Statul roman, tepuit de patronii din fotbal: S-a ales praful, datoriile s-au prescris - Interviu cu Sebastian Bodu

Marti, 20 Mai 2014, ora 13:10
6726 citiri
Statul roman, tepuit de patronii din fotbal: S-a ales praful, datoriile s-au prescris - Interviu cu Sebastian Bodu
Foto: Q Magazine

Patronii cluburilor de fotbal din Romania au produs o gaura de peste 130 de milioane de euro, iar datoria nu mai poate fi recuperata, intrucat s-a prescris cu trecerea timpului, sustine fostul sef al ANAF, Sebastian Bodu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sebastian Bodu a vorbit despre modul in care fotbalul romanesc a acumulat datorii de 133,8 milioane de euro catre bugetul de stat.

"Patronii cluburilor s-au crezut intangibili", afirma fostul sef ANAF din perioada 2005-2007.

Referitor la posibilitatea ca suma sa fie recuperata, europarlamentarul nu crede ca aceasta situatie este fezabila, intrucat datoriile s-au prescris.

Iata interviul acordat de Sebastian Bodu Ziare.com:

Domnule Bodu, cum s-a ajuns la aceasta suma uriasa?

S-a ajuns aici pentru ca nu si-au platit taxele. Au acumulat datorii uriase fara sa aiba cel mai mic gand sa plateasca. Iar apoi au infiintat cluburi de fotbal noi, pe care au mutat activele, jucatorii si tot, astfel ca datoriile nu s-au platit. Cat timp am fost presedinte, cluburile plateau datoriile. A inceput Rapidul, apoi Dinamo. Dar dupa ce am plecat s-a ales praful! Oamenii de fotbal s-au crezut de neatins, intangibili!

De necrezut: Patronii din fotbal au "tepuit" statul cu peste 130 de milioane de euro

Se mai poate face ceva?

Nu, probabil ca datoriile s-au prescris.

Cine plateste sau cine ar trebui sa plateasca pentru acumularea acestor datorii?

E greu de identificat o vina colectiva in acest moment. Functionarii sunt foarte atenti la ideile sefului. Daca seful nu doreste sa se ancheteze ceva, atunci functionarii nu o fac.

In perioada in care ati fost la Anaf, ati simtit ca se dorea cu adevarat recuperarea unor sume si stoparea practicilor necurate din fotbal? Ma gandesc si la modul in care nu s-a putut recupera datoria Stelei de 11 milioane de euro din cauza unui proces verbal completat gresit.

Uitandu-ma in urma, n-a fost prostie, ci mai mult frica. N-au facut ce trebuia sa faca la inceput, apoi si-au dat seama... Asa ca au mers pe ideea ca mai bine sa faca prost decat sa nu faca deloc. Functionarii au fost invatati sa traiasca in teama. Eu nu aveam nevoie de un functionar care sa faca prost, ci de unul care sa-mi spuna nu-mi ajung doua saptamani, am nevoie de doua luni.

O mare parte dintre cei care au facut obiectul unor anchete sunt acum dupa gratii. Aveti vreo satisfactie?

Nu simt nicio satisfactie personala cand cineva ajunge la puscarie, ci mai degraba profesionala pentru ca mi-am facut treaba bine.

In schimb, patronii se plang ca platesc impozite prea mari. Au dreptate sa o faca?

Vorbind la modul general, fiscalitatea este prea mare in Romania, astfel ca asa apare tentatia de a face evaziune. Insa statul poate face ceva pentru toti contribuabilii, nu doar pentru patronii din fotbal. Afacerile patronilor de fotbal nu pot fi sustinute de stat. Cel mult, sportul, nu doar fotbalul, poate fi impulsionat.

Citește și:
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public în contextul scumpirilor din ultima...
USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea banilor pe care partidele îi bagă în presă și propagandă
USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea banilor pe care partidele îi bagă în presă și propagandă
USR a depus, joi, 29 septembrie, un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiţi ca subvenţie, cu presa şi propaganda....