Reacția ministrului Ligia Deca la greva generală anunțată în învățământ. Ce spune despre salariile profesorilor

Marti, 16 Mai 2023, ora 21:49
3121 citiri
Reacția ministrului Ligia Deca la greva generală anunțată în învățământ. Ce spune despre salariile profesorilor
Ligia Deca, ministrul Educației FOTO gov.ro

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că salariul unui cadru didactic debutant este mic, iar ea este un susţinător al revizuirii grilei de salarizare, dar, spune ea, există şi alte motivaţii pentru care unii tineri aleg cariera în educaţie cum ar fi stabilitatea unui loc de muncă sau vocaţia.

Ligia Deca a declarat, marţi seară, la Digi24, că ceea ce a ţinut de Ministerul Educaţiei, în privinţa grilei de salarizare a personalului didactic, s-a făcut deja.

”Ceea ce a ţinut de Ministerul Educaţiei şi anume elaborare a grilor de salarizare, propunerilor de grile cu care se putea merge la Ministerul Muncii la negocierea legii salarizării unitare s-a făcut deja încă de la finalul anului trecut, începutul acestuia. Am demarat procedura de renegociere a contractului colectiv de muncă. O altă felicitare a sindicatelor, s-a finalizat contractul vechi şi atunci trebuie să negociem contractul colectiv de muncă nou. Astea ţin de Ministerul Educaţiei.

Chestiunile legate de refacere a revizuire a legii salarizării unice, legii salarizării publice, ţin de Ministerul Muncii, iar banii care trebuie alocaţi pentru a putea creşte salariile profesorilor trebuie să aibă o validare, în mod firesc, de la Ministerul Finanţelor. Întotdeauna chestiunile care ţin de sisteme publice mari, cum este sistemul de educaţie, care are cei mai mulţi angajaţi în sistem, trebuie rezolvate în formula guvernamentală. Niciodată nu poate Ministerul Educaţiei să rezolve unilateral o chestiune de acest tip”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a explicat că prim-ministrul a discutat cu liderii sindicali din învăţământ chiar şi în luna decembrie a anului trecut, pe tema grilelor de salarizare.

Domnul prim-ministru a discutat cu ei şi în luna decembrie, când s-a decis elaborarea acestui grup de lucru cu Ministerul Educaţiei pe grile, ceea ce s-a întâmplat s-au şi finalizat. De asemenea, domnul prim-ministru a avut o întâlnire directă cu liderii sindicatelor la finalul lunii februarie. S-au văzut, au discutat, au acordat o parte din subiectele pe care sindicatele le ridică acum. De asemenea, sunt convinsă că vor mai exista întâlni şi în viitorul foarte apropiat.

Deci nu exista niciodată o întrerupere de comunicare între prim-ministru sau guvern şi liderii sindicali. Sigur că ei îşi doresc o urgentare a discuţiilor pe legea salarizării unice. Cu toţii ne dorim să ajungem la o soluţie rapidă şi decentă. Din nou, sunt un mare susţinător al revizuirii grilei salariale în aşa fel încât debutantul în învăţământ să fie motivat să rămână în învăţământ şi cei mai buni absolvenţi de facultate să aleagă cariera didactică”, a declarat Deca.

Salariu nemotivant pentru debutanți

Ministrul Educaţiei a menţionat că salariul unui debutant în învăţământ este mic şi nemotivant.

”Salariul debutantului este într-adevăr mic. Este un salariu nemotivant, tocmai de aceea nu este în jur de aproximativ 2.800 lei net. Însă, într-adevăr, la concurenţă cu alte sectoare în societate şi în economie, nu este motivant din punct de vedere financiar. Există alte motivaţii pentru alege cariera didactică, stabilitatea în carieră care vine odată cu titularizarea, lucrul cu copii sunt avem pasionaţi de pedagogie, de a lucra cu copii. Satisfacţia procesului educaţional mulţi profesori care aleg această carieră didactică şi în acest moment o are din vocaţie”, a spus Deca.

Ligia Deca a adăugat că noile grile de salarizare propun o majorare a salariului cu 60 la sută, în medie.

Grilele pe care le menţionăm, la care s-a lucrat împreună cu Ministerul Educaţiei presupun o majorare pe medie de 60% a salariului. De asemenea, dacă ne aducem aminte această prevedere conform căreia grila în învăţământ trebuie să plece de la salariul mediu pe economie se afla ca un angajament în proiectul de lege a educaţiei.

Singurul motiv pentru care nu mai regăsim acolo este unul de ordine de tehnică legislativă. Acolo. Cei de la Ministerul Muncii au spus că în conformitate cu PNRR şi cu aranjamentele operaţionale, legea salarizării publice trebuie să fie singura lege care stabileşte inclusiv nivelul minimal de la care pleacă anumite grile. Am înţeles. Pentru mine contează mai puţin în ce lege este inclus acest angajament politic. Important este să se întâmple”, a explicat Ligia Deca.

Atenționare de călătorie pentru români. Zborurile într-o țară europeană, anulate din cauza unei greve
Atenționare de călătorie pentru români. Zborurile într-o țară europeană, anulate din cauza unei greve
MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franța că sindicatul principal al controlorilor de trafic aerian, SNCTA, susţinut de...
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
S-a găsit rezolvare pentru diferențele de notare la grilele de la exameul de Evaluare Națională. Ligia Deca, ministra Educaţiei, a anunţat duminică, 21 aprilie, că soluţia tehnică pentru...
#Ligia Deca, #greva, #invatamant romanesc , #profesori