Basescu: Maestrul Liviu Ciulei a creat o scoala de arta dramatica valoroasa si originala

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 16:57
2116 citiri
Basescu: Maestrul Liviu Ciulei a creat o scoala de arta dramatica valoroasa si originala
Foto: observatorcultural.ro

Presedintele Traian Basescu a transmis, marti, condoleante cu ocazia nefericita a disparitiei dintre noi a regizorului Liviu Ciulei, afirmand despre acesta ca a apartinut unei generatii de elita care a creat o scoala de arta dramatica "valoroasa si originala".

Liviu Ciulei a murit

"Am aflat cu profunda tristete vestea trecerii la cele vesnice a maestrului Liviu Ciulei, personalitate a teatrului si a cinematografiei romanesti. Actor si regizor de renume, maestrul Liviu Ciulei a apartinut unei generatii de elita care a creat, in Romania si in strainatate, o scoala de arta dramatica valoroasa si originala.

Clasica si moderna, extrem de lucida si actuala, viziunea artistica a regizorului Liviu Ciulei ne-a daruit, de-a lungul anilor, o opera exceptionala, care va ramane in patrimoniul culturii romane. Maestrul Liviu Ciulei va ramane in amintirea noastra, a celor care l-am cunoscut si l-am admirat", se arata in mesajul de condoleante al presedintelui remis, marti, Ziare.com.

"Doresc sa transmit sincerele mele condoleante familiei, prietenilor si colegilor. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a adaugat Traian Basescu.

Mircea Geoana: Romania a mai pierdut un ambasador al culturii

La randul lui, presedintele Senatului, Mircea Geoana, apreciaza ca Romania a mai pierdut un ambasador al culturii, pe maestrul Liviu Ciulei.

"Am aflat cu profunda tristete si cu mare regret despre trecerea in nefiinta a maestrului Liviu Ciulei, unul dintre cei mai de seama ambasadori ai culturii romanesti. Regizor, actor, scenograf, arhitect si profesor, Liviu Ciulei a fost un spirit renascentist, unul dintre marile spirite de acest fel pe care le-a avut Romania.

A lasat o amprenta puternica in dramaturgia romana, fiind un creator de scoala atat in teatru si film, cat si in cultura romana. Si-a dedicat cu pasiune si cu altruism viata teatrului, iar ce a lasat in urma sunt adevarate capodopere si dovezi ale faptului ca poporul roman are deosebite rezerve intelectuale si imense rezervoare de talent", potrivit unui comunicat al Senatului remis, marti, Ziare.com.

Geoana mai spune ca Liviu Ciulei s-a dedicat si schimbarii la fata a numeroase teatre romanesti, dovada fiind munca pe care a depus-o, in calitate de arhitect, la reconstructia auditoriului Teatrului Bulandra, al carui director de onoare a fost: "Prin tot ce a facut, in Romania si peste hotare, Liviu Ciulei ne-a dat, fiecaruia dintre noi, motive de mandrie si de bucurie".

"In aceste momente dificile, doresc sa-mi exprim profunde condoleante pentru pierderea suferita, familiei sale, prietenilor si colegilor sai. Niciodata nu va cadea cortina peste ceea ce maestrul Ciulei a facut pentru teatrul romanesc! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", se arata in acelasi mesaj.

Regizorul Liviu Ciulei, unul dintre cele mai importante nume din istoria teatrului si filmului romanesc, a incetat din viata, in noaptea de luni spre marti, la varsta de 88 de ani, intr-un spital din orasul german Munchen.

A.T.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Liviu Ciulei regizor mort, #Liviu Ciulei murit, #Liviu Ciulei Padurea spanzuratilor , #murit