Primele detalii despre scandalul inceputului de an din Liga 1

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 17:46
1980 citiri
Primele detalii despre scandalul inceputului de an din Liga 1

Presedintele Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori, Dumitru Costin, a dezvaluit primele informatii referitoare la contractele cadru care au speriat cluburile din Liga 1.

Potrivit acestuia, Romania va fi obligata ca in termen de un de zile sa implementeze noul tip de contract de munca pentru fotbalisti impus de UEFA.

"Pentru prima oara la nivel european, cu sprijinul si implicarea Comisiei Europene si sub medierea a doi comisari ai acesteia, membri ai UEFA, la cel mai inalt nivel, ai structurilor patronale din fotbal, European Professional Football Leagues, la care sunt afiliate majoritatea ligilor de fotbal din Europa, si ai celei de-a doua asociatii patronale, care include cele mai puternice cluburi din Europa, precum si cu participarea FIFPRO, divizia Europa, s-au aflat timp de doi ani intr-un proces de evaluare si de negociere in vederea incheierii primului contract colectiv de munca european pentru fotbalisti.

Eu am fost printre cei sase reprezentanti sindicali care au negociat acest contract. In urma muncii noastre s-a semnat primul contract cadru european care cuprinde si contractul standard al jucatorului de fotbal profesionist. Toate tarile Uniunii Europene plus cele non-europene care sunt afiliate la UEFA vor implementa acest tip de contract. La unele se va aplica instant, spre exemplu Anglia, Italia, Franta, Germania, iar noi suntem in valul doi de integrare pentru ca avem probleme in legislatie. In luna februarie sau martie, va veni o misiune comuna de la Comisia Europeana, UEFA si FIFPRO si vom transpune in aplicare aceasta conventie", a declarat Costin.

Oficialul AFAN a precizat ca acest tip de contract de munca va modifica radical sistemul de organizare al fotbalului.

"Cluburile de la noi sunt nemultumite, lor nu le convine nimic. Lor le convine sa nu existe contracte, sa se fure, sa se falsifice semnaturi si asa mai departe, dar fotbalul merge intr-o singura directie, ca vor ei sau nu. Vor ramane in viata doar cei care pot si care stiu sa respecte regulile si sa faca un management. Fluiericii, hotii si talharii vor disparea. Imi pare rau pentru ei, sa se ocupe de altceva, nu de fotbal. Nu exista nicio alta varianta de contract.

Noi avem o perioada de tranzitie, pana la anul trebuie sa rezolvam aceasta problema. Va aduce foarte mari consecinte asupra modului de organizare si reglementare a fenomenului. Noi avem o perioada de tranzitie pentru ca avem probleme in legislatia nationala. Avem si niste propuneri pentru modificarea legislatiei, pe care le vom discuta cu ministerul".

Dumitru Costin il considera vinovat pentru situatia financiara precara a multor cluburi de fotbal pe actionarul FC Rapid, George Copos, care a modificat legea sportului in perioada in care ocupa functia de vicepremier.

"Noi avem niste prevederi in lege care ne blocheaza in aplicarea prevederilor contractului european. Spre exemplu, sportivii nostri au contracte de prestari servicii, ca lautarii. Ceea ce este incorect. Asta a fost smecheria lui Copos, care a ingropat fotbalul romanesc, i-a dat aer pe termen scurt pentru a plati valori mari de contract la fotbalisti, dar a rezolvat doar o parte a problemei. In 2005, cand era vicepremier, a modificat legea sportului si a introdus acest amendament, pentru ca pana atunci toti erau cu carte de munca.

Nu poti sa spui ca e prestator de servicii unul care are program, nu-l aduc ca pe lautar o data la nunta. A rezolvat partial problema pentru ca acest amendament nu a fost clarificat in codul fiscal. In conformitate cu acest cod, organele de control pot sa retrateze tipul de contract pe care il gasesc la diversi angajatori si sa il transforme din contract de prestari servicii in contract de munca cu toate contributiile sociale aferente. Asta a si facut ANAF si de aia s-au inglodat in datorii si Rapid si Dinamo si toate celelalte. De aici pleaca marele rau", a mai spus Costin.

Dragomir anunta primul mare scandal al anului in fotbalul romanesc

Acordul dintre Uniunea Asociatiilor Europene de Fotbal (UEFA), Uniunea Ligilor Profesioniste de Fotbal Europene (EPFL), Asociatia Cluburilor Europene (ECA) si Federatia Internationala a Fotbalistilor Profesionisti - Divizia Europa (FIFPRO - divizia Europa) a fost semnat la Bruxelles la sfarsitul anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#contracte UEFA Liga 1, #Dragomir scandal Liga 1, #modificari Liga 1, #jucatori Liga 1 , #stiri Liga I