Despre Liviu Ciulei

Liviu Ciulei  s-a nascut la Bucuresti, la 7 iulie 1923 si a murit la 25 octombrie 2011.

In 1946 a  absolvit Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica, si Facultatea de Arhitectura din Bucuresti in 1949. Ca actor, a debutat in rolul lui Puck, din 'Visul unei nopti de vara' de Shakespeare (1946), la Teatrul Odeon.

 

Sumar

Cariera

A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in Visul unei nopti de vara la Teatrul Odeon. Apoi s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, (devenit mai tarziu Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash. In 1961 a devenit celebru pentru o punere in scena total originala a piesei "Cum va place" a lui Shakespeare. Timp de peste 10 ani a fost director artistic al Teatrului Bulandra.

A lucrat in multe tari din Europa, precum si in Statele Unite ale Americii, Canada si Australia. A parasit Romania in anul 1980 si a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University in New York.

S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra, ca un semn de recunoastere a meritelor extraordinare aduse scenei si ecranului romanesc.

Ca arhitect, in afara scenografiilor majoritatii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstructia auditoriului Teatrului Bulandra, precum si a altor teatre.

A semnat numeroase articole in reviste culturale: 'Contemporanul', 'Romania literara', 'Teatrul'.

 

Premii

Activitatea sa ca regizor de film a fost rasplatita prin decernarea Globului de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary (1960) pentru filmul 'Valurile Dunarii' si a Premiului pentru regie, in 1965, la Cannes, pentru filmul 'Padurea spanzuratilor' (dupa cunoscutul roman al lui Liviu Rebreanu) - care a reprezentat apogeul experientei regizorale filmice a lui Liviu Ciulei.

In 1996 UNITER i-a acordat premiul sau anual pentru intreaga activitate.

A fost distins cu Premiul de Excelenta la Galele UNITER-2001 si cu Premiul de excelenta in cinematografia romana (2002).

Regizorul Liviu Ciulei a murit pe 25 octombrie 2011, intr-un spital din Munchen, Germania. Cineastul a incetat din viata la varsta de 88 de ani.

Liviu Ciulei
Liviu Ciulei

Data nasterii: 7 iulie 1923

Decedat: 25 octombrie 2011

Cariera:  regizor

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Liviu Ciulei, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.