Motivul invocat de Guvern pentru care nu aprobă legile educației în ședința de vineri

Vineri, 24 Martie 2023, ora 10:52
1780 citiri
Motivul invocat de Guvern pentru care nu aprobă legile educației în ședința de vineri
Ministrul Educația Ligia Deca se află în continuare în izolare FOTO Facebook / Ligia Deca

Proiectele de legi ale Educației nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, motivul principal fiind că ministrul Educației Ligia Deca este încă în izolare, fiind bolnavă de COVID-19, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.

„Legile educației nu figurează pe agenda de astăzi, deoarece doamna ministru Ligia Deca are încă o situație a stării de sănătate care necesită urmarea recomandărilor medicale de izolare”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În urmă cu o zi, joi 23 martie, proiecte de legi ale Educației au primit aviz favorabil cu observații și propuneri de către Consiliul Economic și Social. Până în prezent, nu a fost publicat avizul Consiliului Legislativ, esențial în parcursul de avizare.

Preşedintele Consiliului Economic şi Social Bogdan Simion afirma miercuri că vineri este ședință de Guvern pe tema celor două proiecte: „Guvernul a acceptat să facă o ședință special pentru aprobarea celor două legi mâine (n.red.: 24 martie)”.

După numeroase critici și presiuni din partea societății civile care acuză Ministerul Educației de lipsă de transparență, ministrul Ligia Deca a publicat pe 27 februarie proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar. Anterior, noile legi ale Educației au fost puse în dezbatere publică de către fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a demisionat ca urmare a acuzațiilor de plagiat, proiectul fiind apoi preluat și modificat de către Ligia Deca, cea care s-a ocupat și de proiectul „România Educată”.

Ministrul afirma atunci că procesul de avizare interministerială a celor două proiecte pentru legile educației va începe în jurul datei de 8 martie, pentru ca mai apoi acestea să meargă în Parlament pentru dezbatere și adoptare. În prezent, cele două legi se află în continuare la guvern.

#Ligia Deca, #ministrul Educatiei, #legile Educatiei, #Guvernul Romaniei , #guvern