Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”

Luni, 20 Martie 2023, ora 18:09
4206 citiri
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul moldovean, Nicu Popescu, la Bruxelles FOTO Facebook / MAE

Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică.

”Această așa-numită limbă moldovenească nu există, este o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare”, a declarat Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE), potrivit Adevărul.

Ministrul a subliniat că decizia Parlamentului de la Chișinău ”restabilește adevărul istoric.”

”Ceea ce pot să vă spun este doar că, atunci când a fost luată această decizie, de către Parlamentul Republicii Moldova, care este o decizie istorică, România a salutat acest pas foarte important, pentru că restabilește adevărul istoric despre denumirea limbii oficiale în Republica Moldova și, în același timp, este un semn al maturității societății moldovenești și al aderării acesteia la valorile europene”, a adăugat acesta.

De asemenea, ministrul Aurescu a precizat că va atrage atenția în Consiliul Afaceri Externe (CAE) asupra situației din Republica Moldova și asupra necesității de a sprijini Guvernul de la Chișinău.

”Trebuie să continuăm susţinerea procesului de reformă în vederea integrării europene a ţării. Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă (UE) axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancţiuni împotriva acţiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituţionale şi a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Joi, Parlamentul Republicii Moldova a votat proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română” în toate legile țării, inclusiv în Constituţie.

În urma reacțiilor de la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că ”limba română ar trebui să se numească limba moldovenească, nu viceversa

#limba romana oficiala Moldova, #limba moldoveneasca, #Bogdan Aurescu ministru Externe , #stiri Bogdan Aurescu