Un nou incident diplomatic s-a iscat între Rusia și o țară NATO, de această dată fiind vorba de Lituania, iar declarațiile venite de la Moscova și Vilnius au ajuns până la revendicări teritoriale.
O declarație a președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda, a stârnit reacții furioase la Moscova, care s-au agravat până ce au ajuns la nivelul unor amenințări teritoriale, informează Adevărul la data de 10 ianuarie 2025.
Disputa a pornit de la decizia unui muzeu regional din enclava Kaliningrad, care aparține Rusiei, de a redenumi una dintre clădirile sale. Astfel, Muzeul Memorial Kristijonas Donelaitis va fi redenumit Muzeul de Literatură de la Chistye Prudy, în condițiile în care Donelaitis era un poet lituanian din secolul al XVIII-lea, potrivit The Moscow Times. Muzeul găzduiește o biserică luterană și casa în care Donelaitis a trăit și a lucrat la mijlocul anilor 1700.
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a transmis un mesaj pe rețelele sociale, în care a susținut că schimbarea numelui muzeului este „încă o încercare inacceptabilă de a rescrie istoria”.
„Chiar dacă vechii locuitori ai Lituaniei Mici, acum parte a așa-numitei Kaliningrad, au dispărut de mult, ultimele semne ale culturii lituaniene de acolo trebuie protejate”, a scris Nauseda pe platforma X.
Lituania Mică este un termen folosit de istorici și etnografi când se referă la zone din Lituania de astăzi, din Polonia și Kaliningrad, atunci când acestea erau încă părți ale Prusiei.
„Oricât de mult ar încerca Rusia, Karaliaucius nu va deveni niciodată Kaliningrad!”, a adăugat președintele Nauseda, folosind numele lituanian pentru oraș, pe care trupele sovietice l-au capturat de la Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Replica Rusiei a venit prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a susținut că „Lituania este un stat neprietenos și ostil față de țara noastră. Se dovedește că are, printre altele, pretenții teritoriale”.
Ulterior, prim-vicepreședintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Alexei Zhuravlev, a afirmat într-o declarație pentru RIA Novosti că, „dacă este să trecem în revistă rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, atunci probabil că întreaga regiune baltică ar trebui să aparțină Rusiei, așa cum a fost înainte de revoluție. Inclusiv Vilna – Vilnius-ul de astăzi – care a fost capitala guvernoratului Vilna al Imperiului Rus din 1795”.
Dec 24, 2024 — A Cultural Casualty of the War... Vezi tot