Liviu Ciulei a murit

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:13
13212 citiri
Liviu Ciulei a murit
Foto: Arhiva

Regizorul Liviu Ciulei a murit in noaptea de luni spre marti, intr-un spital din Munchen, Germania.

Cineastul a incetat din viata la varsta de 88 de ani. Deocamdata nu se cunosc cauzele mortii marelui cinefil roman.

Marile personalitati ale vietii publice romanesti, dar si ale scenei culturale si-au amintit cu drag si admiratie de cel care a fost regizorul si scenaristul Liviu Ciulei.

"A fost una dintre cele mai covarsitoare personalitati ale secolui al XX-lea. A reinventat teatrul si scenografia romaneasca", a declarat actorul Ion Besoiu, care si-a exprimat regretul fata de moartea artistului.

"Cred ca teatrul romanesc in forma in care s-a impus in lume ii datoreaza totul lui Liviu Ciulei. A stors ce este mai bun in structura creatoare a neamului romanesc, a creat scoala, chiar daca nu a predat la catedra. De la Ciulei incoace se poate vorbi cu adevarat despre teatrul romanesc", a adaugat si Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti.

Liviu Ciulei a murit - lumea artistica in doliu (Video)

"Desi nu a facut multe filme, a facut filme importante. 'Padurea Spanzuratilor' este, fara doar si poate, cel mai bun film romanesc. Liviu Ciulei a fost un vizionar. (...) Era un om extraordinar de calm, este un creator complet, care a functionat bine pretutindeni in lume. De aici trebuie invatat ca totul se face cu foarte multa munca, foarte multa pasiune, dar si foarte mult har", a apreciat criticul de film Irina Margareta Nistor.

Si actorul Victor Rebengiuc a vorbit cu regret despre moartea lui Liviu Ciulei, rugand presa sa nu faca mare valva in jurul mortii cineastului.

Academia Romania: Prin moartea lui Liviu Ciulei pierdem unul dintre cei mai distinsi membri

"Este un om care s-a chinuit si care s-a chinuit. Nu inteleg de ce incercati sa faceti un mare tam-tam, asa cum faceti voi, televiziunile de obicei. Lasati-l sa se odihneasca in pace. Opera lui a vorbit si vorbeste. Familia lui nu ar vrea asta. Sa se odihneasca in pace", a spus Victor Rebengiuc.

Actorul Florin Zamfirescu s-a declarat "extrem de socat" de moartea lui Liviu Ciulei.

"Simt un gol in stomac pentru o pierdere de neinlocuit. Liviu Ciulei a plecat dintre noi intr-o zi mare, de ziua regelui Mihai, cred ca nu e intamplator", a spus Florin Zamfirescu.

Cine a fost Liviu Ciulei

Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti (1946), apoi arhitectura (1949).

Basescu: Maestrul Liviu Ciulei a creat o scoala de arta dramatica valoroasa si originala

A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in Visul unei nopti de vara la Teatrul Odeon. Apoi s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, (devenit mai tarziu Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash. In 1961 a devenit celebru pentru o punere in scena total originala a piesei "Cum va place" a lui Shakespeare.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra. A lucrat in multe tari din Europa, precum si in Statele Unite ale Americii, Canada si Australia.

A parasit Romania in anul 1980 si a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University in New York. S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese celebre. A fost numit director de onoare al Teatrului Bulandra.

Presa straina despre moartea lui Liviu Ciulei: A murit o legenda a teatrului romanesc

In 1965, regizorul a obtinut un premiu la Cannes, pentru "Padurea spanzuratilor", in care a jucat Victor Rebengiuc.

Ca arhitect, in afara scenografiilor majoritatii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstructia auditoriului Teatrului Bulandra, precum si a altor teatre.

A fost casatorit cu Clody Berthola si cu jurnalista Helga Reiter. Este tatal regizorului Thomas Ciulei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Liviu Ciulei murit , #murit
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
Unii mor fiind inca in viata, altii traiesc si dupa moarte.
Poza bum
bum
rank 5
o mare valoare a Romaniei ! Dumnezeu sa-l odihneasca !