Ziare.com

Misterele creierului lui Messi

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 16:28

   

Misterele creierului lui Messi
Supervedeta celor de la FC Barcelona, Lionel Messi, va deveni parte a unui studiu facut de o universitate olandeza. Nu jucatorul argentinian este dorit de cercetatorii batavi ci... creierul lui!

Potrivit presei apropiate de clubul catalan, creierul lui Messi va fi studiat pentru ca profesorii Universitatii Radboud din Neijmegen sa realizeze cum si de ce fotbalistul Barcelonei ia anumite decizii in timpul meciului.

Concret, olandezii sunt interesati de modalitatea in care fotbalistul se hotaraste, de cele mai multe ori intr-o fractiune de secunda, cum sa trateze o faza de joc si, mai ales, cum face alegerea corecta din multitudinea de optiuni pe care le are.

"Creierul nu este un computer, ci mai mult o masina de probabilitati. Messi se decide sa sprinteze, sa paseze sau sa suteze intr-o fractiune de secunda si vrem sa aflam cum face acest lucru. Ce il face sa aleaga una dintre variante si nu pe alta? Este vorba de eficienta alegerii.

Pe terenul de joc, Messi stie unde se gasesc ceilalti, coechipieri si adversari, si, in acel moment, decide nu numai cum sa scape de marcaj sau in ce parte sa sprinteze, dar si ce picior sa foloseasca sau cum sa controleze balonul", a explicat Pieter Medendorp, profesor universitar.

Olandezii se vor concentra asupra "vitezei" mentale a jucatorului Barcelonei pentru a afla care sunt mecanismele cerebrale care influenteaza procesul decizional, dupa cum anunta cei de la sport.es.

M.D.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2670 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ai mare dreptate!

Dar dacă-l pui să alerge o lună prin zăpadă de o juma de metru cum știe să facă actualul antrenor al Stelei Ilie Stan,o să ajungă ca Bănel Nicoliță,să alerge ca un bezmetic fără viteză de reacție in momentele cheie ale jocului.Fotbaliștii au nevoie de o bună pregătire fizică,dar in regim de viteză cu mingea la picior,acolo se creează automatismele intre jucători și se vor simți permanent cu ochii inchiși.Ceea ce face Ilie Stan care după mine este un slab antrenor,nu face altceva decat să-i prepare pe fotbaliști pentru a fi buni maratoniști așa cum ii aleargă prin nămeți aiurea,din păcate pe partea de pregătire tehnică in regim de viteză este 0 ca antrenor.

 

Nu-i vorba de vreun "mister",ci o conformatie fizica si functionala!

Nu cred sa fie vorba de un mister,ci de o anumita conformatie fizica si functionala a creierului,dublata de o conditie fizica adecvata fotbalului.
Un sport ca fotbalul,cu un cimp de "lupta" foarte intins,cu numerosi adversari dar si "compagnioni" cu care trebuie sa combini jocul,solicita din partea jucatorului mai multe calitati,care se regasesc numai cind reusesti "suma" jocului,adica un gol.
Calitatea fotbalistului este compusa din orientarea strategica buna,de viteza de reactie rapida,controlul bun al balonului,capacitatea de a te sprijini si a sprijini pe cel bine plasat,cu o "pasa buna",fie a valorifica personal,o ocazie buna,etc.
Pentru orice sport cu mingea,trebuie un creier "special",care sa asigure cerintele motrice si de analiza/decizie instatnanee - fiindca mingea nu astepta sa "pertractezi",iar o ocazie ratata,poate sa nu se mai iveasca in meciul acela !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor