Lituania, „canarul” ordinii mondiale. Cum a ajuns micul stat baltic să fie presat de Rusia și China

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 22:30
7215 citiri
Lituania, „canarul” ordinii mondiale. Cum a ajuns micul stat baltic să fie presat de Rusia și China
Vilnius, capitala Lituaniei/ FOTO: Facebook

Cu doar o populație de mai puțin de trei milioane, Lituania este una dintre țările care a mers cel mai departe în provocarea simultană a Chinei și a Rusiei, iar cei doi coloși par să-și fi unit forțele pentru a-i da o lecție.

Micul stat baltic a fost luată în colimator de Moscova cât și de Beijing. Lituania are un „rol disproporționat în promovarea drepturilor omului și democrației”, motiv din care Rusia „mărește presiunea asupra lui prin absorbția Belarusului vecin în sfera sa de securitate și prin militarizarea Kaliningradului”, în vreme ce China „poartă o campanie de represalii politice și economice. Însă, măsurile adoptate recent de cele două regimuri „au o semnificație mai largă, anume testarea angajamentelor SUA și UE față de aliații lor”, scrie WSJ.

Vilniusul cere sprijin ul UE și SUA

Prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte a discutat marţi cu secretarul de stat american Antony Blinken despre sprijinul SUA pentru Lituania ca răspuns la presiunile economice din partea Chinei, informează Reuters.

China a redus relaţiile diplomatice cu Lituania luna trecută, după deschiderea unei reprezentanţe a Taiwanului la Vilnius sub propriul nume. Birourile de reprezentare ale Taiwanului în ţări care au relaţii diplomatice cu Beijingul obişnuiesc să se numească "Birou de reprezentare al Taipeiului" pentru a evita identificarea Taiwanului drept teritoriu separat de China.

Autorităţile chineze au cerut companiilor multinaţionale să rupă legăturile cu Lituania, riscând în caz contrar să fie excluse de pe piaţa chineză, şi au comunicat companiei Continental AG, producătorul german de anvelope şi piese auto, să nu mai folosească piese fabricate în Lituania.

China susţine că Taiwanul, care este guvernat în mod democratic, este teritoriul său şi a intensificat în ultimii doi ani presiunea militară şi diplomatică pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate, alimentând nemulţumirea Taipeiului şi îngrijorarea profundă a Washingtonului.

Într-un comunicat al biroului premierului Ingrida Simonyte se afirmă:"Prim-ministrul a mulţumit SUA pentru solidaritatea şi sprijinul exprimate faţă de Lituania"."Sprijinul SUA pentru Lituania, ca răspuns la presiunile economice chineze, a fost discutat în timpul convorbirii" telefonice.

"Este important ca ţările care au o gândire similară şi care împărtăşesc respectul faţă de regulile internaţionale să fie solidare în faţa presiunii economice. Trebuie să continuăm să împărtăşim informaţii şi să ne coordonăm acţiunile în interiorul UE, cu SUA şi cu statele democratice din regiunea indo-pacifică", a spus Simonyte

Relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană s-au înrăutăţit în acest an după ce un acord de investiţii a fost îngheţat pe fondul unor sancţiuni reciproce şi Lituania, membră a UE, şi-a retras diplomaţii de la Beijing în timpul unei dispute privind statutul Taiwanului.

Uniunea Europeană este "în contact cu autorităţile chineze pentru a clarifica rapid situaţia" exporturilor lituaniene de a căror blocare este acuzat Beijingul de către Vilnius, drept reacţie la deschiderea în iulie a unei reprezentanţe diplomatice taiwaneze în acest stat baltic, relatează AFP.

"UE a fost informată că expediţiile lituaniene nu sunt procesate de vămile chineze şi că cererile de importuri provenind din Lituania sunt respinse (...) Suntem în contact cu autorităţile chineze pentru a clarifica rapid situaţia", au declarat comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un comunicat comun.

"Unitatea şi solidaritatea în cadrul UE rămân esenţiale pentru a ne apăra interesele şi valorile în relaţiile noastre cu toate ţările. UE este gata să se opună tuturor tipurilor de presiuni politice şi de măsuri coercitive aplicate împotriva oricărui stat membru", au adăugat ei.

"Evoluţia relaţiilor bilaterale ale Chinei cu fiecare din statele membre UE are o incidenţă asupra relaţiilor între UE în întregul său şi China. Dacă informaţiile primite vor fi confirmate, UE va evalua, de asemenea, compatibilitatea acţiunii Chinei cu obligaţiile sale faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)", au mai precizat cei doi înalţi responsabili europeni.

Lituania a anunţat la începutul lun ii decembrie că Beijingul îi blochează exporturile pentru a protesta din nou împotriva deschiderii, în iulie, a unei reprezentanţe diplomatice a Taiwanului la Vilnius. Beijingul obiectează la orice utilizare oficială a cuvântului Taiwan, de teamă ca acest lucru să nu contribuie la legitimarea internaţională a insulei, pe care China o consideră ca făcând parte din teritoriul său.

China a anunţat deja pe 25 noiembrie că nu va mai elibera vize în Lituania, la patru zile după ce a redus legăturile comerciale şi diplomatice cu ţara baltică.

Anunţul din iulie privind deschiderea la Vilnius a unei reprezentanţe taiwaneze a declanşat o campanie de presiune chineză vizând izolarea pe scena internaţională a insulei democratice autonome.

Ministerul Afacerilor Externe lituanian a precizat că va încerca să obţină un răspuns european la această situaţie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Cea mai recentă dronă spion supersonică a Chinei seamănă mult cu una americană care s-a prăbușit acolo în 1971
Cea mai recentă dronă spion supersonică a Chinei seamănă mult cu una americană care s-a prăbușit acolo în 1971
Pe 20 martie 1971, un bombardier B-52 special modificat al Forțelor Aeriene ale SUA din Escadrila 4200 de Suport a decolat de la Baza Forțelor Aeriene Andersen din Guam, purtând o aeronavă...
#litunia, #tensiuni, #China, #Rusia, #Sprijin, #SUA, #UE , #stiri externe