Liviu Ciulei a murit

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:13
12485 citiri
Liviu Ciulei a murit

Regizorul Liviu Ciulei a murit in noaptea de luni spre marti, intr-un spital din Munchen, Germania.

Cineastul a incetat din viata la varsta de 88 de ani. Deocamdata nu se cunosc cauzele mortii marelui cinefil roman.

Marile personalitati ale vietii publice romanesti, dar si ale scenei culturale si-au amintit cu drag si admiratie de cel care a fost regizorul si scenaristul Liviu Ciulei.

"A fost una dintre cele mai covarsitoare personalitati ale secolui al XX-lea. A reinventat teatrul si scenografia romaneasca", a declarat actorul Ion Besoiu, care si-a exprimat regretul fata de moartea artistului.

"Cred ca teatrul romanesc in forma in care s-a impus in lume ii datoreaza totul lui Liviu Ciulei. A stors ce este mai bun in structura creatoare a neamului romanesc, a creat scoala, chiar daca nu a predat la catedra. De la Ciulei incoace se poate vorbi cu adevarat despre teatrul romanesc", a adaugat si Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti.

Liviu Ciulei a murit - lumea artistica in doliu (Video)

"Desi nu a facut multe filme, a facut filme importante. 'Padurea Spanzuratilor' este, fara doar si poate, cel mai bun film romanesc. Liviu Ciulei a fost un vizionar. (...) Era un om extraordinar de calm, este un creator complet, care a functionat bine pretutindeni in lume. De aici trebuie invatat ca totul se face cu foarte multa munca, foarte multa pasiune, dar si foarte mult har", a apreciat criticul de film Irina Margareta Nistor.

Si actorul Victor Rebengiuc a vorbit cu regret despre moartea lui Liviu Ciulei, rugand presa sa nu faca mare valva in jurul mortii cineastului.

Academia Romania: Prin moartea lui Liviu Ciulei pierdem unul dintre cei mai distinsi membri

"Este un om care s-a chinuit si care s-a chinuit. Nu inteleg de ce incercati sa faceti un mare tam-tam, asa cum faceti voi, televiziunile de obicei. Lasati-l sa se odihneasca in pace. Opera lui a vorbit si vorbeste. Familia lui nu ar vrea asta. Sa se odihneasca in pace", a spus Victor Rebengiuc.

Actorul Florin Zamfirescu s-a declarat "extrem de socat" de moartea lui Liviu Ciulei.

"Simt un gol in stomac pentru o pierdere de neinlocuit. Liviu Ciulei a plecat dintre noi intr-o zi mare, de ziua regelui Mihai, cred ca nu e intamplator", a spus Florin Zamfirescu.

Cine a fost Liviu Ciulei

Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti (1946), apoi arhitectura (1949).

Basescu: Maestrul Liviu Ciulei a creat o scoala de arta dramatica valoroasa si originala

A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in Visul unei nopti de vara la Teatrul Odeon. Apoi s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, (devenit mai tarziu Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash. In 1961 a devenit celebru pentru o punere in scena total originala a piesei "Cum va place" a lui Shakespeare.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra. A lucrat in multe tari din Europa, precum si in Statele Unite ale Americii, Canada si Australia.

A parasit Romania in anul 1980 si a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University in New York. S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese celebre. A fost numit director de onoare al Teatrului Bulandra.

Presa straina despre moartea lui Liviu Ciulei: A murit o legenda a teatrului romanesc

In 1965, regizorul a obtinut un premiu la Cannes, pentru "Padurea spanzuratilor", in care a jucat Victor Rebengiuc.

Ca arhitect, in afara scenografiilor majoritatii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstructia auditoriului Teatrului Bulandra, precum si a altor teatre.

A fost casatorit cu Clody Berthola si cu jurnalista Helga Reiter. Este tatal regizorului Thomas Ciulei.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...