Cădere dramatică pentru moneda unei țări mediteraneene: E dezastru, cea mai mare devalorizare din ultimele 8 luni

Sambata, 09 Martie 2024, ora 01:17
6350 citiri
Cădere dramatică pentru moneda unei țări mediteraneene: E dezastru, cea mai mare devalorizare din ultimele 8 luni
O monedă dintr-o țară mediteraneeană s-a devalorizat puternic FOTO / pexels

Crizele multiple provocate de războaiele din Ucraina și Israel, dar și blocarea traficului maritim din Canalul Suez pun mare presiune pe economiile tuturor țărilor. Acum, pe fondul unei inflații mari, moneda unei țări mediteraneene, lira turcească a ajuns la cea mai scăzută valoare din ultimele 8 luni față de dolarul american.

Este un dezastru economic, după ce inflația a crescut la o cotă uriașă de 67,1%, luna trecută.

Moneda din Turcia a scăzut vineri, 8 martie 2024, cu 0,2% la valoarea de 31,9536 pentru un dolar american, extinzând pierderile din această săptămână la 1,9%, potrivit Bloomberg.

Pierderile lirei din această săptămână pun moneda Turciei pe cursul spre cea mai proastă performanță săptămânală din 21 iulie 2023, deoarece inflația mai mare decât cea așteptată, combinată cu îngrijorările privind scăderea rezervelor valutare, afectează moneda. Volatilitatea este de așteptat să rămână ridicată în această lună în perioada premergătoare alegerilor locale.

Statele Unite avertizează dur o țară din Europa: Tăiați legăturile cu Putin sau vă blocăm

Volatilitatea implicită de o lună a perechii valutare USD-TRY, un indicator așteptat a urcat la cel mai înalt nivel în mai mult de patru luni în această săptămână și se apropie de acest nivel.

Lira a fost pe o cale de depreciere constantă și treptată în cea mai mare parte a lunii februarie, după creșterea bruscă a perechii USD-TRY de anul trecut.

Pierderile s-au accelerat în această lună, deoarece scăderea rezervelor valutare și inflația prețurilor de consum mai slabă decât se aștepta au exercitat o presiune suplimentară asupra monedei înainte de alegerile municipale din 31 martie. Această presiune a determinat banca centrală a Turciei să adopte măsuri suplimentare de înăsprire, inclusiv limite temporare ale creșterii creditului.

Celebrul economist american Nouriel Roubini avertizează: Vine cea mai mare amenințare din 2024

Ministrul de Trezorerie și Finanțe al Turciei, Mehmet Simsek, a citat „o anumită incertitudine” înainte de alegeri într-un interviu pentru CNN Turk de joi, în timp ce a spus că țara va trece într-un mediu de incertitudine politică mai scăzută după vot.

Datele privind PIB-ul din al patrulea trimestru ale Turciei au arătat că cheltuielile private s-au accelerat în ciuda unei politici din ce în ce mai restrictive, în timp ce indicatorii conducători indică o accelerare suplimentară a creșterii PIB în primul trimestru al acestui an. Aceasta înseamnă că mai este un drum lung de parcurs pentru a reechilibra economia.

Cu o rată lunară mai mare decât cea așteptată, inflația anuală din Turcia s-a dovedit a fi de 67,1% în februarie, în creștere față de la 64,9% în urmă cu o lună, pe fondul unei creșteri generale a prețurilor.

O țară aliată îi dă țeapă lui Putin: Mutare militară neașteptată, taie Rusia de pe listă

Având în vedere, de asemenea, că recenta depreciere a lirei turcești a fost mai puternică decât se anticipase, experții și-au mărit prognoza de inflație pentru acest an de la 42% la 45%.

Turcia se confruntă cu presiuni continue asupra prețurilor. Cu o creștere a inflației lunare din februarie de 4,53%, care a fost peste prognoze, inflația anuală a ajuns la 67,1% față de 64,9% în urmă cu o lună, pe fondul unor prețuri generale în creștere.

În consecință, inflația cumulată în primele două luni a atins 11,5% față de previziunile băncii centrale de 36% pentru acest an, în timp ce inflația anuală a rămas peste intervalul prognozat al CBT de 30-42%.

Quarterly Report - Editia 4

După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
Un raport al băncii multinaționale de investiții Citigroup Inc susține că investitorii ar putea reveni în Turcia, după ce banca centrală a instaurat o politică monetară agresivă pentru a...
Honor prezintă inovații în inteligența artificială la VivaTech 2024. Ce pregătește gigantul tech
Honor prezintă inovații în inteligența artificială la VivaTech 2024. Ce pregătește gigantul tech
Honor a debutat la VivaTech, unul dintre cele mai mari evenimente de tehnologie și business din Europa, unde a prezentat abordarea sa asupra inteligenței artificiale la nivel de dispozitive....
#lira turceasca cadere, #lira turceasca, #moneda, #Turcia, #inflatie Turcia, #Turcia criza Erdogan, #criza economica, #dolar american , #stiri financiare