioane de euro.

Tocmai de aceea, in lumea fotbalului exista temeri ca ISB va renunta la contract. Chiar si fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a intarit aceste suspiciuni.

"Un an cred ca o sa reziste, dar apoi va fi deranj mare. Nu vreau sa detaliez, va spun doar ca va fi deranj mare", a comentat Dragomir.

Surse autorizate sustin ca, in ultimele zile, mai multi conducatori au luat legatura cu oficialii LPF pentru a-i chestiona pe tema drepturilor de televizare. Au primit asigurari ca lucrurile sunt in regula, iar a doua transa va fi virata in luna februarie.

In trecut, Liga vira banii chiar si inaintea termenului, sub forma unor imprumuturi, dar acum nu se mai poate, ceea ce alimenteaza suspiciunile conducatorilor de club.

Mai mult, potrivit unor surse, ISB ar putea renunta la contract fara sa plateasca despagubiri. Ar fi o adevarata lovitura, in conditiile in care 70% din echipele din Liga 1 sunt dependente de acesti bani.

Catalin Ciubota, avocatul care a realizat proiectul prin care s-au vandut drepturile de televizare prin licitatie in era Dumitru Dragomir, considera ca temerile existente privind situatia actuala sunt intemeiate.

"Situatia nu e foarte roz. Atat probleme din piata media cat si modul in care a fost realizat contractul nu ofera motive de optimism, mai ales ca si fotbalul este in criza, cu toate aceste echipe in insolventa. Este posibil sa apara probleme in anii urmatori", a declarat Catalin Ciubota, pentru Ziare.com

Surse din piata media: RCS-RDS a sistat discutiile pentru Liga 1

Principala cauza a deficitului existent la ISB, dupa cumpararea drepturilor de televizare, il reprezinta numarul mic de abonati ai Look TV. Aproximativ 300 de mii de abonati au cumparat pachetul special creat de operatorii de cablu, iar vocile din piata media sustin ca daca meciurile nu vor fi preluate si de RCS-RDS situatia nu se va imbunatati.

Totusi, aceleasi surse din piata media sustin ca RCS-RDS a sistat discutiile pentru preluarea Look TV, in asteptarea unui raspuns de la Consiliul Concurentei, care a demarat o ancheta privind modul in care au fost cedate drepturile de televizare catre ISB, fara licitatie.

"RCS-RDS cunoaste problemele si nu doreste sa faca nicio mutare. Grila lor este, oricum, acoperiata si se asteapta o decizie a Consiliului Concurentei", spun sursele Ziare.com.

Totusi, voci din interiorul Intel Sky Broadcast afirma ca temerile patronilor din Liga 1 nu sunt intemeiate.

"Numarul abonatilor creste lunar, dar nu conform asteptarilor. Totusi, este o pierdere asumata, nu se pune problema renuntarii la contract", sustin surse din cadrul ISB.

27,5 milioane de euro pe sezon plateste ISB pentru a transmite Liga 1 pe Look TV.

Intelegerea semnata in vara are o durata de 5 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#drepturi TV Liga 1, #costuri drepturi tv Liga 1, #abonati Look TV , #stiri Liga I