Răspunsul lui Ciolacu după avertismentul Kremlinului: ”Nu o să mint de dragul Rusiei”

Vineri, 24 Mai 2024, ora 21:18
4401 citiri
Răspunsul lui Ciolacu după avertismentul Kremlinului: ”Nu o să mint de dragul Rusiei”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu FOTO Hepta

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 24 mai, la Oţelu Roşu, în judeţul Caraş-Severin, că nu mai există limbă moldovenească, aceasta fiind ”o invenţie” a Rusiei.

Întrebat cum comentează afirmațiile Ministerului rus de Externe conform cărora Ciolacu se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova şi că acţiunea sa este una provocatoare, după ce a declarat că în Republica Moldova sunt români, premierul român a subliniat că nu va minţi de dragul Rusiei.

”Nu o să mint de dragul Rusiei. Asta simt şi ăsta este adevărul. În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei şi pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina şi cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească”, a declarat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat că nici Ucraina şi nici Republica Moldova nu recunosc limba moldovenească.

”În acest moment, atât statul ucrainean, cât şi statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat că în Republica Moldova sunt cetăţeni moldoveni de origine română, aşa cum în România sunt cetăţeni de etnie maghiară.

”Pe teritoriul Republicii Moldova există cetăţeni moldoveni de origine română. În România, există cetăţeni români de etnie maghiară. Dânşii sunt minoritari în România, dar sunt cetăţeni români. Cetăţenii moldoveni de origine română sunt majoritari în Republica Moldova. Ăsta e adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federaţia Rusă şi noi ne ştim lecţia foarte bine cu ei”, a subliniat Ciolacu.

Reacția premierului a venit după ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, a transmis că declarațiile sale potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii.

Agenţia rusă TASS menţionează că premierul Ciolacu a declarat la Digi24 că în Republica Moldova „nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească, există limba română şi români”.

Declaraţiile oficialului de la MAE rus vin după ce reprezentanţii blocului politic „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Şor şi format la Moscova, au organizat, în urmă cu o săptămână, un protest în faţa Ambasadei României la Chişinău faţă de declaraţia premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”.

Marcel Ciolacu a declarat la Digi24 că „Maia Sandu este singura soluţie europeană şi democratică pentru Moldova”. Oficialul a adăugat că „România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni şi nu mai există limba moldovenească. Este limba română şi sunt români”, a punctat Marcel Ciolacu.

Republica Moldova, vizitată de președintele unei importante țări europene. Măsuri de maximă securitate la Chișinău
Republica Moldova, vizitată de președintele unei importante țări europene. Măsuri de maximă securitate la Chișinău
Cu ocazia vizitei președintelui italian Sergio Mattarella, autoritățile din Chișinău anunță că în perioada 17-18 iunie 2024 va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri...
Republica Moldova mai face un pas major spre aderarea la UE. Acordul important votat de 27 de țări
Republica Moldova mai face un pas major spre aderarea la UE. Acordul important votat de 27 de țări
"Acordul de principiu" pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova a fost dat vineri, 14 iunie, de ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene....
#limba moldoveneasca, #Republica Moldova, #Marcel Ciolacu premier, #avertisment rusia , #stiri Marcel Ciolacu
  1. Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
  2. Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
  3. Schimbare la 180 de grade. Cum s-a modificat discursul lui Klaus Iohannis despre PSD. Politolog: „Nu a spus niciodată ceva din capul lui”
  4. Ultima spaimă a Dianei Șoșoacă: A cerut să-i fie pus telefonul în frigider. „Sistemul îmi anulează telefonul și îmi atacă TikTok-ul”
  5. Mircea Geoană nu vrea să fie candidatul PSD la prezidențiale. „Va fi anul independenților”
  6. Un nou candidat la prezidențiale își face apariția. „Sunt singurul preşedinte al partidului după 1990 care îşi asumă această misiune”
  7. Un nou protest pentru renumărarea voturilor de pe 9 iunie, organizat în Piața Victoriei. Ce transmit organizatorii participanților
  8. Cele mai noi rezultate provizorii ale alegerilor locale. PSD se menține în fruntea clasamentului
  9. Mircea Geoană, discurs cu iz electoral: ”România are nevoie să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate”
  10. George Simion, despre candidatura pentru funcția de președinte al României: „Am făcut multe greşeli, dar am fost capabil să ajung până aici”