Ce s-a întâmplat în Lituania după renunțarea la gazul rusesc. ”Negocierile cu Gazprom au urmat o altă direcție”

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 07:50
11687 citiri
Ce s-a întâmplat în Lituania după renunțarea la gazul rusesc. ”Negocierile cu Gazprom au urmat o altă direcție”
34% din toată energia electrică din Lituania este produsă din gaze FOTO enmin.lrv.lt

Lituania, este prima țară din Uniunea Europeană care a anunțat că renunță la gazele din Rusia.Acest lucru a devenit posibil datorită construirii în Klaipeda (singurul port al țării la Marea Baltică) un terminal de gaze naturale lichefiate (GNL).

De fapt, țara se pregătește de mult timp să renunțe la livrările de gaze rusești.

Terminalul GNL din Klaipeda, care a fost deschis în decembrie 2014, este un produs internațional. Instalația de regazificare plutitoare, denumită simbolic „Independence” (din engleză – independență), a fost furnizată de o companie norvegiană. A fost ancorată la debarcaderul lituanian de un șantier naval sud-coreean.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Alegerea portului baltic nu este întâmplătoare – acesta nu îngheață, garantează nestingherit navigația, iar infrastructura sa este adaptată la regazificarea GNL și reîncărcarea acestuia. Într-un cuvânt, aceasta este o fereastră către piața mondială, care a redus dependența de „Gazprom”, compania rusească care mulți ani i-a dictat condiții Lituaniei.

Scopul a fost îndeplinit în mod consecvent: s-au desfășurat lucrări cu furnizorii, s-au stabilit lanțuri de transport, s-au încheiat contracte.

Drept urmare, ponderea gazului rusesc achiziționat de Lituania în 2021 a constituit aproximativ o treime. Pentru comparație: până în 2014, țara a primit gaze numai prin conducta rusească.

„Gazul rusesc se considera ieftin, dar nu a fost întotdeauna așa. De exemplu, la începutul ultimului deceniu, Lituania a plătit mai mult pentru gaze decât Germania. Deși prețul era justificat de formule, cineva se folosea de reduceri substanțiale, iar alții – nu. Prin urmare, tindem să credem că factorul determinant a fost cel politic”, susține expertul în energie Vidmantas Yankauskas.

Potrivit interlocutorilor, după deschiderea terminalului GNL Klaipeda, costul gazului rusesc a scăzut: „Apariția aprovizionărilor alternative pe mare a întărit semnificativ poziția Lituaniei, iar negocierile cu „Gazprom-ul” au urmat o altă direcție”.

Avantajul gazului lichefiat constă în faptul că poate fi livrat în volume mari pe mare. Dacă există un port, acest lucru deschide o gamă largă de posibilități. GNL este livrat în Lituania din întreaga lume, ceea ce formează un preț competitiv pe piață și permite diversificarea livrărilor, ca să nu depinzi de un singur jucător.

Specificul situației din Lituania constă în faptul că principalul consumator de gaze furnizate țării este uzina de îngrășăminte Achema (situată în orașul Jonava, în partea centrală a țării). Aceasta consumă jumătate din volumul total.

Sectorul locativ este mai puțin dependent de aprovizionarea cu gaze. Deși, potrivit experților, 34% din toată energia electrică din Lituania este produsă din gaze. În Olanda această cifră este de 45%, în Italia – de 48%.

Economiștii îndeamnă populația Lituaniei să nu intre în panică, în ciuda situației instabile și a renunțării la gazul rusesc, deoarece Ministerul Finanțelor și Guvernul au anunțat despre compensarea costurilor.

Astfel, este planificată alocarea a 120 de milioane de euro întreprinderilor și 570 de milioane de euro consumatorilor casnici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Forțele ruse au zădărnicit contraofensiva Kievului vara trecută și au recăpătat inițiativa pe câmpul de luptă în 2024, câștigând aproximativ 400 de kilometri pătrați în Ucraina....
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Lituania, #renuntare, #gaz rusesc, #gaz lichefiat , #Razboi Ucraina