Cine este Ligia Deca, consiliera lui Iohannis aflată în cărți pentru a prelua ministerul Educației: "Profesionist cu o carieră impecabilă, neimplicată în politică"

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 21:55
12476 citiri
Cine este Ligia Deca, consiliera lui Iohannis aflată în cărți pentru a prelua ministerul Educației: "Profesionist cu o carieră impecabilă, neimplicată în politică"
Consilierul prezidențial Ligia Deca are cele mai mari șanse de a fi nominalizată ministru al Educației FOTO Facebook / Ligia Deca

Principalul favorit în a prelua ministerul Educației după demisia lui Sorin Cîmpeanu este consilierul prezidențial Ligia Deca, una dintre persoanele care a lucrat la proiectul șefului Statului „România Educată”, potrivit unor surse politice.

Pe lângă Ligia, care are cele mai mari șanse, liberalii au în vizor și nume din partid. Unul dintre acestea este Monica Anisie, fostul ministru al Educației în guvernul Orban și actual președinte al PNL Sector 2. Totodată, în calcul este luat și Marilen Pirtea, deputat liberal și rector al Universității de Vest din Timișoara.

Cu toate astea, drept favorită este văzută a fi Ligia Deca, Consilier de Stat din 2015 iar apoi, din 2019, Consilier Prezidențial, fără să facă parte din vreun partid politic. Conform CV-ului personal, în vârstă de 40 de ani, Deca este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

În 2014 aceasta a devenit membru și al grupului de experți al Comisiei Europene pe tema ‘Science in Education’ și expert al Consiliului Europei. În aceeași perioadă aceasta a fost co-editor al unui volum de articole de cercetare ce vizează reformele din învățământul superior românesc. Ulterior, în perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ce avere are consilierul

Conform ultimei declarații de avere, Deca deține două terenuri intravilane în București, o casă și un apartament. Totodată, are două autovehicule și numeroase conturi în bancă care însumează peste 340.000 de lei (68.000 de euro), însă are și 3 credite la bancă de 870.000 de lei (175.000 de euro), cel mai mare având data scadentă în 2045.

În materie de venituri, aceasta a obținut anul trecut din indemnizația de consilier prezidențial peste 150.000 de lei, la care se adaugă 7.500 de lei dintr-un contract de cadru didactic asociat la SNSPA.

Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seară, 29 septembrie, că demisionează din funcție ”din proprie inițiativă”. În anunțul său, făcut pe Facebook, Cîmpeanu a subliniat că ”a fost o șansă și o onoare” pentru el să înceapă ”reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.”

Demisia lui Cîmpeanu vine în contextul scandalului de plagiat în care este implicat, fiind acuzat că și-a plagiat teza de doctorat.

Ligia Deca, despre cazul elevului violat de două ori în baia unei școli: ”Toleranţă zero!” Directoarea școlii ar urma să fie demisă
Ligia Deca, despre cazul elevului violat de două ori în baia unei școli: ”Toleranţă zero!” Directoarea școlii ar urma să fie demisă
Ligia Deca, ministra Educației, a afirmat, despre cazul de la Şcoala ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti, că a solicitat Corpului de Control al ministrului să meargă să facă verificări...
Începe simularea examenului de Bacalaureat. Ministra Educației: "Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat"
Începe simularea examenului de Bacalaureat. Ministra Educației: "Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat"
Programul simulării examenelor de final de ciclu școlar din vară continuă cu simularea examenelor de Bacalaureat. După rezultatele dezastruoase ale prezenței la simularea Evaluării...
#Ligia Deca, #consilier prezidential, #ministru al educatiei , #consilier