Sumudica, pariul pierdut al FRF

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 15:43
4148 citiri
Sumudica, pariul pierdut al FRF

Cazul Marius Sumudica, antrenorul liderului Ligii 1 care a fost scos din fotbal din cauza pariurilor, ne arata cum incearca aproape cu disperare Federatia Romana de Fotbal sa ii protejeze pe oamenii din fenomen "prinsi" de acest viciu.

Inainte de a vorbi despre cazul Sumudica, dar si despre celelalte cazuri publice sau inca tinute ascunse, trebuie sa stabilim ceva cat se poate de clar. Oamenilor care castiga bani, unii chiar indecent de multi, din fotbal le este interzis cu desavarsire sa parieze. Aceasta situatie este prevazuta in Regulamentul Disciplinar la articolul 60.5:

Fapta persoanei care participa direct sau indirect la pariuri sau alte activitati similare care privesc jocurile din competitiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect in astfel de activitati se sanctioneaza cumulativ cu:

a) interzicerea oricarei activitati legate de fotbal pentru 2 ani;

b) penalitate sportiva de 300.000 de lei.

Prin urmare, daca activezi in fotbal, asa cum s-a intampla in cazul Sumudica, nu ai voie sa pariezi pe meciuri de fotbal organzate in Romania sub patronajul FRF sau la nivel international sub patronajul FIFA si UEFA. Este cat se poate de clar. Vrei sa pariezi pe respectivele meciuri de fotbal? Nimic mai simplu! Iesi din fenomen, activeaza in alt domeniu si pariaza cat vrei.

La fel de clare ca interdictia de a paria sunt si sanctiunile, doi ani de suspendare si 300 de mii de lei amenda. Nu pana la, nu de la, nu sunt virgule sau paranteze.

Revenind la cazul Sumudica, antrenorul Astrei a declarat foarte sincer, si merita apreciat pentru asta, ca a pariat pe doua meciuri din Liga 1. Bun, in momentul acesta, discutia trebuia incheiata si "Sumi", oricat ar fi de simpatic si de spumos, trebuia suspendat doi ani si amendat cu 300 de mii de lei.

Ce membrii Comisiei de Disciplina a FRF s-au chinuit sa gaseasca alte articole de regulament complementare sau nu pentru a scoate din joben sase luni de suspendare si 100 de mii de lei nu arata decat teama vecina cu disperarea care a cuprins Federatia in aceasta perioada.

De ce? Ne spune chiar Marius Sumudica: "Daca se cer conturile tuturor din fotbal, va speriati. Va zic eu. Eu nu sunt sifon. Dar e plin de pariori in fotbalul romanesc. Ar exploda fotbalul romanesc!" O mai spune si Gheorghe Chivorchian, fost secretar general al FRF: "Din datele pe care le aveam la Federatie, au jucat jucatori, antrenori, conducatori, arbitri, observatori!"

Prin urmare, la nivel de Federatie se cunosc o multime de persoane care pariaza, existand chiar inca trei dosare publice pe rolul Comisiei de Disciplina. Antrenorii Nicolo Napoli si Flavius Stoican, dar si fotbalistul Mihai Costea, sunt cercetati inca de anul trecut, iar pana acum nu avem o solutie in cazul lor, in timp ce Sumudica a fost judecat si suspendat pe repede inainte!

Acum trebuie sa vorbim si despre pariul propriu-zis. Marius Sumudica, singurul care a recunoscut pana acum ca a pariat, a spus, si nu sunt motive sa nu il credem, ca nu a pariat vreodata pe echipa pe care o antrena si ca nici nu a incercat sa manipuleze cumva rezultatul unui meci pentru a castiga la pariuri. Bun, dar nu despre asta este vorba!

Sumudica tuna si fulgera dupa suspendare: "Hai sa afle toata Romania pe ce am pariat!". Cine il apara

Este vorba despre faptul ca, in domeniul in care isi castiga painea, exista o regula care spune ca nu ai voie sa pariezi. Punct. Iar acea regula prevede sanctiuni, mari sau mici, depinde de interpretarea fiecaruia, pentru cei care o incalca. Din momentul asta nu ar mai trebui sa existe discutii. Ai incalcat regula, esti sanctionat.

Exact cum se intampla in trafic. Ai trecut pe rosu, risti sa ai permisul suspendat daca esti surprins de Politie. Nu conteaza ca te grabeai sa ajungi la birou, ca inchide nu stiu ce magazin sau ca, pur si simplu, ai vazut ca intersectia e goala si ca e sigur sa pleci, chiar daca semaforul este rosu.

Sau, daca vreti, la locul de munca al fiecaruia. Angajatorul iti stabileste de la inceput un set de reguli pe care tu, angajat, trebuie sa le respecti. Daca tu crezi ca poti incepe programul la ora 12, cand colegii sunt acolo de la 8, iti asumi si eventuala concediere.

Marius Sumudica, suspendat sase luni si amendat drastic pentru pariuri!

Ingrijoratoare este insa atitudinea FRF. Daca la ceilalti oameni din fotbal, probabil multi chiar ei in culpa, daca e sa ii credem pe Sumudica si Chivorchian, sefii fotbalului romanesc trebuiau sa aiba toleranta zero fata de incalcarea regulamentului, nu sa gaseasca modalitati de a acorda sanctiuni mult mai mici decat cele normale.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Sumudica pariuri suspendat, #Marius Sumudica suspendat pariuri, #Sumudica FRF pariuri , #stiri Liga I