Șoc într-o țară NATO: Moneda proprie se prăbușește la un minimum istoric, cel mai mic din toate timpurile

Luni, 26 Iunie 2023, ora 22:59
11780 citiri
Șoc într-o țară NATO: Moneda proprie se prăbușește la un minimum istoric, cel mai mic din toate timpurile
LIra turcească a ajuns la un minimum istoric FOTO: Britannica

Războiul declanșat de Putin în Ucraina acum mai bine de 16 luni a provocat în toată lumea multiple crize: energetice, financiare și alimentare. Acum, într-o țară NATO moneda sa națională se prăbușește la cea mai mică valoare din toate timpurile. Astfel, lira turcească a scăzut cu 28% anul acesta, coborând cu până la 3% luni, 26 iunie 2023.

Astfel, cursul de schimb de luni a ajuns la un minimum istoric, iar un dolar american a fost egal cu 26,06 lire turcești, depășind recordul consemnat săptămâna trecută, când a fost de 25,74, potrivit Reuters.

Lira turcească a scăzut luni cu până la 3% până la un minim record față de dolar, după ce Banca centrală a luat măsuri pentru a simplifica politica, în timp ce un oficial și bancherii au declarat că banca a încetat să-și mai folosească rezervele pentru a susține lira.

Bomba cu ceas care ticăie anunță o nouă criză majoră, inclusiv în România: Trilioane de dolari se vor pierde

Până în prezent, a scăzut cu 28% în acest an, în mare parte după realegerea de la sfârșitul lunii mai a președintelui Tayyip Erdogan, care de atunci a dat înapoi în anii săi de politică economică neortodoxă, inclusiv reducerea ratelor, în ciuda inflației în creștere.

Doi pași mari au fost făcuți în ultimele zile: Banca centrală sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan a majorat joi dobânzile cu 650 de puncte de bază la 15%, o înăsprire substanțială, deși a fost sub așteptările pieței.

Apoi, duminică, Banca centrală a Turciei, țară NATO, a început să retragă părți din zecile de reguli și reglementări pe care le-a adoptat începând cu 2021, care lăsau datoria, creditul și piețele valutare gestionate puternic de stat - și care au fost menite să încurajeze deținerea în lire.

Șoc într-o țară cu 1 milion de români: Fenomenul ce lovește masiv populația, cel mai mare din ultimii 30 de ani

Odată cu utilizarea rezervelor băncii centrale pentru a proteja valoarea lirei înainte de alegeri, rezervele au scăzut la un minim istoric la începutul lunii iunie, rezervele nete fiind de minus 5,7 miliarde de dolari. Și-au revenit în următoarele două săptămâni.

„Banca centrală nu intervine în niciun fel asupra nivelului cursului de schimb prin vânzarea de valută străină după decizia de săptămâna trecută a ratei dobânzii”, a spus el.

"Cursul de schimb este determinat în întregime de piața liberă. Prin urmare, nu există nicio utilizare a rezervelor valutare și a început o perioadă de creștere a rezervelor", a adăugat el.

Noul regulament prevede că băncile ale căror depozite în lire reprezintă mai puțin de 57% din totalul depozitelor vor trebui să dețină încă șapte puncte procentuale de titluri, comparativ cu cele șapte puncte suplimentare aplicate anterior băncilor care dețineau mai puțin de 60% din depozite în lire.

Quarterly Report - Editia 4

Putin nu a putut împiedica fenomenul: Noul exod neașteptat al rușilor spre două țări de lângă România
Putin nu a putut împiedica fenomenul: Noul exod neașteptat al rușilor spre două țări de lângă România
Când războiul din Ucraina provocat de Putin, în februarie 2022 a început, o țară NATO a devenit un adevărat magnet pentru rușii care au fugit din țară de teama mobilizării. Fenomenul pe...
Iranul minimalizează ajutorul dat de Turcia în găsirea rămășițelor elicopterului președintelui Raisi. Drona turcească a găsit epava după 7 ore de căutări
Iranul minimalizează ajutorul dat de Turcia în găsirea rămășițelor elicopterului președintelui Raisi. Drona turcească a găsit epava după 7 ore de căutări
Forţele armate iraniene au anunţat miercuri, 22 mai, că au folosit drone de fabricaţie proprie pentru a localiza elicopterul preşedintelui Ebrahim Raissi, după prăbuşirea fatală a acestuia...
#lira turceasca, #lira turceasca cadere, #devalorizare lira, #Turcia, #curs valutar, #dolar curs valutar, #dolar lira, #inflatie Turcia, #recesiune turcia , #stiri externe