Liviu Ciulei a murit - lumea artistica in doliu (Video)

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 13:28
2581 citiri
Liviu Ciulei a murit - lumea artistica in doliu (Video)
Foto: Arhiva

Moartea regizorului Liviu Ciulei a starnit un val de tristete in randul celor care l-au cunoscut si care au avut ocazia sa lucreze cu el.

Marile personalitati ale vietii publice romanesti, dar si ale scenei culturale si-au amintit cu drag si admiratie de cel care a fost regizorul si scenaristul Liviu Ciulei.

"A fost una dintre cele mai covarsitoare personalitati ale secolui al XX-lea. A reinventat teatrul si scenografia romaneasca", a declarat actorul Ion Besoiu, care si-a exprimat regretul fata de moartea artistului.

"Cred ca teatrul romanesc in forma in care s-a impus in lume ii datoreaza totul lui Liviu Ciulei. A stors ce este mai bun in structura creatoare a neamului romanesc, a creat scoala, chiar daca nu a predat la catedra. De la Ciulei incoace se poate vorbi cu adevarat despre teatrul romanesc", a adaugat si Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

"Daca vreti sa aflati cum era ca om, trebuie sa stiti ca dansul m-a rugat sa nu se faca valva in jurul disparitiei lui. Asa cum si-a trait viata, discret, asa vrea sa se desparta de ea", a adaugat Ion Caramitru.

Liviu Ciulei a murit

"Desi nu a facut multe filme, a facut filme importante. 'Padurea Spanzuratilor' este, fara dar si poate, cel mai bun film romanesc. Liviu Ciulei a fost un vizionar. (...) Era un om extraordinar de calm, a fost si este este un creator complet, care a functionat bine pretutindeni in lume. De aici trebuie invatat ca totul se face cu foarte multa munca, foarte multa pasiune, dar si foarte mult har", a apreciat criticul de film Irina Margareta Nistor.

Si actorul Victor Rebengiuc a vorbit cu regret, la Realitatea Tv, despre moartea lui Liviu Ciulei, rugand presa sa nu faca mare valva in jurul mortii cineastului.

"Este un om care s-a chinuit si care s-a chinuit. Nu inteleg de ce incercati sa faceti un mare tam-tam, asa cum faceti voi, televiziunile de obicei. Lasati-l sa se odihneasca in pace. Opera lui a vorbit si vorbeste. Familia lui nu ar vrea asta. Sa se odihneasca in pace", a declarat Victor Rebengiuc.

Actorul Florin Zamfirescu s-a declarat "extrem de socat" de moartea lui Liviu Ciulei.

"Simt un gol in stomac pentru o pierdere de neinlocuit. Liviu Ciulei a plecat dintre noi intr-o zi mare, de ziua regelui Mihai, cred ca nu e intamplator", a spus Florin Zamfirescu.

Actrita Mariana Mihut a declarat ca decesul regizorului Liviu Ciulei reprezinta o pierdere inestimabila pentru lumea culturala romaneasca. "Este pentru fiecare dintre noi si mai ales pentru teatru o pierdere inestimabila. Era ultimul mare titan", a apreciat Mihut, citata de Mediafax.

Aceasta l-a descris pe Liviu Ciulei ca fiind "un deschizator de drumuri" si "un om de teatru multilateral, cum nu se va naste multa vreme de acum inainte pe pamantul romanesc".

Florin Piersic a precizat ca regizorul reprezinta o istorie a teatrului romanesc, fiind un om cu "O" mare, accentuand ca ii va iubi pana la moarte.

"Sunt interzis la vestea ca Liviu Ciulei a murit, el este o istorie a teatrului romanesc, o minune de actor. Am avut satisfactia, bucuria si harul sa il cunosc. Am jucat impreuna in mai multe filme si m-a impresionat grozav. Il iubesc si am sa il iubesc pana se va termina si cu mine", a declarat Piersic pentru B1 Tv.

De asemenea, actorul Mircea Albulescu a afirmat ca decesul lui Liviu Ciulei reprezinta o pierdere foarte mare pentru lumea teatrului.

"Pentru mine Liviu Ciulei reprezinta un inceput. In momentul in care am fost angajat la Teatrul Municipal, el si-a facut debutul in regie si de atunci ne-am mai vazut de doua-trei ori, dar amintirea acestui om este foarte puternica, iar pierderea este foarte mare. Sa nu uitam ca omul care a inceput alaturi de Ion Popescu Gopo este Liviu Ciulei", a spus Albulescu.

Regizorul Liviu Ciulei a murit in noaptea de luni spre marti, intr-un spital din Munchen, Germania.

Cineastul a incetat din viata la varsta de 88 de ani.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Liviu Ciulei murit, #Liviu Ciulei regizor mort, #moarte Liviu Ciulei reactii , #murit