Dosarul directorilor Tel Drum, de care atârnă soarta lui Liviu Dragnea, se va judeca în iunie

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 21:50
5081 citiri
Dosarul directorilor Tel Drum, de care atârnă soarta lui Liviu Dragnea, se va judeca în iunie
Partea din Dosarul Tel Drum cu privire la Liviu Dragnea este încă în lucru la DNA. FOTO: Ionuț Mureșan

Directorii Tel Drum - Petre Pitiș, Florea Neda și Mircea Vișan – trimiși în judecată de DNA pentru achiziția frauduloasă a unei stații de asfaltare vor afla în luna iunie, la ultimul termen al procesului pe fond, ce pedepse cer procurorii anticorupție, iar ulterior - dacă vor fi achitați sau, dimpotrivă, condamnați de Tribunalul București. Soluția din acest proces e de natură să prefigureze ce soartă va avea partea din dosarul Tel Drum în care e vizat Liviu Dragnea, care e încă în instrumentare la DNA.

O contestație a firmei Tel Drum formulată împotriva deciziei de menținere a sechestrului asupra bunurilor până la concurența sumei de 4,1 milioane de lei a dus, miercuri, 27 aprilie, la amânarea procesului pentru data de 8 iunie 2022.

„Faţă de lipsa dosarului de fond înaintat Curţii de Apel Bucureşti, pentru a fi ataşat la dosarul asociat 48645/3/2017/a20, amână judecarea cauzei şi acordă termen de fond la data de 8 iunie 2022, sala 243, ora 12:00. Fixează termen intermediar pentru verificarea din oficiu a măsurii preventive a interdicţiei iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, faţă de inculpata S.C. TEL DRUM S.A, în baza art. 493 Cod proc.pen. la data de 25 mai 2022, sala 239, ora 11:00”, se arată în închieierea de ședință a Tribunalului București.

Între timp, pe data de 6 mai, Curtea de Apel București va judeca respectiva contestație depusă de Tel Drum.

Ce rol ar fi jucat Liviu Dragnea în mega-dosarul Tel Drum

Reamintim că partea din dosarul Tel Drum care îl privește pe Liviu Dragnea se află încă în lucru la DNA. Pe data de 26 iunie 2020, DNA a anunţat că fostul lider PSD Liviu Dragnea este inculpat în dosarul privatizării frauduloase a companiei Tel Drum. Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman la data comiterii faptelor.

„Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat din care ar fi făcut parte funcţionari din administraţia locală şi persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acţionat în perioada 2001-2017 în scopul de a obţine, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, arătau, în iunie 2020, procurorii DNA.

Pe rolul Tribunalului București sunt judecați Florea Neda, Mircea Vișan, Petre Pitiș (directorul general al Tel Drum), alături de firma care a furnizat un utilaj de asfaltare, WFA Impex, și de reprezentantul ei, Ion Florian.

Directorii Tel Drum Florea Neda și Mircea Vișan au relatat miercuri, 2 martie, că achiziția utilajului care face obiectul acestui dosar – o stație de mixturi asfaltice – s-a desfășurat în mod corect și transparent și că nu sunt vinovați de acuzațiile aduse de procurorii DNA.

Prejudiciul în dauna Ministerului Fondurilor Europene: 4,8 milioane de euro

Pe de altă parte, procurorii DNA susțin că o serie de documente cu conținut nereal (cererea de rambursare, raportul final al proiectului, procesele verbale de predare-primire, de punere în funcțiune a stației mobile, de recepție, declarația privind lipsa conflictului de interese în cadrul procedurii de achiziție) au fost completate și semnate de reprezentantul legal al beneficiarului Pitiș Petre, de directorul de proiect Vișan Mircea și Ion Florian, reprezentant al persoanei juridice WFA Impex SRL.

Aceste documente cu conținut nereal au fost ulterior utilizate pentru acordarea sumei de 4.849.375 lei cu titlu de cheltuială eligibilă nerambursabilă (din fonduri europene și din bugetul național), sumă obținută pe nedrept de Tel Drum SA.

Practic, procedura prin care Tel Drum SA a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice a fost una simulată. Ofertantul câștigător - firma WFA Impex SRL- este o firmă care are o relație de afiliere cu Tel Drum, ea fiind interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de Tel Drum SA.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de cu suma de 4.849.375 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă.

Achiziția tramvaielor Imperio de către Primăria București de la Astra Arad este anchetată de Parchetul European și DNA
Achiziția tramvaielor Imperio de către Primăria București de la Astra Arad este anchetată de Parchetul European și DNA
O anchetă a fost deschisă la DNA, dar și la Parchetul European, privind achiziția a 100 tramvaie Astra Arad de către Primăria Capitalei. În timpul mandatului Gabrielei Firea a avut loc...
Alexandru Cumpănașu a scăpat de un dosar penal. Instanța tocmai a pronunțat decizia
Alexandru Cumpănașu a scăpat de un dosar penal. Instanța tocmai a pronunțat decizia
Alexandru Cumpănașu, controversatul personaj care a devenit celebru pe fondul tragediei de la Caracal, a scăpat de un dosar penal. Tribunalul București l-a achitat în dosarul în care a fost...
#liviu dragnea tel drum, #Tel Drum CJ Teleorman, #DNA, #fonduri europene , #justitie
  1. Medicamentul pe care nu-l putem lua în vacanța din Grecia. E folosit la dureri de cap și dinți
  2. Anunț ciudat din partea unei primării: Conducta de apă ar putea fi avariată "accidental". La ce trebuie să se aștepte localnicii
  3. Câți români trăiesc în Germania. Cifrele dure ale exodului din ultimii 30 de ani
  4. Reacția Chinei după ce șeful NATO a acuzat Beijingul că a agravat conflictul din Ucraina prin susținerea Rusiei
  5. Achiziția tramvaielor Imperio de către Primăria București de la Astra Arad este anchetată de Parchetul European și DNA
  6. Majoritatea ucrainenilor vor ca Zelenski să rămână președinte până la finalul războiului
  7. Generația „Afară cu străinii!“ din țară. De ce votează tinerii europeni extrema dreaptă
  8. Mai multe medicamente pentru durere și febră ar putea fi retrase din farmacii. Care este motivul
  9. Alexandru Cumpănașu a scăpat de un dosar penal. Instanța tocmai a pronunțat decizia
  10. Se interzice publicitatea explicită la toate țigările electronice și la pliculețe cu nicotină