Granița Imperiului Roman în Dacia, la un pas să fie inclusă în UNESCO. E vorba 1.500 de kilometri pe actualul teritoriu al României

Marti, 07 Februarie 2023, ora 11:59
46929 citiri
Granița Imperiului Roman în Dacia, la un pas să fie inclusă în UNESCO. E vorba 1.500 de kilometri pe actualul teritoriu al României
Imperiul Roman a construit sute de edificii pe actualul teritoriu al României FOTO MNIT

Autoritățile au înaintat la UNESCO, în ultima zi a lunii ianuarie, un dosar extrem de complex care vizează includerea în patrimoniul cultural universal a Limes Dacic, frontiera fortificată romană pe actualul teritoriu al României.

Un efort de cercetare și îndosariere uriaș, care a presupus colaborarea în ultimii ani a mai multor instituții ale statului român, s-a concretizat în depunerea la UNESCO a dosarului "Frontierele Imperiului Roman - DACIA".

Cercetările arheologice întreprinse în ultimii 130 de ani în lume au constatat existența a aproximativ 7.000 de kilometri de graniță a Imperiului Roman în jurul Mării Mediterane, care traversează Europa, Africa și Asia. Cea mai complexă și mai lungă porțiune de limes (graniță) se află pe actualul teritoriu al României, pe o lungime de aproximativ 1.500 de kilometri.

Dosarul depus de România are cinci volume și peste 3.000 de file, incluzând 285 de situri. Limesul Dacic, cel mai lung și cel mai complex sector de graniță al unei foste provincii romane, este format din fortificații și așezări civile, turnuri de semnalizare, drumuri, instalații termale, valuri artificiale de pământ sau porțiuni de ziduri.

Au fost descoperite mult mai de 285 de astfel de situri, dar cele incluse în dosar au fost cercetate și documentate atent, fiind eligibile pentru scopul urmărit de România - acela de-a fi incluse în patrimoniul universal imuabil al omenirii, de a primi protecție și finanțare ulterioară pentru reabilitare și includere în circuitul turistic.

Evaluarea din partea UNESCO va dura cel mult un an, dar specialiștii români implicați în proiect sunt optimiști că dosarul va fi aprobat.

„Sunt aproape toate tipurile de frontieră: și pe curs de râu și frontieră montană și de câmpie. Romanii interpretau foarte bine geografia istorică. Practic, din Occident, pe zidul lui Hadrian și Antoninus Pius, limesul taie Britannia, după aceea prin Olanda, în sudul Germaniei, trece prin Austria pe Dunăre, vine pe Dunăre puțin în Ungaria, Serbia, foarte puțin în Croația, prin nordul Bulgariei și în Delta Dunării.

După cele două campanii ale lui Traian, 101-102, 105-106, frontierele Daciei Romane se construiesc odată ce armata avansează la nordul Dunării și merge cumva pe interiorul Carpaților, taie Banatul în două, cuprinde zona auriferă, Roșia Montană, Zlatna, dar legiunile sunt în zona Mureșului, la Alba-Iulia și mai târziu la Potaissa-Turda.

Ne apropiem de Cluj pe la Bologa, frontiera trece prin Munții Meseșului, în apropiere de Zalău, după care ajungem pe cursul Someșului unit, Cășei, Ileanda, trecem în Bistrița și după aceea în Secuime, pe interior, Mureș-Harghita-Covasna, traversăm pe culoarul Rucăr-Bran și ajungem iarăși la Dunăre prin județele Argeș și Teleorman, zona Transalutană, pe cursul Oltului”, a declarat, pentru PressOne, Felix Marcu, președintele Comisiei Naționale Limes și manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, cel care a coordonat cea mai mare parte a efortului depunerii dosarului Limes la UNESCO.

Există și un site creat special pentru acest proiect, cu detalii despre caracteristicile descoperirilor făcute în România.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#limes dacic, #Imperiul Roman, #dacia unesco , #UNESCO